x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Fenomen INCREDIBIL în cea mai aridă zonă deşertică din SUA. Oamenii de ştiinţă nu au găsit nicio explicaţie (VIDEO)

Fenomen INCREDIBIL în cea mai aridă zonă deşertică din SUA. Oamenii de ştiinţă nu au găsit nicio explicaţie (VIDEO)

17 Apr 2015   •   11:25
Fenomen INCREDIBIL în cea mai aridă zonă deşertică din SUA. Oamenii de ştiinţă nu au găsit nicio explicaţie (VIDEO)

In Valea Mortii, cea mai arida zona desertica din SUA, roci care cantaresc pana la trei sferturi de tona se "plimba" nestingherite, deplasandu-se an de an pe solul crapat, pe distante de zeci pana la sute de metri. Expertii au incercat explice acest fenomen, insa fara succes.

"Plimbarea" pietrelor are loc in Racetrack Playa, un lac sarat din desert, aflat in sud-vestul Statelor Unite, relateaza National Geographic. Fragmentele de roca se deplaseaza fara interventie umana sau animala, de-a lungul unor traiectorii care sunt rectilinii, iar uneori rupte de schimbari bruste de directie. Viteza deplasarii pietrelor ramane o necunoscuta din cauza lipsei martorilor.

Bizarul fenomen se afla in atentia oamenilor de stiinta inca din anii '40. Daca explicatiile din trecut erau puse pe seama fortelor supranaturale sau a vantului, concluziile ultimelor cercetari stiintifice se leaga de apele care se acumuleaza de pe inaltimile adiacente si ingheata sub forma unor inele in jurul blocurilor de piatra, ridicandu-le usor si facilitand alunecarea.

Alaturi de inelul de gheata care actioneaza dupa modelul barcii pneumatice, alti factorii declansatori ai miscarii pietrelor sunt suprafata argiloasa saturata, panta usoara si vantul puternic.

Alte articole interesante
■ Oamenii de știință au descifrat cel CEL MAI MARE MISTER din Univers. "Este uluitor, va deschide o uşă către o lume complet nouă!" (VIDEO)
■ 


Descoperirea din adâncurile Mării Negre anunţă vremuri grele. "Inversarea poate avea loc oricând. Va fi HAOS!" (VIDEO)
Avion de vânătoare rusesc, MANEVRE ȘOCANTE lângă o aeronavă americană. Mesajul SUA pentru RUSIA (VIDEO) 
■ "MĂCEL şi mare tulburare la popoarele ortodoxe. IADUL este gata!" PROFEŢIA unui cuvios, făcută de Paște, în 1503
■ 
Cercetători NASA: Suntem pe punctul de a întâlni CIVILIZAŢII EXTRATERESTRE. Ştim unde să căutăm!





×