x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Un condamnat pentru corupţie, plătit cu 20 de milioane de euro să sorteze gunoaie

Un condamnat pentru corupţie, plătit cu 20 de milioane de euro să sorteze gunoaie

de Ion Alexandru    |    15 Iun 2016   •   17:52
Un condamnat pentru corupţie, plătit cu 20 de milioane de euro să sorteze gunoaie
Sursa foto: Ovidiu Iordachi/Getty Images/iStockphoto

Două dintre firmele controlate de afaceristul sibian Călin Mihai Stoia, trimis în judecată în două dosare grele de corupţie şi condamnat definitiv, alături de fostul primar al Municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, au câştigat, luna trecută, un contract de peste 20 de milioane de euro pentru sortarea şi colectarea deşeurilor în mai multe localităţi din judeţul Sibiu. Interesant este faptul că Stoia, aflat în perioada de încercare a suspendării executării pedepsei, îşi aşteaptă verdictul în al doilea dosar în care a fost trimis în judecată anul trecut de DNA, a cesionat acţiunile deţinute la cele două societăţi către o companie austriacă, chiar în perioada în care procedurile de licitare a contractului se aflau în derulare. Mai mult, una dintre firme şi-a schimbat chiar şi denumirea. “Jurnalul Naţional” prezintă schema întregii operaţiuni prin care societăţile controlate de Stoia derulează contracte grele privind servicii de salubrizare cu mai multe instituţii publice locale sau autorităţi guvernamentale, chiar şi cu o condamnare la activ pentru mituirea unui primar de municipiu tocmai pentru a primi astfel de contracte.

Instituţia care a atribuit companiei controlate de Călin Mihai Stoia contractul de peste 20 de milioane de euro se numeşte Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară ECO Sibiu şi este condusă, în calitate de preşedinte, de către şeful PNL Sibiu, Constantin Şovăială, care tocmai şi-a încheiat mandatul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu. Şi care, în urma rezultatelor alegerilor locale din 5 iunie, se pregăteşte să preia fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean.

 

Asociaţia ECO reuneşte 63 de primării şi Consiliul Judeţean

Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară ECO Sibiu este o organizaţie locală ce reuneşte, ca membri, toate cele 63 de Unităţi Administrativ-Teritoriale ale judeţului Sibiu, precum şi Consiliul Judeţean, cu scopul declarat de “îmbunătăţire a calităţii serviciului de salubrizare, în condiţiile unor tarife şi taxe care să respecte limitele de suportabilitate ale populaţiei”, “atingerea şi respectarea standardelor europene privind protecţia mediului înconjurător” şi “creşterea capacităţii de atragere a fondurilor pentru finanţarea investiţiilor necesare în infrastructura tehnico-edilitară aferentă serviciului de salubrizare”.

În acest sens, la sfârşitul anului trecut, Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară ECO Sibiu a anunţat intenţia de a concesiona activitatea de operare a Staţiei de Sortare şi a Staţiei de Compostare a deşeurilor de la Şura Mică şi a Staţiei de Sortare de la Cisnădie, precum şi a serviciilor de eliminare a deşeurilor menajere şi de igienizare. Pentru acest deziderat, asociaţia a anunţat că pune la bătaie nu mai puţin de 99.149.129 lei fără TVA, organizând, în acest sens, o licitaţie.

 

Caietul de sarcini a fost achiziţionat de două entităţi economice, dintre care una a fost o asociere de trei companii, având drept lider societatea SC Brantner Environment SRL Sibiu, din care a mai făcut parte SC Schuster & Co Ecologic SRL şi SC Brantner Servicii Ecologice SRL Cluj-Napoca.

 

Redevenţă de 200.000 de lei pe an

 

Concret, prin concesionarea acestor servicii de salubrizare, autoritatea contractantă doreşte ca viitorul concesionar să realizeze operaţiunile de compostare a deşeurilor biodegradabile municipale, colectate separate de pe raza Municipiului Sibiu, precum şi a altor tipuri de deşeuri biodegradabile, care să fie depozitate în spaţii special amenajate. Alte deşeuri urmează să fie colectate separat de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale din zona de colectare Sibiu, în Staţia de Colectare de la Şura Mică. Spre exemplu, la Staţia de Sortare Şura Mică vor fi sortate 20.000 de tone pe an de deşeuri reciclabile colectate din Sibiu, la care se adaugă stocările temporare şi valorificarea acestora, estimate la alte 3.500 de tone de deşeuri anual. La Staţia de Stocare de la Cisnădie urmează să fie stocate 2.000 de tone de deşeuri reciclabile pe an, iar la Staţia de Compostare de la Şura Mică urmează să se ajungă la o cantitate de 18.600 de tone pe an de deşeuri biodegradabile, în special deşeuri verzi, din care 15.000 de tone pe an urmează să fie tratate biologic.

