x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ce afaceri noi învârte unul dintre “premierii în aşteptare” ai PNL

Ce afaceri noi învârte unul dintre “premierii în aşteptare” ai PNL

de Ion Alexandru    |    22 Mai 2018   •   09:50
Ce afaceri noi învârte unul dintre “premierii în aşteptare” ai PNL

Deputatul PNL, Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei pe vremea guvernării “portocalii”, fost candidat, în 2016, la Primăria Capitalei din partea formaţiunii liberale şi pretendent, în aşteptare, încă din 2014, pentru postul de prim-ministru, şi-a deschis două afaceri nou-nouţe. Este vorba despre două firme de consultanţă care lucrează în mod direct pentru Casa de Avocatură pe care acelaşi Cătălin Predoiu a fondat-o în anul 2016. Din cele două companii face parte, ca asociat al lui Predoiu, fostul subsecretar de stat în Ministerul Justiţiei, Petronel-Mirel Dobrică, “uns” în funcţie de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, după ce un alt partener de afaceri al lui Cătălin Predoiu, Constantin Ragea, şi-a dat demisia. Mai mult, una dintre companiile nou-înfiinţate de Cătălin Predoiu este administrată de Cristina Ştefan, fost director executiv al Direcţiei Finanţelor Publice Bucureşti.

După mai mulţi ani în care activitatea politică pare să-i fi ocupat tot timpul, liberalul Cătălin Marian Predoiu, ex-ministrul de Justiţie al guvernelor lui Traian Băsescu, a intrat vertiginos în afaceri. Astfel, potrivit informaţiilor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în data de 30 ianuarie 2018, Cătălin Predoiu a înaintat o cerere la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti în vederea autorizării constituirii, înmatriculării şi înregistrării societăţii comerciale Stoian Predoiu Tax SRL. Firma a fost înregistrată în data de 5 februarie şi, potrivit ONRC, se ocupă cu activităţi de consultanţă în domeniul fiscal, contabilitate şi audit financiar. Capitalul social al SC Stoian Predoiu Tax SRL, în valoare de 1.000 de lei, este împărţit între asociaţii fondatori Cristina Ştefan, Marian Cătălin Predoiu, Elena Lorena Stoian şi Pentronel-Mirel Dobrică. De administrarea firmei se ocupă Cristi Ştefan şi Daniela Bazocu.

Tot de la ONRC mai aflăm că, în 10 aprilie 2018, a fost înregistrată o a doua companie comercială din acţionariatul căreia face parte Cătălin Predoiu. Este vorba despre SC SP Investments Consultants SRL, al cărei obiect de activitate este consultanţa pentru afaceri şi management. Capitalul social, subscris şi vărsat, este tot în valoare de 1.000 de lei, iar fondatorii firmei sunt Elena Lorena Stoian, Marian Cătălin Predoiu şi Petronel-Mirel Dobrică, societatea fiind administrată de Daniela Bazocu.

Bani frumoşi din casa de avocatură

Calitatea de asociat în cele două firme nu este menţionată în declaraţiile de avere şi de interese pe care Cătălin Predoiu trebuia să le întocmească şi să le depună, în calitate de deputat. De altfel, ultimele declaraţii de avere şi de interese ale acestuia datează din 14 iunie 2017, nefiind încă actualizate. Totuşi, din aceste documente publice aflăm că, în vara anului trecut, Cătălin Predoiu preciza că deţine jumătate din pachetul de acţiuni în cadrul Societăţii Civile de Avocaţi “Stoian Predoiu” şi că este preşedinte şi fondator al Fundaţiei “Asociaţia Antreprenori pentru Dezvoltare”. La una dintre rubricile completate în declaraţia de avere, deputatul liberal menţionează şi deţinerea, prin intermediul soţiei, a unor acţiuni la SC Vinalcool Prahova SA, conform unui certificat de acţionar şi al altuia de moştenitor, parafate la data de 19 februarie 2013.

La capitolul venituri realizate în ultimul an fiscal, dinaintea completării declaraţiei de avere de la jumătatea anului 2016, Cătălin Predoiu arată că a realizat venituri din activităţi independente, prin practica avocaturii la Societatea Civilă de Avocaţi “Stoian Predoiu”, în cuantum de 257.319 lei net.

Casa de Avocatură a fost fondată, în 2016, de Cătălin Predoiu, împreună cu avocata Lorena Stoian şi, potrivit site-ului de prezentare, colaborează direct cu cele două firme înfiinţate anul acesta. Astfel, colaborarea cu SC Stoian Predoiu Tax SRL activează în domeniul consultanţei fiscale, iar colaborarea cu SC SP Intevstments Consultants SRL activează în domeniul consultanţei pentru afaceri în domenii economice.

Asociaţi la stat, asociaţi şi la privat

Echipa casei de avocatură a lui Cătălin Predoiu este compusă din 88 de colaboratori. Unul dintre aceştia este co-asociatul deputatului din cele două companii înfiinţate în lunile februarie şi aprilie a.c., Petronel-Mirel Dobrică. În cadrul firmei de avocatură, Dobrică se ocupă cu reprezentarea clienţilor în tranzacţii imobiliare, în probleme fiscale, în proceduri administrative, precum şi în aspect de drept penal şi comercial.

Petronel-Mirel Dobrică a lucrat direct cu Cătălin Predoiu, pe vremea când acesta din urmă a ocupat funcţia de ministru al Justiţiei, fiind chiar subsecretar de stat, numit în funcţie, în 2012, prin semnătura lui Mihai Răzvan Ungureanu. Printre atribuţiile de la MIJ s-au numărat şi “problemele din sistemul penitenciar”. Mai aflăm că acelaşi Petronel-Mirel Dobrică a mai ocupat şi funcţia de consilier personal al preşedintelui ANAF, până la sfârşitul anului 2012, dar a fost şi consilier al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie.

Cristina Ştefan, co-asociata lui Predoiu din SC Stoian Predoiu Tax, şi administrator al aceleiaşi firme a fost director executiv al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti.

Are apetit la partenerii de afaceri în funcţii publice şi invers

Partenerul de afaceri al lui Cătălin Predoiu, Petronel-Mirel Dobrică, l-a înlocuit, în primăvara anului 2012, în funcţia de subsecretar de stat la MJ, pe un alt fost partener de afaceri al aceluiaşi ministru Cătălin Predoiu, Radu Constantin Ragea. Cei doi au deţinut, anterior ca Predoiu să devină ministru în Cabinetul Tăriceanu, compania P&R Forus Strategies SRL. În 2008, Ragea a fost adus de Predoiu pe un post de subsecretar de stat, însă, la câteva luni, a fost înlocuit de premierul de la acea dată, Călin Popescu Tăriceanu, pentru că nu avea studii juridice. La finalul aceluiaşi an, Radu Constantin Ragea a fost readus în Ministerul Justiţiei, după ce Cabinetul Tăriceanu şi-a terminat mandatul, prin semnătura lui Emil Boc. Partenerul de afaceri al lui Cătălin Predoiu, Ragea, a rămas în minister, pe o funcţie de manager public, chiar şi în primul Guvern USL.

Două firme de consultanţă în afaceri şi domeniul fiscal, o casă de avocatură şi parteneri de business foşti bugetari. Sătul să aştepte rândul la scaunul de prim-ministru, Cătălin Predoiu a reintrat în “pâinea” privată.

×
Subiecte în articol: Cătălin Predoiu afaceri