x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Gimnastica, o treabă serioasă în România. Bellu continuă reţeta succesului (presa germană)

Gimnastica, o treabă serioasă în România. Bellu continuă reţeta succesului (presa germană)

de Istvan Deak    |    01 Mai 2012   •   20:34
Gimnastica, o treabă serioasă în România. Bellu continuă reţeta succesului (presa germană)

In timp ce presa de specialitate, si nu numai, se concentreaza aproape exclusiv pe cel mai slab campionat intern de fotbal din ultimii ani, jurnalistii straini isi indreapta atentia catre unul dintre putinele sporturi din Romania care nu au dezamagit aproape niciodata: gimnastica. Ziaristii germani de la Die Tageszeitung au realizat un amplu reportaj despre echipa nationala de gimnastica a Romaniei cu ocaziei turneului de pregatire desfasurat sambata trecuta la Ulm. "Inaintea campionatelor europene care vor debuta saptamana viitoare la Bruxelles, nationala de gimnastica a Romaniei a dovedit ca este in continuare printre cele mai bune din lume. Intensitatea antrenamentelor dure din gimnastica romaneasca nu s-a schimbat deloc. La ultimul test inaintea Europenelor, Romania a devansat, fara emotie, nationala Germaniei si a Marii Britanii, intr-un turneu amical ce a avut loc la Ulm. Romania a onorat invitatia deplasand cel mai bun lot, inclusiv doua medaliate olimpice. Rezultatele sunt urmarite cu atentie de contracandidatele la medalii. Cu un total de 174,25 puncte, Romania porneste cu sansa a doua la medalia de aur, Rusia totalizand 177,3 puncte la ultimul turneu de pregatire', noteaza jurnalistii de la Taz.

"Totul este doar o etapa'
Antrenorul echipei de gimnastica, Octavian Bellu, considera ca ultimele clasari nu sunt atat de importante. "A fost doar o etapa. Campionatul European este tot o etapa. Important pentru noi este sa ne tinem de programul pe care l-am construit', spune Bellu, fiind completat de jurnalistii de la Taz: 'Programul Romaniei, adica programul sau, care a adus intre 1990 si 2004 nu mai putin de 16 medalii olimpice de aur, nu a fost tocmai productiv in ultimii ani. La Mondialele de anul trecut, din Tokyo, Romania a plecat fara medalii. Nu s-a mai intamplat asta de 30 de ani, de la campionatul din Moscova, 1981. In 2008, romancele au atins doar un aur la sol si un bronz pe echipe, putin pentru urmasele Nadiei Comaneci'. Inceputul declinului nationalei Romaniei este plasat de sursa citata in anul 2000. "De la scandalul de dopaj in jurul Andreei Raducan, distanta dintre Romania si principalele contracandidate Rusia, SUA si China a inceput sa se mareasca'.

Bellu ramane optimist
In ciuda ultimelor rezultate, Octavian Bellu ramane optimist, dar cu o anumita retinere. "Pentru mine conteaza in mod deosebit medaliile olimpice. Acesta este obiectivul principal. Ultimele rezultate sunt normale din punctul meu de vedere. Speram ca la urmatoarele Mondiale sa avem o comportare mai buna. Gimnastica romaneasca nu se incheie la Tokyo si nici la Jocurile Olimpice de la Londra. Ma bucur ca Sandra Izbasa, care a obtinut medalia de aur la sol la Beijing, s-a refacut dupa accidentarea la tendonul lui Ahile. La turneul de la Ulm am ales sa o menajam, dar a fost doar o masura de precautie'. O alta sportiva in care Bellu isi pune mari sperante este Larisa Iordache. La doar 15 ani, ea pastreaza sanse reale in lupta pentru o medalie olimpica. La Ulm, ea a devansat reprezentanta Germaniei, Kim Bui, cu aproape cinci puncte.

"Gimnastica e ca un drog pentru mine'
Nu in ultimul rand, atuul Romaniei poate consta in revenirea "superstarului' Catalina Ponor, de trei ori medaliata cu aur la Olimpiada de la Atena din 2004. In 2007, ea a pus punct carierei sportive, insa a revenit asupra deciziei anul trecut. "Mi-a fost dor de gimnastica. Acesta a fost principal motiv al revenirii mele. A fost ca un drog pentru mine. Un lucru foarte, foarte important', spune Ponor, ajunsa intre timp la 25 de ani. Exercitiul ei de la Ulm a fost catalogat de jurnalisti drept "un exemplu pentru cum se executa cu eleganta si dedicatie un exercitiu cu grad mare de dificultate'. Octavian Bellu mizeaza si pe faptul ca Ponor vorbeste constant cu jucatoarele tinere despre victoriile de la Olimpiada. "Le motiveaza exemplar', spune Bellu, fiind completat de Catalina: 'Incerc sa le insuflu curaj. Senzatia sa fii campioana olimpica este deosebita, unica, as putea spune'.

Puterea de munca a Catalinei Ponor si deschiderea ei pentru antrenamentele dure l-au uimit pe Octavian Bellu: "Ea a fost crescuta in asa fel incat sa lucreze enorm, ceea ce nu reusesc cele mai tinere componente ale lotului. Chiar si asa, capacitatea ei de efort este neobisnuita. De obicei, gimnastele mai inaintate in varsta isi reduc parametrii de efort la care lucreaza, in ideea de a-si menaja corpul'.

Antrenamente dure
Taz reaminteste ca Bellu a parasit sala de gimnastica in 2005, pentru o vreme. El a ales sa treaca in Ministerul Sportului si sa se ocupe de administrarea gimnasticii din tara. Dupa esecurile gimnasticii romanesti sub conducerea antrenorului Nicolae Forminte, Bellu si-a reluat activitatea in 2010, alaturi de Mariana Bitang. Forminte, care intre timp a ajuns in Italia, a atras atentia asupra schimbarilor din societatea romaneasca si a scos in evidenta faptul ca tot mai putini copii, in special fete, fac fata antrenamentelor dure din gimnastica. El a pus rezultatele pe seama consecintelor acestor schimbari sociale. In schimb, Bellu continua reteta succesului din trecut, chiar daca lotul nu se mai antreneaza la legendarul centru din Deva. Noul centru olimpic se afla la Izvorani, langa Bucuresti. Gimnastele se antreneaza zilnic intre 5 si 7 ore. Duminica au uneori liber. La scoala merg intre micul dejun si antrenamentul matinal.

"Nu m-am intors pentru bani'
Catalina Ponor nu mai pare afectata de programul dur de pregatire. "Cat timp vin rezultatele, nu conteaza cat de dure sunt antrenamentele', spune ea, evitand sa confirme ipoteza lansata de jurnalistii germani potrivit careia, de la venirea lui Bellu, ea ar avea un salariu lunar de 1.300 de euro. "Prefer sa nu vorbesc despre bani. M-am intors doar ca sa pot savura din nou gimnastica. Banii vin la final', fiind imediat completata de antrenorul ei: "Catalina stie ce inseamna sa ai rezultate. Dupa Atena s-a ales cu bani, o masina, o casa si multe altele'. Jurnalistii de la Die Tageszeitung trag concluzia :'Evident ca si celelalte fete, care inca nu au castigat nimic, stiu ce le asteapta daca vor avea rezultate. Asa cum spuneam la inceput, gimnastica in Romania este o treaba serioasa, poate chiar existentiala'.

×