x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Trei ani negri pentru toate firmele grupării Udrea-Cocoș-Băsescu 

Trei ani negri pentru toate firmele grupării Udrea-Cocoș-Băsescu 

de Ion Alexandru    |    02 Mai 2018   •   08:11
Trei ani negri pentru toate firmele grupării Udrea-Cocoș-Băsescu 
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

De mai bine de doi ani, afacerile grupării care a gravitat în jurul fostului președinte Traian Băsescu au înregistrat numai pierderi. Atât firmele pe care Elena Udrea și le-a deschis după divorțul de Dorin Cocoș, dar și afacerile acestuia din urmă au mers în minus. Este vorba despre business-uri din zona cultivării de cereale sau din domeniul transportului de mărfuri pe calea ferată, ori al depozitării materialelor, precum și cele din domeniul imobiliar sau al comerțului cu materiale sanitare. În ciuda situației financiare precare în care se găsesc aceste afaceri, deținătorii lor își permit “mici luxuri”. Elena Udrea, condamnată, în primă instanţă, la peste șase ani de închisoare în dosarul “Gala Bute”, se află, în prezent, în Costa Rica, unde a solicitat azil politic, iar Dorin Cocoș, cu pușcăria executată în dosarul “Microsoft”, cu toate conturile poprite și cu zeci de imobile scoase de ANAF la licitație, a reușit să-și refacă viața. Nici firma de consultanță pe care o deține fiica cea mare a lui Traian Băsescu, Ioana, nu o duce prea bine, ea subsiztând, în prezent, grație împrumuturilor acordate, anul trecut, în nume personal, de aceasta în calitate de asociat unic.

 

SC Agro Green Nana SRL este compania pe care Elena Udrea a făcut-o celebră prin relația contractuală, de arendă, pe care a încheiat-o cu familia lui Traian Băsescu, căreia firma lui Udrea i-a lucrat moșia de la Nana. Însă celebritatea nu i-a adus companiei și câștiguri financiare. Potrivit ultimului bilanț contabil, depus la Ministerul Finanțelor Publice, în anul 2017, SC Agro Green Nana SRL avea înregistrate datorii totale de 1.465.884 de lei, în timp ce cifra de afaceri a fost zero. Tot zero au fost, anul trecut, și veniturile totale ale societății. Firma Elenei Udrea a înregistrat, însă, cheltuieli în valoare de 3.829 de lei, sumă care se regăsește și la capitolul pierderilor înregistrate în 2017.

De altfel, Agro Green Nana SRL a mers aproape numai în pierdere de la înființare, cu excepția anului 2014, când societatea, cu datorii de 1.568.999 de lei, a avut o cifră de afaceri de 974.019 lei și a înregistrat un profit de 40.445 de lei. Însă în 2015 lucrurile s-au schimbat la 180 de grade. În anul în care Elena Udrea a fost arestată succesiv la cererea DNA, Agro Green Nana a înregistrat pierderi de 686.481 de lei, la o cifră de afaceri de 338.710 lei. În 2016, datoriile totale ale companiei au atins valoarea de 1.465.884 de lei, sumă care se regăsește la același capitol și în 2017, la o cifră de afaceri egală cu zero, fiind, astfel, înregistrate pierderi de 314.329 de lei.

Ultima actualizare operată la Registrul Comerțului de către asociatul unic al SC Tim Rail Cargo SRL datează din 9 februarie 2015, când Elena Udrea a decis să-l revoce din funcția de administrator pe Tudor Liberiu Breazu, pe care l-a înlocuit cu o persoană pe nume Anca Triff.

 

Business-ul cu transportul de mărfuri – pierderi de 160.000 de euro

O situație oarecum similară o regăsim și în cazul companiilor de transport feroviar și de depozitări în care este implicată, în calitate de acționar, Elena Udrea. Tim Rail Cargo, firma de transporturi de mărfuri pe calea ferată, spre exemplu, nu și-a depus, încă, potrivit Ministerului Finanţelor Publice, bilanţul contabil aferent anului 2017. În schimb, conform datelor publicate în 2016, compania respectivă a înregistrat, în urmă cu doi ani, o cifră de afaceri-record de 212.356.878 de lei și a realizat venituri de 212.273.124 de lei. Cu toate acestea, profitul Tim Rail Cargo, în 2016, a fost de doar 18.824 de lei (puțin peste 4.000 de euro).

