x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Cursuri de gătit pentru începători

Cursuri de gătit pentru începători

de Oana Portase    |    11 Oct 2016   •   08:30
Cursuri de gătit pentru începători
Sursa foto: Andrei Aparaschivei

Pentru mulți dintre noi, gătitul este ceva ce trebuie să facem, o sarcină zilnică și nimic mai mult. Poate nici nu ne batem capul și sunăm să comandăm pizza sau mâncare chinezească. Pentru alții, gătitul este o adevărată pasiune ce poate fi dusă la rang de artă. În multe cazuri, bunicile și mamele ne-au gătit mereu cu drag, ne-am bucurat de ciorbele, cozonacii și sarmalele lor, iar bunicii și tații ne-au obișnuit cu fripturi și grătare.

Noile generații fie au prins gustul gătitului din familie, fie nu l-au prins deloc. Timpul nu este, însă, pierdut. Dacă nu ați tras de mama voastră să vă învețe să gătiți, perioada modernă în care trăim vă pune la dispoziție nenumărate căi de a descoperi tainele mâncărurilor. De la cursuri de gătit, la cărți, bloguri și emisiuni.

 

Nu vom fi chefi în câteva zile, focul nu e mereu prietenos cu mâncarea noastră, iar gramajele ne pot da peste cap. Lucrurile trebuie luate pas cu pas, bucată cu bucată. Nu vă aruncați în rețete complicate din prima, chiar dacă omleta pe care o faceți des iese perfectă, nu înseamnă că și friptura va ieși la fel. Anca Lungu, cunoscută ca Prințesa Polonic, are câteva sfaturi de aur pentru bucătarii înepători. “Pentru mine gătitul e o pasiune pe care mi-am descoperit-o târziu. Dar chiar și înainte să mă apuc de gătit, îmi plăcea să petrec timp în bucătărie. Am stat atât de mult alături de mama și bunica în copilărie, încât atunci când am încercat să reproduc rețete din acea perioadă mi-au ieșit pur și simplu, de parcă le-aș fi gătit de fiecare dată când le-am studiat cu atenție. Așa că primul meu sfat este ca înainte să intrați în bucătărie să studiați puțin domeniul și să mâncați bine. E foarte important să mănânci bine. Un gurmand se poate transforma oricând într-un bucătar priceput și asta pentru că el știe deja cum trebuie să arate o friptură medium sau un sufleu de ciocolată perfect. Plus că un gurmand e și mai motivat să gătească bine. El nu gătește pentru cei din jur, el gătește în primul rând pentru sine. Ca orice început, și începutul în bucătărie va fi greu. Vor fi și momente în care rezultatul final, după câteva ore de muncă și bani cheltuiți pe ingrediente, va fi un dezastru. Însă chiar și atunci ai de câștigat dacă îți dai seama unde ai greșit. Practic și în bucătărie tot din greșeli înveți cel mai mult. Și ar mai fi ceva: începeți cu rețetele de bază și abia apoi treceți la cele mai sofisticate. Nici în bucătărie nu poți clădi frumos fără o bază solidă”, explică Anca Lungu.

 

Dacă nu vreți să experimentanți singuri în bucătărie, vă puteți înscrie la cursuri de gătit pentru amatori. Atenție! Sunt cursuri de gătit, nu școli de bucătari. Învățați să vă puneți în practică pasiunea, nu veți primi diplomă de bucătar.

 

Pasionații, amatorii și admiratorii gastronomiei se pot înscrie la cursurile oferite de Societe Gourmet, în București. Sunt cursuri care au o tematică diversă de fiecare dată, de exemplu French my Fish – ingredientul principal este peștele, Meze Libaneze – mâncăruri din Orientul Mijlociu sau Sicilia Mia – curs unde învățați despre calzone, risotto și pana cotta. Cursurile costă  aproximativ 300 de lei.

 

La vânătoare de trufe!

Cu cei de la Societe Gourmet puteți pleca la o vânătoare de trufe ce ține o zi, la finalul căreia veți învăța să gătiți ce ați vânat: supă cremă de țelină cu trufe sau tagliatelle cu sos de trufe. Sună complicat, dar bucătarii vă vor îvăța tot ce trebuie cu grijă. Dacă aveți prieteni care vor să vă susțină la cursuri, puteți să alegeți Team Cooking sau cursuri private. Din când în când, cei de la Societe Gourmet organizează și Weekend Gourmet Transilvania, unde vă puteți întoarce la natură, la traiul simplu și frumos, la ingrediente locale, de sezon.

Atelier pentru oamenii care “nu știu să gătească

Și la Mazilique Studio puteți învăța să gătiți de la zero, trebuie doar să vreți. Prețul unui curs este de peste 200 de lei. Ateliere și cursuri de gătit se țin în toată țara și găsiți ușor locații unde puteți să vă puneți în practică pasiunea. Dacă totuși nu aveți unde să mergeți sau taxele sunt prea mari, propria bucătărie e cea mai bună alegere. Ne informăm și apoi experimentăm.

Citim, apoi gătim

Un iubitor de gastronomie se informează mereu, citește, testează, observă. Prințesa Polonic are câteva sfaturi pentru începători când vine vorba despre cărți de bucate. “Am o adevărată colecție de cărți de gătit. Pot spune cu mândrie că am mult mai multe cărți decât rochii, poșete și pantofi la un loc. Preferatele mele sunt French Cooking de Paul Bocuse, Larousse Gastronomique cunoscută și sub denumirea de biblia bucătarilor și pentru că-i a mea, și o iubesc mult, voi include în top 3 și Rețete alese pentru prinți și prințese, o carte de gătit pentru copii pe care am lansat-o la finalul anului trecut”, spune Anca Lungu.

Aspectul sau gustul?

Vedem la multe emisiuni de gătit că se pune accent pe felul cum arată mâncarea în farfurie. Cât de mult contează platingul? “Un vechi prieten, mare gurmand de altfel, spunea așa: mai întâi trebuie să se bucure ochiul și apoi stomacul. Și mi se pare o vorbă înțeleaptă. Consider că gustul și aspectul sunt importante în egală măsură”, spune Prințesa Polonic.

 

ATELIERE DE GĂTIT

150 – 400 de lei

3-4 ore sau mai mult

În unele cazuri plătiți și ingredientele

 

Prințesa Polonic vă învață pe blogul ei să faceți cele mai gustoase mâncăruri românești, de la chiroște ca-n Bucovina sau alivancă, la învârtită cu mere și mac.

Pe Prinţesa Polonic, sau Anca Lungu, o ştiţi probabil de la televizor. În fiecare weekend ne învaţă să gătim şi să mâncăm sănătos în cadrul emisiunii Numai de Bine de la Antena3. Bunicile prinţesei au fost cele care i-au insuflat dragostea pentru gătit şi pentru reţetele tradiţionale româneşti. Anca a hotărât în urmă cu cinci ani că reţetele bunicilor ei merită împărtăşite, dar pe blogul ei găsim şi reţete pentru mâncăruri ceva mai sofisticate.

×