Potrivit anunţului de atribuire publicat de autoritatea contractantă pe SEAP, aflăm că ambele oferte depuse au fost declarate admisibie, însă, în urma deschiderii ofertelor, câştigătoarea contractului de concesiune a fost asocierea celor trei firme, al căror lider este SC Brantner Environment SRL Sibiu, care a propus un preţ de 89.328.046,1 lei cu TVA inclus, adică 20.301.828,6 euro. Valoarea redevenţei anuale pe care aceste firme trebuie să o plătească statului a fost, potrivit aceluiaşi document, stabilită la 200.000 de lei pe an.

 

A părăsit firmele în toiul licitaţiei

 

În spatele liderului asocierii şi al celei de-a treia firme care compune acest parteneriat se află unul dintre inculpaţii trimişi în judecată de DNA, la sfârşitul anului 2011, alături de fostul primar al Municipiului Cluj-Napoca, omul de casă al lui Emil Boc, Sorin Apostu. Este vorba despre afaceristul Călin Mihai Stoia. Din datele obţinute de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, rezultă că, în perioada în care se purtau negocierile pentru obţinerea acestui contract impresionant, Stoia a ales să iasă, oficial, din cadrul ambelor societăţi care au participat la această licitaţie. Astfel, datele arată că, în data de 23 martie 2016, structura acţionariatului SC Brantner Environment SRL Sibiu era compusă din compania austriacă Brantner România Holding GMBh, reprezentată, în calitate de administratori, de Magula Dusan şi David Zeininger, şi de Călin Mihai Stoia, născut la data de 2 mai 1968. La aceeaşi dată, cei doi asociaţi, reuniţi într-o adunare ordinară, aprobă ca Mihai Călin Stoia să-şi cesioneze pachetul de acţiuni deţinut la SC Brantner Environment SRL către partenerul austriac, acesta din urmă devenind asociat unic. Mai mult, înainte de această operaţiune, compania avea denumirea de SC Getesib SRL, primind noul nume odată cu adoptarea acestei hotărâri a adunării asociaţilor.

Cea de-a doua firmă controlată de Stoia, care a participat la preluarea în concesiune a serviciilor de salubrizare din judeţul Sibiu, se numeşte SC Brantner Servicii Ecologice SRL şi are sediul în Cluj-Napoca, Până în luna mai a acestui an, din acţionariatul acestei companii făceau parte Brantner România Holding GMBh, prin acelaşi Magula Dusan, Compania de Salubritate Brantner-Veres SA şi Călin Mihai Stoia. Chiar înainte de încheierea contractului cu Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară ECO Sibiu, Călin Mihai Stoia decide să cesioneze şi părţile sociale deţinute la această a doua societate către acelaşi partener austriac.

 

Contracte pe bandă rulantă cu firma din Cluj-Napoca

 

În perioada în care SC Brantner Servicii Ecologice SRL a fost controlată, de facto, de afaceristul Călin Mihai Stoia, societatea a derulat nu mai puţin de 15 contracte atribuite fără licitaţie de cel puţin trei instituţii publice. Este vorba despre Hidroelectrica SA, Universitatea Craiova şi Spitalul Judeţean Drobeta-Turnu Severin. Aproape toate aceste contracte au fost negociate doar cu societatea lui Stoia, invocându-se, pentru aceasta, fie faptul că serviciile pot fi furnizate doar de acest ofertant, din motive de protejare a unor drepturi de exclusivitate, fie că serviciile nu pot fi prestate decât de firma lui Stoia, din motive tehnice.

Astfel, Universitatea Craiova a încheiat, în perioada 2010-2015, şapte contracte cu SC Brantner Servicii Ecologice SRL, vizând achiziţia de servicii de eliminare a deşeurilor menajere şi a apelor menajere la obiectivele instituţiei din Drobeta-Turnu Severin. Sumele nu sunt mari, dar sunt constante. Este vorba despre 112.574 lei cu TVA inclus, adică aproximativ 27.000 de euro.

Tot la Drobeta-Turnu Severin, SC Brantner Servicii Ecologice SRL a primit, în perioada aprilie 2010 – mai 2013, două contracte în valoare de aproximativ 50.000 de euro cu tot cu TVA, pentru prestarea de servicii de eliminare a deşeurilor şi igienizarea Spitalului Judeţean Drobeta-Turnu Severin, inclusiv pavilioanele acestuia.

Şi Hidroelectrica SA a atribuit aceleiaşi firme, din iunie 2010, până în martie 2016, şase contracte, în valoare de 240.000 de lei cu TVA, pentru servicii de colectare a deşeurilor menajere din spaţii aparţinând autorităţii contractante, amplasate pe raza judeţelor Neamţ şi Cluj. La Neamţ, spre exemplu, compania a prestat în 12 locaţii ale Hidroelectrica. Contractele veneau anual şi erau atribuite exclusiv prin negociere directă.

