x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mecena Udrea

Mecena Udrea

de Ionuț Bălan    |    08 Feb 2015   •   12:44

Şi Elena Udrea, şi Traian Băsescu au ştiut dintotdeauna cum să se comporte cu presa. Adică au nimerit cam de fiecare dată dozajul optim între băţ şi morcov. În ultima parte a anului trecut, atât în campania electorală, cât şi după, ambii au vânturat ideea unei legi a finanţării presei, care să conţină facilităţi fiscale şi alte înlesniri de stat pentru mass media. Asta pasămite pentru eliberarea presei de sub jugul mogulilor. Şi premierul Ponta a prins ideea din zbor, iar Udrea l-a acuzat, logic, de plagiat.

Bineînţeles că primii care ar beneficia de un astfel de ajutor de stat ar fi mogulii ameninţaţi de insolvenţă. Privilegiile etatiste n-ar face presa mai independentă. Dimpotrivă, ar fi de fapt un mare pas înapoi, înspre epoca Adrian Năstase, când mass media era controlată financiar prin intermediul contractelor de publicitate semnate cu companiile de stat.

Probabil că Udrea s-a gândit să plătească mass media de la buget pentru că s-a săturat să bage mâna în buzunarul propriu. Pentru că, de curând, Udrea a mai avut o revelaţie legată de presă: ziariştii sunt ingraţi şi nerecunoscători, ba chiar trădători. Le dai bani şi alte beneficii, iar când intri în gura DNA, îţi întorc spatele, ba chiar muşcă mâna care i-a hrănit.

După toate probabilităţile, Udrea nu va scăpa de puşcărie. Iată o ocazie pentru ea să se arate generoasă şi cu noi, ziariştii care n-am luat bani de la ea. Devreme ce a devenit rutină în România să-ţi reduci pedepsele privative de libertate prin "scrierea" de lucrări ştiinţifice şi literare, Udrea ar trebui să organizeze din timp o licitaţie pentru contractarea de "servicii de consultanţă de specialitate" în acest scop. Şi ar avea tot interesul ca respectiva licitaţie să fie netrucată şi să câştige cea mai bună ofertă, tehnic şi financiar. Pe româneşte: veniţi să-mi scrieţi cartea pe care mă voi semna pentru a ieşi mai repede la închisoare. Iar fericitul sau fericiţii câştigători ai licitaţiei ar lua un avans serios şi pentru următorul contract, infinit mai bănos: memoriile fostei doamne Cocoş. Mecena Udrea merge mai departe.

 

 

 

 

 

×