x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avion de vânătoare rusesc, MANEVRE AGRESIVE lângă o aeronavă americană. Mesajul SUA pentru RUSIA (VIDEO)

Avion de vânătoare rusesc, MANEVRE AGRESIVE lângă o aeronavă americană. Mesajul SUA pentru RUSIA (VIDEO)

13 Apr 2015   •   09:55
Avion de vânătoare rusesc, MANEVRE AGRESIVE lângă o aeronavă americană. Mesajul SUA pentru RUSIA (VIDEO)

Statele Unite a transmis Rusiei o notă de protest după ce, săptămâna trecută, un avion rusesc a interceptat un avion american de recunoaştere într-un "mod periculos şi neprofesionist", relatează CNN.

Marți, un avion american de tip RC-135U care zbura deasupra Mării Baltice a fost interceptat de un avion rusesc de tip Su-27 Flanker. Pentagonul a precizat că incidentul a avut loc în spaţiul aerian internaţional de la Polul Nord.

Echipajul american apreciază că acţiunile pilotului rus ar fost "periculoase şi neprofesioniste, din cauza manevrelor agresive efectuate în imediata apropiere a aeronavei şi a vitezei foarte mari cu care zbura", a declarat Mark Wright, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării de la Moscova, Igor Konashenkov spune că aparatul american avea transponderul oprit iar cel rusesc a zburat în jurul sau de câteva ori pentru a-l identifica.  ”În ceea ce privește calitățile profesionale ale piloților noștri, acest lucru este ceva care evaluează comandamentul militar rus. Mai mult decât atât, avioanele de recunoaștere din SUA ar trebui să zboare numai de-a lungul graniţei Statelor Unite și nicăieri altundeva”, a declarat Konashenkov, citat de Sputnik International.

Un oficial din cadrul Comandamentului american din Europa a declarat că afirmaţiile părţii ruse cu privire la transponder sunt false.

Wright a anunţat că Pentagonul şi Departamentul de Stat urmează să "depună petiţia corespunzătoare pe canale diplomatice", la Moscova.

Statele Unite nu protestează prima dată faţă de un incident în care sunt implicate avioane de tip RC-135U şi Su-27. În urmă cu un an, un Suhoi 27 a zburat la aproximativ 30 de metri de un avion de tip RC-135U în spaţiul aerian al Mării Ohoţk, potrivit unor oficiali americani, care au catalogat incidentul drept "unul dintre cele mai periculoase apropieri în zbor din ultimele decenii". Pentagonul a protestat pe lângă armata rusă la vremea respectivă.

În ultima perioadă, întâlnirile între aeronave ruseşti şi americane sunt tot mai frecvente, pe fundalul tensiunilor provocate de conflictul din Ucraina, atât în nordul Europei, cât şi în zona dintre Extremul Orient rus şi Alaska.

Alte articole interesante

■  
Descoperirea din adâncurile Mării Negre anunţă vremuri grele. "Inversarea poate avea loc oricând. Va fi HAOS!" (VIDEO)
Mărturia CUTREMURĂTOARE a unui român, după 15 zile de comă: "La fundul pământului e Iadul, dar lumea nu ştie"
MESAJ SECRET, din cel de-Al Doilea Război Mondial, găsit legat de scheletul unui porumbel voiajor. "Comoara", ascunsă în hornul unei case (VIDEO)
■ "MĂCEL şi mare tulburare la popoarele ortodoxe. IADUL este gata!" PROFEŢIA unui cuvios, făcută de Paște, în 1503
■ 
Cercetători NASA: Suntem pe punctul de a întâlni CIVILIZAŢII EXTRATERESTRE. Ştim unde să căutăm! 
■ 
IMAGINI ÎN PREMIERĂ, surprinse în adâncurile Golfului Mexic. Ce au filmat angajaţii unei platforme petroliere (VIDEO)
■ 
FENOMEN MAGIC pe platoul Bucegilor. Ce se întâmplă în fiecare an, în ziua de 28 noiembrie, la poalele Sfinxului (VIDEO)
■ Profețiile uluitoare ale Sfântului Arsenie Boca, pictate în fresca unei biserici

×