x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Numerarul - limitat, nesimţirea – nelimitată

Numerarul - limitat, nesimţirea – nelimitată

de Ionuț Bălan    |    10 Feb 2014   •   15:11

Limitarea tranzacţiilor cu cash a fost anunţată cam în acelaşi timp cu creditul fiscal acordat debitorilor bancari. Să fie o coincidenţă? Secretarul de stat la Finanţe, Dan Manolescu, discuta, în martie 2013, de intenţia de a se restricţiona plăţile cash între firme, nu şi între persoanele fizice. Dacă acum se pune însă problema limitării şi a tranzacţiilor populaţiei, înseamnă că autorităţile se tem - după aplicarea schemei “rate la jumătate” - ca banii “eliberaţi” să nu ajungă în economia subterană. Adică, le e frică de debancarizare masei monetare.

Dar, dacă guvernanţilor le e frică, nu înseamnă că o să şi scape. Persoanele fizice ce pot să facă plăţi cash o vor face, iar companiile îşi vor ajusta activitatea în funcţie de obiceiurile lor. Şi apoi e imoral să n-o facă. Nu-i poţi obliga pe oameni să aibă cont la bancă şi card. A spus-o chiar guvernatorul Isărescu: “Nu cunosc ţări în lume unde să nu se mai facă plăţi cash, deşi problema economiei gri (…) apare în multe state.”

Şi ar mai fi ceva de adăugat. Pe de o parte statul vine miliţieneşte şi-ţi spune că n-ai voie să umbli cu cash, dar, pe de altă parte, nu-ţi oferă alternative de optimizare a raportărilor şi plăţilor. Adică, în loc să depui acte la Fisc în formă fizică, să poţi, la fel de bine, să le completezi în formă electronică, purtând semnătura unor contabili autorizaţi. Iar statul are chiar tupeu când spune că limitează cash-ul, fără să se poată plăti la ANAF cu cardul - “cel mai la îndemână substitut de numerar”, după cum a subliniat Dan Manolescu.

Aşadar, peste tot se poate plăti la POS ori cu ajutorul unei platforme online, numai la ANAF şi Poştă - nu. Poşta restructurată fiind acea instituţie unde stai 45 de minute ca să intri în posesia deciziei de impunere fiscală trimisă de ANAF.

Dar, în fine, să lăsăm asta şi să zicem că folosind un POS sau o platformă online, costurile ar fi mai reduse decât plăţile cu OP ori cash. E în spiritul spuselor premierul Ponta, care apreciază că dacă se majorează volumul tranzacţiilor fără numerar trebuie să se micşoreze costurile bancare. Da, numai că la ANAF şi la Poştă (unde se achită amenzi şi taxe locale) lipseşte locul unde să introduci cardul, şi românii plătesc cu sacoşa de bani, cum ne aminteşte premierul că a făcut-o Dan Diaconescu.

Logic ar fi ca şi Visa şi Mastercard, în încercarea de a-şi extinde activitatea, să-şi exprime în presă intenţia de a “ataca” un segment nou: ANAF şi Poşta. Dar nu am văzut în ziare să existe o astfel de declaraţie oficială. Iar dacă tot se luptă guvernul cu economia subterană, firesc ar fi să se poată face tranzacţii pur electronice, atât pentru mărfuri şi utilităţi, cât şi pentru impozite. Şi în aceeaşi ordine, o cerinţă imperioasă ar fi ca tranzacţiile pur electronice să se poată realiza şi între persoanele fizice, dacă tot vor fi ele constrânse să renunţe la cash. Să se plătească cu cardul emis de orice bancă, de la POS-ul oricărei bănci, în favoarea oricărui client, în baza IBAN-ului. Aşa se întâmplă “în foarte multe ţări europene”, ca să continuăm discursul anti-sacoşă al lui Victor Ponta. 

×