 

Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, a fost condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare cu executare

 

Stoia: trei ani închisoare cu suspendare în dosarul fostului primar al Clujului

Călin Mihai Stoia, eminenţa cenuşie din spatele acestor societăţi abonate la contractele statului privind colectarea şi sortarea deşeurilor, are la activ o condamnare definitivă la trei ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie. La 1 noiembrie 2011, DNA, prin Serviciul Teritorial Cluj, a anunţat că Stoia a fost arestat preventiv, fiind acuzat că, în calitate de administrator al SC Compania de Salubritate Brantner-Veres SA, în perioada 2010-2011, i-a remis primarului de atunci al Municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, mită de peste 100.000 de euro pentru ca fostul edil să favorizeze firma lui Stoia în obţinerea unui contract de salubrizare şi pentru ca acest contract să se deruleze “fără incidente”.

Potrivit pocurorilor, în 28 iulie 2010, între Compania de Salubritate Brantner-Veres şi Primăria Municipiului Cluj-Napoca a fost încheiat un contract de salubrizare pentru o perioadă de opt ani, iar mita a fost disimulată într-un contract de asistenţă juridică, încheiat de o firmă-paravan din cercul de relaţii al lui Călin Mihai Stoia cu cabinetul de avocatură al soţiei primarului Sorin Apostu, Monica Undina Apostu.

În 29 decembrie 2011, procurorii i-au trimis în judecată pe cei trei. Sorin Apostu a fost trimis în faţa instanţei de judecată cu 19 acuzaţii de complicitate la spălare de bani, 18 acuzaţii de luare de mită, 19 acuzaţii de complicitate la fals material în înscrisuri sub semnătură privată, 21 de acuzaţii de trafic de influenţă, 23 de acuzaţii de instigare la spălare de bani, 23 de acuzaţii de instigare la fals şi primire de foloase necuvenite. Călin Mihai Stoia a fost, de asemenea, acuzat de 18 infracţiuni de dare de mită, 19 infracţiuni de participaţie improprie la spălare de bani şi 19 infracţiui de participaţie improprie la instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În acelaşi dosar au mai fost trimise în judecată soţia lui Sorin Apostu, Monica, dar şi Aspazia Droniusc, asociată la SC Grounde Frarom Agenţie de Asigurări SRL. Anchetatorii au stabilit că Stoia i-a remis, în această perioadă, lui Apostu, mită de 127.052 de euro.

 

În 7 iunie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat sentinţa definitivă în acest dosar. Sorin Apostu a primit patru ani şi jumătate de închisoare cu executare, soţia sa trei ani cu suspendare, iar Călin Mihai Stoia trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de încercare de şase ani.

Judecat într-un alt dosar în care, de asemenea, a fost arestat

Aceasta nu este singura cauză în care afaceristul Călin Mihai Stoia a fost arestat şi trimis în judecată. În decembrie 2011, procurorii l-au trimis în faţa instanţei pentru trafic de influenţă. Din acest al doilea rechizitoriu, reiese faptul că, în 18 august 2011, Stoia i-a promis unui reprezentant al unui grup de firme că îşi poate exercita influenţa pe lângă funcţionari din Guvernul României, pentru a fi elaborată o Hotărâre de Guvern prin care să se aprobe alocarea, din fondul de rezervă, de bani către Primăra comunei Ioneşti, judeţul Vâlcea. Firmele în cauză erau interesate de decontarea unor lucrări de reabilitare a unor drumuri comunale efectuate în perioada 2008-2009. Mihai Călin Stoia a cerut, pentru această intervenţie, suma de 100.000 de euro, reprezentând 10% din valoarea totală a decontărilor. În ciuda promisiunilor, Primăria Ioneşti nu a primit, în 2011, niciun ban de la Fondul de Rezervă al Guvernului.

Dosarul a fost retrimis de instanţă la DNA, pentru refacerea cercetărilor. Anul trecut, procurorii au sesizat pentru a doua oară instanţa în legătură cu aceste acuzaţii.

Instituţia care a acordat contractul este Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară ECO Sibiu, condusă de şeful PNL Sibiu, Constantin Şovăială. Acesta va fi, potrivit algoritmului rezultat în urma votului din 5 iunie, noul preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu

Anul trecut, Călin Mihai Stoia a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. El a fost acuzat de DNA de 18 infracţiuni de dare de mită, 19 infracţiuni de participaţie improprie la spălare de bani şi 19 infracţiuni de participaţie improprie de instigare la fals

×