x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale La Steaua, importante erau şi personajele din umbră

La Steaua, importante erau şi personajele din umbră

de Florin Condurateanu    |    01 Iun 2020   •   07:30
La Steaua, importante erau şi personajele din umbră

Steaua se situa tot timpul la alte altitudini. Cine ar fi bănuit că o echipă de dincolo de cortina de fier va câştiga Cupa Campionilor Europei, cine ar fi gândit măcar că formaţia cu Cupa Champions League în vitrină, Steaua, la nici 3 ani distanţă, mai dispută încă o dată finala Champions League, din păcate învinsă fără tăgadă de o formaţie a Milanului cu toţi aşii italieni, olandezi pe teren. Acum e în plină vâltoare polemica dacă Dinamo a fost mai iubită prin anii ’80. Nici vorbă, Steaua umplea cu zecile de mii tribunele de totdeauna.

Altă controversă la ora actuală sună cam aşa: cine a fost mai ajutată din culise de ştabii regimului comunist, Steaua sau Dinamo? Şi acum, când FCSB dispută şi partide amicale în străinătate, românii din diaspora parcurg sute şi sute de kilometri pentru a merge să-i vadă şi să le închine urale. Un alt argument al procentului zdrobitor de iubire faţă de Steaua este şi ciudăţenia că, atunci când FCSB joacă într-un oraş de provincie, din tribune se aud încurajări mai multe pentru stelişti decât pentru echipa oraşului, localnici ţin mai mult cu Steaua decât cu „băştinaşii”!

Vedetele din lumea bună sunt fani stelişti, mereu se află în tribune Ilie Năstase, Cristina Neagu, maeştri ai scenei, de exemplu: Horia Moculescu. Cu Steaua ţineau Nicolae Ceauşescu, Ilie Ceauşescu şi, decisiv, fiul cel mare - Valentin. Preferinţele lor pentru vreun jucător ce era adus valvârtej la Steaua neutraliza toate simpatiile generalilor de securitate lipiţi de Dinamo. Lăcătuş, Hagi, Balint Tudorel Stoica, Piţurcă… toţi recunosc importanţa lui Valentin Ceauşescu în marile performanţe, el le-a insuflat ideea că pot cuceri Cupa Campionilor Europei.

Cu purtările lui mai de Occident după studiile la Cambridge, Valentin se impunea şi în faţa adversarilor, la intrarea pe gazon fiul lui Ceauşescu le strângea mâna tuturor fotbaliştilor adversari. Tot vrerea Ceauşeştilor a făcut ca finala Cupei să fie hotărâtă în culise şi Dinamo a fost scoasă din scenă. Unii au zis că Valentin i-ar fi dat voie lui Gică Popescu să evadeze din cantonamentul Stelei şi să semneze cu Craiova, dar Baciul spune răspicat că Valentin i-a zis că-l iartă entuziasmat după o calificare a Stelei.

 

 

×