x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Supliment Drumul către învăţământul de top Învaţă o limbă străină în vacanţa ta de 5 stele!

Învaţă o limbă străină în vacanţa ta de 5 stele!

de Simona Lazar    |    30 Iun 2014   •   00:00
Învaţă o limbă străină în vacanţa ta de 5 stele!

Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranţă felul în care vei consuma o astfel de vacanţă merită punctajul maxim. Şi asta pentru că vei beneficia de toate ingredientele. Un loc special de pe planetă, dedicat vacanţelor 365 de zile pe an. Un plus adus de vestigiile istorice (care pendulează între Antichitatea cea mai.... veche – templele megalitice de aici fiind mai bătrâne decât cel de la Stonehenge - şi epoca de glorie Cavalerilor Ioaniţi ce vor căpăta curând supra-numele de Cavaleri de Malta). O natură fascinantă şi... multă, multă distraţie – căci locul pe care vreau să vi-l recomand este renumit drept... Ibiza din mijlocul Mediteranei.

St. Julian, mica şi febrila staţiune malteză aflată în golful cu acelaşi nume, la nord de capitala Valetta, este, vara toată un fel de centru mondial al cursurilor de limbi străine, care se învaţă după metoda “imersiunii” - doar te afli la malul unei mări, nu-i aşa? De fapt, numele ştiinţific al acestui demers pedagogic este altul – metoda comunicativă - şi a fost creat în urmă cu peste 130 de ani de lingvistul Maximillian Berlitz. Berlitz s-a născut într-o familie de evrei din Germania, a emigrat mai întâi în Franţa, apoi dincolo de Ocean. Prima şcoală care i-a urmat preceptele a fost fondată de el în Rhode Island, Statele Unite, în 1878, şi a pornit de la nevoia de a-i învăţa pe americani franceza şi germana. Pare o ironie, dar azi, în cele peste 550 de şcoli răspândite în 70 de ţări, limba cea mai des urmată de cursanţi este engleza...

Metoda comunicativă
În ce constă metoda comunicativă? Pentru cei mai mulţi dintre noi, învăţarea unei limbi străine a avut loc în cadrul instituţionalizat al şcolii (gimnaziu, liceu, facultate), unde accentul se punea îndeobşte pe examenul scris, care să ne testeze cunoştinţele. Conta apoi să citeşti corect, să traduci – şi doar un procent foarte mic din procesul de învăţare se axa pe conversaţie. Metoda comunicativă porneşte în principal de la conversaţie. Comunicare. Nu ai voie să-ţi foloseşti limba maternă, să-ţi “traduci” cerinţele celuilalt în limba ta, ci să încerci să comunici strict în limba studiată, pornind de la un vocabular pe care îl stăpâneşti şi pe care îl creşti pe măsură interacţionezi cu ceilalţi, fie că este vorba despre profesori sau despre alţi cursanţi asemenea ţie.

O astfel de experienţă este şi mai eficientă atunci când nu ai alături pe cineva cu care să te simţi tentat să comunici în propria-ţi limbă. Când eşti în vacanţă, de exemplu, în mijlocul mării albastre. Iar când poţi completa timpul de studiu cu timp de distracţie şi de relaxare într-unul dintre cele mai tentante locuri din Europa, cu siguranţă rezultatele se vor vedea curând.

Turismul educaţional
O ţară cum e Malta, care trăieşte într-o proporţie covârşitoare din turism, reuşeşte să exploateze toate formele pe care le dezvoltă industria ospitalităţii. Iar combinaţia aceasta între vacanţă şi studiu i-a dat câştig de cauză. Mai multe şcoli de limbi străine, cu examene finale atestate de ministerele Muncii şi Educaţiei din Malta, funcţionează nu doar în St. Julian, ci şi în alte oraşe-staţiune din zona litorală, cum ar fi Qawra.

Poţi opta pentru o tabără şcolară, organizată după principiul unui campus universitar, cu hoteluri în care se află numai cursanţi asemeni ţie, cu plajă privată unde îi vei întâlni doar pe cei alături de care mergi la cursuri, cu excursii în împrejurimi şi fel de fel de acţiuni de socializare, menite să te ajute să exersezi şi să te perfecţionezi în limba pe care ai ales-o ş.a. Cu menţiunea că poţi evada oricând pentru a ajunge într-un centru comercial, la sală de bowling sau într-un club de fiţe, unde să-ţi petreci noaptea toată (dar să nu uiţi că dis-de-dimineaţă reîncep cursurile).

Unele dintre cursurile oferite de şcolile de limbi străine presupun cazarea în familii de maltezi, selectate cu grijă, astfel încât tu, tânărul studios, să poţi să “lucrezi” la creşterea vocabularului tău încă de la micul dejun servit în stil britanic (cu nelipsiţii cârnăciori şi, poate, cu iahnie de fasole) sau în stil maltez... cu usturoi (după cum consemna acest straniu obicei alimentar şi Regina Maria a României, care şi-a petrecut anii adolescenţei în Malta).

Cel mai simplu mod de a accede la un program lingvistic, în arhipelagul-de-miere, este să alegi o vacanţă standard, care are ca bonus cursurile tale de limbi străine. Astfel, doar perioada pentru cursuri e gestionată de trainerii tăi, în rest având libertatea să îţi organizezi timpul după bunul tău plac. Să-ţi faci propriile descoperiri, să baţi insula de-a lungul şi de-a latul în răstimpul orelor libere, să-ţi petreci nopţile pe un ring de dans în Paceville (un alt nume sub care este cunoscută staţiunea St. Julian) sau în vreunul dintre satele malteze, la ceasul când cerul se umple de focul de artificii al festelor din fiecare vară. Un singur stres te aşteaptă: cel al examenelor finale, ce îţi vor aduce o diplomă recunoscută internaţional, care atestă nivelul de cunoştinţe lingvistice atins în această vacaţă inedită, pe care nu o vei uita niciodată.
 

×