x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Recuperați lichiditatea furată în criză!

Recuperați lichiditatea furată în criză!

de Ionuț Bălan    |    16 Aug 2017   •   08:53
Recuperați lichiditatea furată în criză!

Mises explica într-o prelegere din 1958 de ce e nevoie de investiţii străine. Pentru că, atunci când o ţară nu are suficient capital, de care depinde prosperitatea locuitorilor săi, singura variantă este să-l importe.

Britanicii au economisit primii, şi, după ce au acumulat capital, l-au investit. După care mai multe state au realizat că bunăstarea cetăţenilor e direct proporţională cu volumul de capital investit.

România a moştenit o economie decapitalizată, după decizia lui Ceauşescu de a achita datoria externă. Dar, în loc să conştientizeze procesul de dezinvestire, şi că e necesar capital străin pentru ca românii să se bucure de bunăstare, conducătorii politici postcomunişti au decretat: Nu ne vindem ţara! Iar în lipsa capitalului s-a pus inflaţia. Populaţia, în loc să prospere cu intrări de capital din exterior, a sărăcit ca să se „fabrice” capitaliştii autohtoni, conectaţi politic.

Nu ne-am vândut țara occidentalilor, exact așa cum a procedat și Rusia, după care ne-am creat capitaliști cu ajutorul programului de privatizare în masă.

Deci, după ce că n-am atras capitalul străinilor, am și decapitalizat. Şi cu mai puţin capital investit e evident că românii sunt mai săraci.

Iar după decapitalizarea din timpul lui Ceaușescu și din primele cincinale postcomuniste s-a mai și furat în criză. De aceea au crescut taxele și s-au făcut deficite bugetare uriașe. Așa s-a încărcat economia cu impozite și ne-am îndatorat la nivel suveran și al menajelor.

Dacă se apucă acum cineva de bună-credință să corecteze ceva și să ceară un răgaz până când investiția generează lichiditate, cei care le plătesc reacționează, fiindcă deja-s foarte înghesuiți. Cum să li se explice lor care sunt impozitele pe bune și care-s cele folosite să se întrețină furtul?

Fondurile europene sunt utilizate, practic, ca să punem la loc lichiditatea care s-a “volatilizat” în criză. În acest context ne interesează oare să recuperăm prejudiciile de la cei care ne-au lăsat fără capital? Pentru că trăim prost, fiindcă avem prea puțin capital investit pe locuitor. 

 

×
Subiecte în articol: investitii straine