Raportul dintre situația existentă în 2016 și cea de la nivelul anului 2014 este unul dezastruos. În primul an de funcționare, firma, deşi a avut o cifră de afaceri netă de 13.177.471 de lei, a înregistrat profit de 1.609.937 de lei. În 2015, însă, la o cifră de afaceri netă de 92.173.059 de lei, Tim Rail Cargo înregistra deja pierderi de 765.696 de lei. În acel an, Elena Udrea devenea oficial partenera de afaceri a fostului director al Regionalei CFR Timişoara, în vila căruia funcţionează, de la înfiinţare, societatea Tim Rail Cargo SRL. Atunci, Ioan Valeriu Trică a decis să intre cu numele său în cadrul companiei, preluând un sfert din acţiunile firmei de la soţia sa, Adriana Mirela Trică.  Compania Tim Rail Cargo avea, la data de 20 noiembrie 2013, doi acţionari: cumnatul fostului deputat PDL Alin Popoviciu, Alexandru Bejenaru, şi o anume Emanuela Drăghiea. Societatea are sediul social în comuna Dumbrăviţa, sat Dumbrăviţa, judeţul Timiş, într-o vilă ce aparţine familiei fostului director al Regionalei CFR Timişoara, Ioan Valeriu Trică.

De altfel, chiar în primul an de funcționare, SC Tim Rail Cargo s-a confruntat cu o cerere de declanșare a procedurii insolvenței. Cererea a fost depusă de una dintre companiile controlate de magnatul căilor ferate, Călin Mitică, SC Transferoviar Grup SA, care, în calitate de creditoare a firmei Elenei Udrea, a solicitat Tribunalului Timiș declanșarea procedurilor de insolvență. Ulterior, însă, Transferoviar și-a retras cererea. Călin Mitică, patronul Transferoviar, este un apropiat al lui Vasile Blaga, dar şi al grupului de la Cluj, fiind prieten şi partener de afaceri cu Ioan Rus.

 

Firma de depozitări din casa fostului şef al Regionalei CFR Timișoara

A treia firmă care are legătură cu Elena Udrea, Rail Operator Cereal, are, de asemenea, o situaţie financiară destul de problematică. Nici această societate nu a depus bilanțul contabil pe anul 2017, însă, în 2016, compania a înregistrat pierderi de 11.753 de lei, la o cifră de afaceri netă de 8.686.495 de lei și la venituri înregistrate de 8.815.486 de lei.

Ca și în cazul celorlalte două companii în care figurează Elena Udrea, Rail Operator Cereal SRL a ieșit pe plus doar în primul an de activitate. În 2014, societatea a realizat un profit de 15.619 lei, la o cifră de afaceri de 1.708.645 lei, iar în 2016, la o cifră de afaceri de 5.124.543 de lei și la venituri totale de 5.216.318 lei, a înregistrat pierderi de 331.424 de lei.

În data de 14 august 2013, SC Tim Rail Cargo, din acționariatul căreia face parte și Elena Udrea, împreună cu o anume Gabriela Pintilie, cer înregistrarea la Registrul Comerţului a unei noi societăţi comerciale, cu numele Rail Operator Cereal. Sediul social al noii firme este, de asemenea, comuna Dumbrăviţa, în vila lui Ioan Valeriu Trică, iar administrator este numită Emanuela Drăghiea, partenera de afaceri a trioului Bejenaru-Udrea-Trică. În 9 decembrie 2015, Tim Rail Cargo deţinea 80 la sută din capitalul social al Rail Operator Cereal, iar Gabriela Pintilie doar 20%, în timp ce soţia fostului director al Regionalei CFR Timişoara, Adriana Mirela Trică, deţinea funcţia de administrator.

