x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Paranormal Mesaje din viitor

Mesaje din viitor

de Romulus Popescu, parapsiholog    |    21 Apr 2009   •   00:00
Mesaje din viitor

Un vis neinterpretat este o scrisoare necitită, scria în secolul al III-lea un evreu. De-a lungul timpului s-au scris nenumărate cărţi despre interpretarea viselor, în care s-a pus accentul pe tehnicile de ghicire, de înţelegere a simbolurilor, neglijându-se adesea componenţa parapsihologică a acestora.



DORINŢE SECRETE
Fenomenele paranormale ca telepatia, clarviziunea, premoniţia, retrocogniţia, pe care le-am expus în alte articole ale revistei, se regăsesc în vise, acestea fiind sursa celor mai importante experienţe din afara normalului. Imaginile care par iraţionale sunt respinse deseori fără a fi cercetate. Visele pot compensa mintea raţională cu imagini care surmontează inhibiţiile conştiente.

Trecem pe lângă imagini care nu ne atrag atenţia în conştient, dar care apar cu mare forţă în vise. Ne reamintim rareori visele, însă unele sunt prea impresionante pentru a nu fi luate în seamă. Totuşi, trebuie precizat faptul că nu orice vis are valenţe paranormale.

JUNG ŞI FREUD
C. G. Jung consideră visul ca o aventură într-o lume arhetipală a unui inconştient colectiv, în care acţionează simboluri comune tuturor religiilor şi mitologiilor. Sunt, de exemplu, simbolurile acvatice (mare, pârâu, lac, râu, fluviu), simbolurile de urcare şi de coborâre (deal, munte, scară), simbolurile luminii (raze, halouri, aure) sau ale întunericului.

S. Freud descrie visele ca fiind o cale regală către inconştient, dar inconştientul este o mare necunoscută şi atunci este imposibil din punct de vedere psihologic să ştim încotro duce această stare regală. El consideră că visele protejează somnul şi încearcă să satisfacă parţial cele mai secrete dorinţe, care în stare de veghe sunt cenzurate şi reprimate de mentalul conştient.

Dar visele paranormale nu au nici o legătură cu această interpretare, căci ele ajută prin comunicarea cu Memoria Universului la dezvoltarea creativităţii în ştiinţă, arte, astfel, sub forma viselor alimentându-se inspiraţia. S-au făcut cercetări asupra unor indivizi care au fost des treziţi din somn, nefiind lăsaţi să-şi continue visele, constatându-se că acest lucru poate provoca chiar moartea. S-a mai constatat totodată că un individ care nu visează în timpul somnului va visa în timpul stării de veghe.

EXPLICITE, DEVIATE, SIMBOLICE
Visele parapsihologice sunt de trei feluri: explicite, deviate (o confuzie a două evenimente) şi simbolice. În cazul celor explicite, se recunosc situaţiile înaintea producerii evenimentului, pe când la celelalte două recunoaşterea se face după producerea evenimentului. Visele explicite pot conţine informaţii complete despre un eveniment sau incomplete, cuprinzând crâmpeie cu imagini semnificative.

Visele deviate conţin un element sau o imagine care sunt adevărate, dar sunt deviate în vis spre un alt cadru. Visele simbolice, şi acestea sunt în general majoritare, sunt codificate. Unele par la început că nu au nici un fel de logică, iar altele au simboluri cu interpretări destul de evidente. Chiar şi în visele considerate explicite pot exista simboluri care duc la mai multe niveluri de înţelegere.

VISUL LUI LINCOLN
Unul dintre visele premonitorii explicite celebre este cel avut de Abraham Lincoln referitor la moartea sa. În seara zilei de 23 martie 1865, cu prilejul unui dineu oferit la Casa Albă, Lincoln povestea oaspeţilor săi ce visase într-una din nopţile precedente. În vis, se aşternuse în jurul său la un moment dat o linişte de mormânt. Într-una dintre camerele Casei Albe, în aripa de est, se afla un sicriu înconjurat de garda militară şi de numeroase persoane care plângeau. Întrebând cine a murit i s-a răspuns: "Preşedintele. A fost asasinat!".

