x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Prototip - Laptop cu manivela

Prototip - Laptop cu manivela

de Alexandru Radescu    |    18 Noi 2005   •   00:00
Prototip - Laptop cu manivela

Un prototip al laptopului pentru elevii saraci a fost prezentat la Tunis in cadrul Summitului Mondial privind Societatea Informationala. Desi se anuntase initial ca nu va intra in comert, acesta va fi totusi disponibil la un pret dublu.

Un laptop la 100 de dolari sau chiar mai ieftin, cu sistem de operare Linux si capabilitati Wi-Fi, este proiectul propus de Nicholas Negroponte, fondatorul MIT Media Lab (Massachusetts Institute of Technology). Mai multe companii au aderat la acest proiect, intre care Google, AMD, Red Hat sau News Corp (compania lui Rupert Murdoch), fiecare donand cate doua milioane de dolari. Interesat de proiect s-a aratat si Steve Jobc, directorul Apple, acesta propunand Mac OS X, gratis, dar nu s-a incadrat in cerinte: sistem de operare open-surce.

Scopul proiectului este unul educational, acela de a asigura accesul la informare pentru milioane de elevi saraci din diverse tari. Primele pe lista: Brazilia, Africa de Sud, Tailanda, China. Potrivit calculelor initiale ar fi vorba de un potential "public" de pana la 150 de milioane de elevi, ceea ce ar insemna ca guvernele tarilor respective sa asigure undeva in jur de 15 miliarde de dolari. Si, desi se anuntase clar ca acel model de laptop nu va fi disponibil pe piata, lucrurile s-au mai schimbat. Negroponte a declarat pentru Wall Street Journal ca va putea fi achizitionat si de la magazin la un pret "recomandat" de 200 de dolari. Oricum, primul model costa undeva la 120 de dolari si a fost prezentat in cadrul Summitului Mondial privind Societatea Informationala, desfasurat zilele acestea la Tunis.

LA MANIVELA. Avand in vedere ca acest laptop este destinat unor zone sarace, producatorii sai s-au gandit si la faptul ca electrificarea este inca o problema. Asa ca l-au echipat si cu o manivela. Adaptorul laptopului va avea si functie de maner, iar o manivela va asigura energia necesara atunci cand electricitatea nu este disponibila.

EDUCATIE "Scopul initiativei noastre este acela ca fiecare copil dintr-o tara slab dezvoltata sa aiba un laptop" - Nicholas Negroponte

SISTEM
Laptopul va utiliza Linux, va avea capabilitati Wi-Fi si port USB. Principalele specificatii sunt: procesor la 500 MHz (AMD), memorie flash la 1 GB. Pentru utilizarea in exterior, ecranul poate trece din modul "full color" in modul alb-negru, mai potrivit pentru lumina puternica.

Laptopurile nu vor fi distribuite individual, ci prin Ministerul Educatiei din tarile respective, comenzile initiale fiind limitate la un milion de unitati. Primele laptopuri vor fi gata pentru livrare la sfarsitul lui 2006 sau inceputul lui 2007.

×
Subiecte în articol: IT