x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Mişcarea, medicamentele și somnul sunt necesare în terapia diabetului 

Mişcarea, medicamentele și somnul sunt necesare în terapia diabetului 

de Florin Condurateanu    |    10 Noi 2020   •   18:00
Mişcarea, medicamentele și somnul sunt necesare în terapia diabetului 

Diabetul este denumit ucigaşul tăcut, viclenia lui îl face să nu dea simptome mult timp. Boala macină organismul multă vreme căci, uneori, se descoperă şi după 10 ani. În terapia diabetuluide tip II sunt necesare regimul de viaţă, mişcarea, medicamentele, somnul, abandonarea fumatului. Interviu cu profesor doctor Cristian Serafinceanu, de la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Paulescu”

 

Florin Condurăţeanu: - Domnule profesor Cristian Serafinceanu, în popor auzi vorba „mănânci prea multe dulciuri şi ai făcut diabet”. Dar ştiam că diabetul este adus de puţina secretare de insulină de către pancreas şi din cauza încăpăţânării celulelor de a primi insulina. Care e adevărul?

Prof. dr. Cristian Serafinceanu: - Ca de obicei, în zicerile acestea în popor, adevărul este undeva la mijloc. Mănânci multe dulciuri, te îngraşi, obezitatea produce diabet. Diabet de tipul II. Diabetul de tip I se întâlneşte la copii şi tineri, este o boală autoimună, reprezintă doar 5% din cazurile de diabet şi tratamentul este de la început cu insulină. 

Revenind la diabetul de tip II, nu este vorba doar de o tulburare a metabolismului glucidelor, este un sidrom metabolic, cu tulburarea tuturor metabolismelor, al glucidelor, al proteinelor, al lipidelor, al apei. S-a accentuat pe stricarea metabolismului glucidelor căci s-a descoperit prima. Obezii consumă dulciuri şi insulina, chiar secretată suficient de pancreas, nu face faţă la kilogramele multe, e ca şi când ai şofa cu pedala de acceleraţie apăsată la maximum: motorul prea solicitat se uzează. Şi mai este şi rezistenţa la insulină, celulele refuză insulina. E foarte important ca pacientul să slăbească, dar să slăbească cu măsură.

 

F.C.: - Nu abrupt?

Prof. dr. C. Serafinceanu: - Nu zeci de kilograme, ci o slăbire cu cumpătare. E important să slăbeşti un kilogram pe lună, într-un an 10-12 kilograme, cam 10% din greutatea de obez. Se vede slăbirea cu un kilogram imediat în scăderea glicemiei. Trebuie să mănânci de toate, dar cantitatea e decisivă. Să mănânci cu cumpătare, fără excese alimentare.

 

F.C.: - Care e limita de glicemie considerată normală?

Prof. dr. C. Serafinceanu: - Depinde dacă eşti diabetic sau nu. La un nediabetic, trebuie ca glicemia pe nemâncate, dimineaţa, cea care se măsoară simplu, chiar de pacient, la nediabetic, glicemia asta trebuie să fie 80-100. Dacă eşti diabetic, glicemia e normal să fie 100-120, medicul stabileşte strategia tratamentului şi limitele.

 

F.C.: - E adevărat că, în tratamentul diabetului acesta II, 70% e importantă dieta alimentară, 20% mişcarea şi doar 10% medicamentele?

Prof. dr. C. Serafinceanu: - E greşită ideea că doar prin modificarea regimului de viaţă tratezi diabetul, medicamentele trebuie să facă parte din managementul terapiei în diabet, şi somnul 6-8 ore, şi abandonarea fumatului, toate combinate.

 

F.C.: - E adevărat că diabetul distruge mai ales vasele mari şi vasele mici?

Prof. dr. C. Serafinceanu: - Efectele acestui complex de tulburări metabolice se regăseşte în aparatul cardio-vascular, în aparatul renal şi în diabet. La unii sunt atacate aceste direcţii într-o anumită ordine, la alţii, în altă succesiune, dar toate aceste efecte negative pe trei direcţii apar.

 

F.C.: - Este pâinea marele duşman în diabet?

Prof. dr. C. Serafinceanu: - Nici vorbă, dar dacă mănânci o pâine se simt repercusiuni. Depinde de cantitate.

 

Am întrebat doctorul dacă e păcat mare, atunci când un diabetic are poftă teribilă, să mănânce un ecler? Nu, ne-a răspuns acesta, dar să fie doar un ecler, o dată, să fie excepţia. În regimul alimentar trebuie să domine cumpătarea, nu excesele.



 

 

 

×
Subiecte în articol: diabet Cristian Serafinceanu