 

Și afacerile oficiale ale lui Dorin Cocoș sunt, astăzi, pe butuci

Nici fostul soț al Elenei Udrea, controversatul afacerist Dorin Cocoș, nu stă mai bine la capitolul business-urilor pe care le administrează. Astfel, firma Clamari Trading Impex SRL, implicată în afacerile imobiliare cu terenul din strada Neajlovului, din nordul Capitalei, îl are, potrivit unei ultime notificări de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, din 20 martie 2013, drept asociat unic pe Dorin Cocoș. Acesta a renunțat însă la funcția de administrator, desemnând-o în această calitate pe o anume Mihaela Vasile.

Clamari Trading Impex SRL se ocupă cu închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate și funcționează cu sediul social în incinta Euro Hotels International din apropierea Arcului de Triumf. Societatea nu a depus bilanţul contabil pe anul 2017, însă, potrivit celui din 2016, a avut zero cifră de afaceri, venituri de 726 de lei și a înregistrat pierderi de 100.810 de lei. Afacerea a mers pe pierdere şi în anii anteriori. În 2014, compania a avut o cifră de afaceri zero și a realizat venituri de 152.049 lei, iar pierderile s-au situat undeva în jurul sumei de 140.800 de lei. În 2015, pierderile au scăzut la 14.345 de lei, în condițiile în care cifra de afaceri a fost zero, iar veniturile realizate au fost de 10.606 lei.

O a doua companie deținută de Dorin Cocoș este celebra deja Centrul de Diagnostic Clinic Internațional SRL, companie care, în trecut, întocmea fișele medicale pentru românii care plecau la muncă în străinătate și care, în perioada 2008- 2010, a derulat mai multe contracte de furnizare de reactivi de laborator cu Spitalul Militar Central, Institutul Clinic Fundeni și Spitalul Clinic de Urgență Floreasca. Nici această companie nu a depus bilanţul contabil aferent anului 2017, iar în 2016 a înregistrat pierderi de 44.867 de lei, la o cifră de afaceri zero și la venituri realizate de 9.874 de lei. Încă din 2014, compania a înregistrat pierderi de 5.564 de lei, la o cifră de afaceri zero și la venituri realizate de un leu, iar în 2016, pierderile s-au situat la 13.610 lei, în timp ce societatea nu a avut nici cifră de afaceri, nici venituri realizate.

 

Ioana Băsescu: companie de consultanță pe minus

Dacă firmele fostei protejate a lui Traian Băsescu, Elena Udrea, și ale fostului soț al acesteia, Dorin Cocoș, au cunoscut un regres continuu după alegerile din 2014, afacerile familiei oficiale a fostului președinte au, la rândul lor, probleme. Companiile deținute și administrate de fratele lui Traian Băsescu, Mircea Băsescu, de la malul mării, au intrat în insolvență.

În ceea ce privește societatea SC Creative Business Point SRL, deţinută de fiica cea mare a lui Traian Băsescu, Ioana Băsescu, aceasta nu produce nimic de ani de zile. Întrucât bilanţul pe 2017 al societății nu a fost depus încă, ne putem raporta doar la situațiile financiare din anii precedenți, când firma a trăit, exclusiv, din finanțările proprii făcute de Ioana Băsescu. În data de 22 septembrie 2017, Ioana Băsescu, în calitate de unic asociat al SC Creative Business Point SRL, a decis să majoreze capitalul social al firmei, de la 200 de lei la 404.530 de lei. Diferența de 404.330 lei reprezintă suma împrumutată societății personal de Ioana Băsescu, conform unor contracte de împrumut actualizate prin acte adiționale. În 2014, firma a avut o cifră de afaceri și venituri totale încasate zero. Conform ultimului bilanț contabil depus, pe anul 2016, societatea nu a avut cifră de afaceri sau venituri, dar a operat cheltuieli de 4.912 lei.  Firma și-a mutat, în ultimii doi ani, de patru ori sediul social.

 

Singura firmă a Elenei Udrea care a depus bilanțul pe anul trecut este Agro Green Nana SRL, în timp ce patroana este refugiată în Costa Rica. Compania figurează cu pierderi în cuantum de 1.465.884 lei.

 

Dorin Cocoș are conturile blocate, 13 spații comerciale au fost confiscate și vândute la licitație, iar firmele celebre ale acestuia merg numai în pierdere. Asta, în timp ce afacerile familiei oficiale a lui Traian Băsescu sunt fie în faliment, fie trăiesc din împrumuturi.

×