x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Aduce bucurie copiilor

Aduce bucurie copiilor

15 Noi 2004   •   00:00

MOSII CEI DARNICI
Sfantul Nicolae este unul dintre cei mai populari Sfinti. Bunatatea si credinta lui puternica l-au facut apreciat atat in timpul vietii, cat si dupa moarte.
COSTIN ANGHEL

Click pentru a mari imaginea
Din timpurile biblice exita o reteta de cumintire a copiilor, macar pentru o perioada de timp din an, mai mica sau mai mare, in luna decembrie. Cand afla copilul de venirea dragului de Mos Nicolae, parca i se risipesc din minte toate ideile "poznase". Nu este cuminte, nu vine Mosul, deci nu primeste daruri. Se pune odorul pe cumintenie, ba chiar si pe post, doar, doar o veni Mosul Nicolae. Dar cine-i acest Mos atat de indragit?

VIATA ALEASA A UNUI OM. Mos Nicolae este de fapt Sfantul Nicolae, cel care este sarbatorit pe 6 decembrie. Numele de Nicolae se traduce prin sintagma "biruitorul de popor, biruitorul raului". Potrivit legendelor referitoare la viata sa, Sfantul Nicolae a trait la sfarsitul secolului al III-lea, inceputul secolului al IV-lea, dupa Hristos, in timpul imparatilor Diocletian si Maximilian. S-a nascut in Myra, o localitate din Turcia actuala. La 17 ani, Sfantul Nicolae era deja preot. Tanarul parinte se remarca printr-o bunatate fara margini si prin puterea credintei sale. La 30 de ani, datorita meritelor sale, Sfantul Nicolae a ajuns Episcop de Myra, orasul-port la Marea Mediterana. Au intrat in legenda calatoriile pe care Sfantul le facea prin tara sa, impartind cadouri nevoiasilor. Sfantul Nicolae provenea dintr-o familie foarte bogata, iar dupa ce parintii sai au murit, spune legenda, Sfantul si-a donat intreaga avere oamenilor saraci.

FAPTE BUNE SI LEGENDE. Una din intamplarile care au stat la baza fiintarii mitului lui Mos Nicolae este povestea celor trei surori ajutate de Sfantul Nicolae. Fetele aveau petitori, dar nici una nu avea zestre, tatal lor fiind foarte sarac. Din aceasta cauza nu aveau cum sa se marite. Episcopul Nicolae s-a hotarat sa le ajute. Cand fata cea mare era gata de maritis, Sfantul Nicolae a aruncat in casa, noaptea, un sac cu aur. Atunci cand cea de-a doua fata se pregatea sa se marite, a primit si ea, in mod misterios, un sac cu aur. Insa, cand a venit vremea maritisului pentru cea mai mica dintre fete, tatal lor era hotarat sa afle cine este acela care le ajuta pe fetele sale. A ramas treaz peste noapte. L-a vazut pe Sfantul Nicolae cum arunca un sac cu aur in casa. Legenda spune ca Sfantul Nicolae s-a urcat pe acoperis si a aruncat cel de-al treilea sac prin cosul sobei. Din cos, sacul "de zestre" a cazut intr-o soseta care era pusa la uscat. Din legenda s-a nascut un obicei : pui soseta si vine cadoul, dar trebuie sa meriti!

Tatal fetelor a vazut ce s-a intamplat, iar Sfantul Nicolae l-a rugat sa pastreze secretul. Dar, "intamplator", toti au aflat de minune. De atunci, de fiecare data cand cineva primea un cadou "fara trimitator" ii multumea lui Mos Nicolae. In traditia populara romaneasca, Sfantul Nicolae este unul din cei care pazesc Soarele, alaturi de Sfantul Toader. Se spune ca Soarele, ingrozit de relele pe care le vede pe pamant, ar vrea sa fuga, sa-i lase pe oameni fara lumina, poate asa ei nu vor mai pacatui. Tatal Ceresc insa i-a pus pe cei doi sfinti sa-l pazeasca, astfel ca Soarele sa lumineze in continuare, cum ii este dat.