În acel moment, Lincoln s-a trezit brusc, transpirat şi speriat. În seara zilei de 14 aprilie 1865, la Teatrul Ford din Washington, el a fost împuşcat mortal de actorul John Wilkes Booth. Funeraliile sale s-au desfăşurat întocmai ca în visul său.

Douglas G. Richards povesteşte în volumul său The Psychic Quest (Parapsihologia practică) un vis de tipul deviat, avut de o femeie de 60 de ani. "Am visat că un om, probabil în jur de 28 de ani, a venit la uşa noastră seara, devreme. A intrat forţat şi avea o armă. S-a dus în bucătărie cu fiica mea şi cu prietena ei. Am ieşit din dormitor, am alergat pe hol şi am fugit la uşă. La capătul străzii m-a împuşcat în uşa de la intrare.



A doua zi am relatat visul fiicei mele şi soţului. Noaptea următoare, un tânăr în jur de 28 de ani a intrat forţat în locuinţa unei vecine, la trei case depărtare de mine, a jefuit-o şi a tărât-o pe hol ca să-i ia toţi banii pe care-i avea în casă. Avea un cuţit, dar ea nu a văzut nici o armă. Nu i-a rănit trupul, doar mintea."

Tema visului a fost adevărată, dar personajul principal a fost deviat. Femeia nu a fost jefuită sau împuşcată propriu-zis. Elementele visului au fost adevărate în mod substanţial pentru altcineva.

Importanţa viselor simbolice este recunoscută şi în Biblie. Primul care a interpretat visele în Biblie a fost Iosif, în Cartea Genezei.

La un momemt dat, acesta, sclav în Egipt, a devenit cunoscut pentru harul său de a interpreta visele. Faraonul a visat că a văzut şapte vaci grase ieşind din Nil şi păscând trestia. Apoi, şapte vaci slabe s-au ridicat din apa Nilului şi le-au mâncat pe cele şapte vaci grase. În al doilea vis, a văzut şapte spice bune, grase, cu seminţe crescând pe o singură tulpină, urmate de şapte spice subţiri, albite de vântul de est.
Acestea au înghiţit spicele grase.

Iosif, chemat de faraon pentru a interpreta visele, a spus: "Cele şapte vaci grase şi cele şapte spice mari simbolizau şapte ani de bogăţie. Cele şapte vaci slabe şi cele şapte spice firave însemnau şapte ani de foamete". Păstrând surplusul de grâne din primii şapte ani, faraonul a putut să hrănească Egiptul în perioada celor şapte ani de foamete.

VISUL LUI MARK TWAIN
Un alt vis simbolic premonitoriu este şi cel pe care l-a avut Mark Twain în legătură cu moartea fratelui său. Într-o noapte, în timp ce se găsea în casa surorii din Saint Louis, Mark Twain l-a visat pe fratele său Henry întins într-un sicriu metalic, sprijinit pe două scaune din camera de zi. Pieptul lui Henry era acoperit de un buchet cu o floare roşie-sângerie în mijloc.

Dimineaţa, Mark Twain i-a povestit surorii coşmarul din timpul nopţii. Peste câteva săptămâni, boilerul de pe vasul lui Henry a explodat, iar acesta şi-a pierdut viaţa. A fost aşezat într-un sicriu metalic, având flori pe piept, la fel ca în vis, dar nu în casa surorii sale din St. Louis, ci la Memphis, Tennessee.

"O EXPERIENŢĂ CU TIMPUL"
J. W. Dunne, un englez inginer în aeronautică, a observat că visele sale prevestesc evenimente, uneori cu câteva zile înainte de producerea acestora. Astfel, atunci când el dormea, avea la îndemână hârtie şi creion pentru a-şi nota la trezire visele avute în timpul somnului. "Arhiva onirică" a lui Dunne a fost publicată la Londra în 1927 sub titlul "An Experiment with Time" (O experienţă cu timpul).

