x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Copiii fac primii paşi din instinct

Copiii fac primii paşi din instinct

de Florin Condurateanu    |    18 Iun 2018   •   19:30
Copiii fac primii paşi din instinct

(De ce e greşit să forţezi mersul copiilor)

Iubirea de copii îi îndeamnă pe părinţi să fie foarte atenţi cu dezvoltarea micuţilor, apar chiar îngrijorări privind eventuale întârzieri în primii paşi, dar şi legat de devieri ale coloanei vertebrale la pubertate. Explică dacă sunt justificate aceste griji profesor doctor Mihai Jianu, lungă vreme şeful clinicii de Ortopedie de la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti.

 

Florin Condurăţeanu: - Sperietura diagnosticării unor scolioze şi cifoze are justificare, ce înseamnă aceste deviaţii ale coloanei la pubertate şi la adolescenţă?

Prof. Dr. Mihai Jianu: - Scolioza este o modificare în formă de S a coloanei la unii copii, deviaţie observată din spate. Cifoza este un fel de cocoaşă, deviaţia coloanei observată din spate. Unii acuză pentru aceste necazuri grautatea ghiozdanului de tip rucsac purtată în spate, dar şi poziţia defectuoasă în bancă, la masa de lucru. Dar se pune o întrebare: de ce majoritatea cazurilor de acest fel se constată la fete, foarte puţine la băieţii? Ce, nu poartă ghizdane şi unii şi alţii, nu au o poziţie greşită elevii indiferent de sex? Alta este explicaţia: la pubertate, unele schimbări hormonale constatate la fete înmoaie, fragilizează la unele adolescente vertebrele, care duc la aceste deviaţii. Deviaţiile coloanei până la 20 de grade se tratează cu exerciţii de gimnastică şi înot. Dacă deviaţia de coloană este mai mare, între 20 şi 30 de grade, se impune purtarea unui corset care forţează îndreptarea coloanei. E incomod, dar el trebuie purtat toată ziua, până la culcare. După 35 de grade, deviaţiile coloanei se remediază chirurgical. Se montează alături de coloană, în paralel, nişte tije metalice, de care se leagă şuruburi ce se prind şi în osul vertebrei. Prin rotirea şuruburilor fiecare vertebră se aduce la locul ei prin conectarea la tijele metalice verticale. Aceste dispozitive rămân toată viaţa în coloană. Scolioza poate să se agraveze treptat şi să ducă chiar la paralizii.

 

F.C.: - Unii micuţi fac primii paşi mai târziu. Când să se impacienteze părinţii?

Prof. dr. M.Jianu: - Până la 1 an şi 4 luni, pornirea în mers se încadrează în normal. Dacă întârzierea primilor paşi depăşeşte această vârstă trebuie consultat medicul ortoped. Cel mai bine esta ca primii paşi să fie făcuţi de copilaş cu talpa goală sau în ciorăpei, astfel se întăreşe glezna şi se formează corect bolta osoasă a labei piciorului. Încălţămintea oricum trebuie să aibă talpa flexibilă. Sunt unii părinţi care, din auzite, cred că e bine ca ghetuţele micuţului să aibă carâmbul înalt, să fie rigide pentru a proteja glezna. Greşit! Cu astfel de ghete rigide apar numai dezavantaje, glezna are defecte de maturizare a ligamentelor, oasele labei piciorului sunt strânse ca în clăpari şi mersul e anevoios.

 

Unii părinţi, dornici să se bucure de primii paşi, cumpără acele cadre cu roţi, care pasămite să ajute paşii micuţului. Nu e indicată forţarea mersului. Când sunt pregătite ligamentele şi oasele piciorului, copiii pornesc în mers din instinct.

 

 

×