TRADITII EUROPENE. Sfantul Nicolae a murit la data de 6 decembrie, in anul 342 dupa Hristos. A fost inmormantat la Myra. Primii cruciati care au ajuns in localitatea unde fusese inmormantat i-au luat osemintele si i le-au dus intr-o tara crestina. Din 9 mai 1087, moastele Sfantului se pastreaza la Bari, in sudul Italiei. In secolul trecut, mana dreapta a Sfantului datator de daruri a fost adusa si asezata in Biserica "Sfantul Gheorghe" din Bucuresti, unde se afla si astazi. Odata ajuns in Europa, Sfantului Nicolae i s-a proiectat imaginea "simpatica" a unui mos bland - se nascuse Mos Nicolae - cel care pune cadouri in sosetele si cizmulitele copiilor, ba chiar si in ale adultilor! In timpul Evului Mediu, multe biserici au fost ridicate spre cinstirea Sfantului Nicolae. In scolile manastiresti din perioada medievala, la data de 6 decembrie unul din copii era ales ca Episcop al copiilor. Acest obicei al alegerii Episcopului Copiilor a durat la Mainz, Germania, pana in anul 1779.

ADULATORI SI INAMICI. Mosul Sfant, Nicolae, este Sfantul national al Rusiei si al Greciei. Unii dintre cei mai "impatimiti" adulatori ai Sfantului par a fi englezii. In Marea Britanie, peste 400 de biserici poarta hramul "Sfantul Nicolae". In timpul Reformei Protestante din secolul al XVI-ea, Martin Luther a incercat sa puna capat venerarii sfintilor. Sarbatoarea Sfantului Nicolae a disparut astfel din unele tari europene. Cel care oferea daruri a luat alte nume devenind Mos Craciun.

Totusi unele tari au ales o varianta de mijloc. Au pastrat Sarbatoarea Sfantului Nicolae, dar l-au adoptat si pe Mos Craciun, tot cadouri ofera si el, nu? In lume, Sfantul Nicolae este recunoscut ca fiind patronul familiei, al copiilor, al negustorilor si al celor aflati la ananghie.

Click pentru a mari imaginea
"Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale adevarul lucrurilor. Pentru acesta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte Ierarh Nicolae, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre" Troparul Sfantului Ierarh Nicolae

"Imploram cu umilinta, Doamne, indurarea ta pentru ca rugaciunile Sfantului Episcop Nicolae sa ne dobandeasca ocrotire de toate primejdiile si sa inlature din fata noastra orice piedica in calea mantuirii. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin" Rugaciune catre Sfantul Nicolae

SFANTUL ANDREI, STAPANUL LUPILOR

Alaturi de Sfantul Nicolae, Sfantul Apostol Andrei este unul dintre sfintii preferati ai romanilor si marcheaza una dintre cele mai importante sarbatori din timpul postului Craciunului. El este cel care a propovaduit crestinismul pe vechiul pamant al Dobrogei. "Cel intai chemat" la apostolie era frate al lui Simon Petru, un alt Apostol al lui Iisus Hristos. Era originar din Bersaida, localitate situata pe tarmul Lacului Ghenizaret, Marea Galileii, din provincia Galileea, in nordul Tarii Sfinte. A fost ucenicul Sfantului Ioan Botezatorul. Ziua Sfantului Andrei, 30 noiembrie, se cheama si "Ziua lupului" sau "Gadinetul schiop". Se credea ca in ziua de 30 noiembrie lupul devine mai sprinten si isi poate indoi gatul teapan, nimic nemaiputand scapa dinaintea lui. Aceeasi legenda spune ca in noaptea de 30 noiembrie, lupii se aduna, iar Sfantul Andrei imparte prada, pentru iarna care incepe, fiecarui lup. Ziua Sfantului Andrei este socotita inceputul iernii. Din aceasta cauza, Sfantului i se mai spune si "Andrei-de-iarna". Sfarsitul vietii sale pamantesti a venit in orasul Patras din Ahaia, in Grecia de azi. Aici, Sfantul Andrei a suferit moarte martirica, fiind rastignit pe o cruce in forma de X. Aceasta cruce se numeste si azi "Crucea Sfantului Andrei". Moastele Sfantului se afla in Catedrala din Amalfi, Italia. Capul sau se afla in biserica cu hramul Sfantul Andrei din orasul grecesc Patras. Sfantul Apostol Andrei se bucura de o cinstire deosebita in Bisericile Rusiei, Greciei si Romaniei, tari pe teritoriul carora a propovaduit Evanghelia.
×