Iată unul dintre visele sale: Dunne a visat o cale ferată care trecea de-a lungul unui mal râpos, la marginea localităţii Forth Bridge din Scoţia şi un tren prăbuşit în râpă. El a povestit visul surorii sale, prevestind un accident feroviar care nu se va produce mai devreme de câteva luni; într-adevăr, trei luni mai târziu, un celebru tren al epocii (The Flying Scotchman) a deraiat şi a căzut într-o râpă la 25 km în nordul Forth Bridge-ului.



Dunne spunea că visele premonitorii au aceeaşi construcţie cu cele normale, care sunt repetiţii ale unor evenimente recente, reconstruite simbolic.

Cei apropiaţi nouă, de care suntem legaţi sufleteşte, emoţional pot produce transferuri de sentimente care se regăsesc în vise. Sunt dese şi cazurile în care un terapeut descoperă că gândurile sale apar în visele pacientului. Există o telepatie a viselor care este studiată de cercetători în laboratoare speciale. La New York, în Centrul Medical Maimonides s-a experimentat un program pentru studiul viselor.

Din 1962, cercetătorii au studiat mai bine de zece ani telepatia visului, creând situaţii cât mai apropiate de situaţia visului parapsihologic natural. Ei foloseau diferiţi subiecţi ca emiţători şi receptori pentru a studia apoi rezultatele, care au fost sintetizate în cartea "Telepatia visului".

Pentru a înţelege mai bine visele este necesar să ne aplecăm mai mult asupra viselor noastre parapsihologice. Primul pas este familiarizarea cu limbajul propriului nostru subconştient. De o mare importanţă este, pentru aceasta, să ţinem evidenţa viselor noastre într-un jurnal sau o agendă. Acest lucru ne activează şi memoria pentru a ne aminti cu uşurinţă ceea ce visăm. Studiind după un timp notiţele zilnice din jurnal vom avea revelaţii nebănuite. Lucrând cu visele, ies în evidenţă două aspecte: interpretarea şi aplicarea lor.

Multe dintre cărţile de vise sunt aplecate asupra interpretărilor. Edgar Cayce, despre care am mai discutat, a pus accentul pe aplicare, crescând astfel rolul visului în viaţa curentă.

"TEHNICA SCAUNULUI GOL"
O experienţă care vă ajută să decodificaţi mai uşor visele este procedeul dezvoltat de Fritz Perls, iniţiatorul terapiei Gestalt, denumită "tehnica scaunului gol". "Puneţi două scaune faţă în faţă, unul consideraţi-l pentru dumneavoastră, iar celălalt pentru visul dumneavoastră, declanşând apoi o discuţie cu acest vis. Spuneţi: explică-mi de ce ai apărut în visul meu, de exemplu. Vă mutaţi apoi pe scaunul visului şi jucaţi rolul simbolului, dându-i voce. Răspunsul trebuie să vină natural, spunând primul lucru care vă trece prin minte. Dialogând astfel, simbolul va da mai multe informaţii decât apăreau iniţial în vis".

Visele, indiferent dacă sunt parapsihologice sau sunt produsul subconştientului personal, proiectează adesea cursul viitorului. Pot exista atenţionări, dându-ne ocazia să ne exercităm liberul arbitru şi să schimbăm cursul evenimentelor. Pot fi vise de încurajare care ne inspiră să continuăm să acţionăm pozitiv, în aşa fel încât să contribuim la producerea unui eveniment.

Cu vise de asemenea tip este adesea foarte greu să determinaţi unde se opreşte premoniţia şi unde începe liberul arbitru. Dacă visul este o atenţionare şi evenimentul nu se produce în mod real, deoarece exersaţi liberul arbitru, aceasta este premoniţie? Nu se poate dovedi că evenimentul s-ar fi întâmplat. Întrebarea este: puteţi folosi aceste informaţii pentru a face o schimbare pozitivă în viaţa dumneavoastră, indiferent de sursa de informaţii?

Fiţi deschişi la posibilitatea extrasenzoriabilităţii prin vis, dar nu încercaţi să forţaţi fiecare vis să fie parapsihologic!

×
Subiecte în articol: paranormal vis