x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radiojurnalul Zilei - 31 mai 1990

Radiojurnalul Zilei - 31 mai 1990

de Andrei Stoicu    |    31 Mai 2010   •   00:00

În ziua de 30 mai 1990, la ora 3 şi 18 minute s-a produs în regiunea Vrancea un cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter. Seismul de ieri s-a soldat cu moartea a opt persoane şi cu 360 de răniţi. Greva navigatorilor de pe Dunăre a încetat. Guvernul a hotărât alocarea unei sume importante în devize pentru achiziţionarea unor produse deosebite necesare populaţiei, printre care şi cafea, ţigări şi băuturi fine. În centrele de asistenţă socială din România, 104.000 de abandonaţi se pregătesc de sărbătoarea Zilei Copilului.

CUTREMUR ÎN ZONA VRANCEA
Centrul de Fizică al Pământului anunţă. În ziua de 31 mai 1990, ora 3 şi 18 minute s-a produs în regiunea Vrancea la o adâncime de 100 de kilometri un cutremur de pământ cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter. Intensitatea cutremurului în zona epicentrală a fost de 6 grade pe scara Mercali. Cutremurul a fost simţit în Bucureşti cu o intensitate de 5 grade. Până în prezent nu s-au înregistrat în urma acestui cutremur pierderi de vieţi omeneşti sau pagube materiale.

8 MORŢI ŞI 360 DE RĂNIŢI LA CUTREMUR
Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul General al Poliţiei, seismul de ieri s-a soldat cu moartea a opt persoane: câte două în municipiul Bucureşti şi judeţul Brăila şi câte una în judeţele Ialomiţa, Buzău, Braşov şi Prahova. Au fost rănite în total 360 de persoane, din care grav 100, şi anume: Bucureşti 35, Bacău 14, Braşov 3, Brăila 11, Dolj o persoană, Galaţi 12, Ialomiţa 4, Prahova 14, Vaslui o persoană, Vrancea 2. Rănite uşor au fost 262 de persoane, din care în municipiul Bucureşti 103, Bacău 16, Braşov 14, Brăila 47, Covasna 7, Dolj 20, Galaţi 10, Ialomiţa 8, Prahova 20, Vrancea o persoană.
Toate acestea s-au întâmplat ca urmare a căderii unor coşuri, bucăţi de materiale de construcţii de la etajele superioare ale clădirilor.

REPLICI LA CUTREMUR
Din datele furnizate de dl Dumitru Enescu, directorul Institutului de Fizică a Pământului aflăm: puternicul cutremur vrâncean produs în ziua de 30 mai 1990, la 13:40, a fost şi este urmat de o serie de mişcări mai slabe, numite replici. Astfel, în primele 17 ore, la şocul principal au fost înregistrate circa 80 de asemenea replici.

Analiza seismogramelor arată că cea mai puternică replică s-a produs în ziua de 31 mai, la ora 3 şi 18 minute, fiind simţită în mare parte a teritoriului ţării noastre. Această replică are practic acelaşi focar cu şocul principal produs ieri la ora 13 şi 40 de minute şi a fost simţită în zona epicentrală cu intensitatea de circa 6 grade pe scara Mercali, iar la Bucureşti cu intensitatea de aproximativ 5 grade tot pe scara Mercali. Magnitudinea acestei replici, determinată în prima aproximaţie, este de 5,8 pe scara Richter.

O altă replică mai importantă s-a produs în această dimineaţă la ora 7 şi 48 de minute cu magnitudinea de 3,9 pe scara Richter.
Se observă că intensitatea replicilor este în scădere.
Cutremurele vrâncene de magnitudine mai mici decât 5 şi chiar 6 nu prezintă pericole. Specialiştii în seismologie de la Centrul de Fizică a Pământului ne-au asigurat, pe baza experienţei dobândite până în prezent, că activitatea seismică din zona Vrancea este în continuă scădere astfel încât viaţa se poate desfăşura normal.

ENERGIA ŞI APA ÎN PARAMETRI NORMALI
De la Dispeceratul Energetic Naţional suntem anunţaţi că, la această oră, instalaţiile energetice funcţionează normal cu excepţia staţiei ISACCEA, unde se desfăşoară lucrări de remediere la unele echipamente care au avut de suferit. În zona Tulcea, un transformator defect este în curs de înlocuire. Consumatorii sunt alimentaţi potrivit repartiţiilor.
Ministerul Apelor, Pădurilor şi Mediului Înconjurător comunică: în urma seismelor care s-au înregistrat nu au apărut probleme deosebite legate de siguranţa în funcţionare a lucrărilor de acumulare hidroenergetică sau cu folosinţe complexe şi nici în instalaţiile de alimentare cu apă. Calitatea apei se menţine în parametri normali.

CREŞTE NUMĂRUL ACCIDENTELOR RUTIERE
De la Inspectoratul general al Poliţiei, direcţia Circulaţie, ni se comunică faptul că viteza excesivă şi conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice continuă să genereze zilnic accidente cu consecinţe grave. În judeţul Tulcea, ieri noapte în jurul orei 2, Fiofil Gheorghe, de 37 de ani şofer la Tulcea, conducând autoturismul proprietate personală cu viteză excesivă şi sub influenţa excesivă a băuturilor alcoolice consumate cu câţiva prieteni, într-o curbă de pe raza comunei Slava Cercheză a pierdut controlul asupra maşinii care s-a izbit violent de un copac. Accidentul a avut ca urmare decesul şoferului, a unui tânăr de 22 de ani şi rănirea altuia, aflaţi ca pasageri în autoturism.

 


Direcţia Circulaţie din Inspectoratul General al Poliţiei solicită din partea celor care se află la volan prudenţă sporită şi viteză redusă îndeosebi în apropierea trecerilor pentru pietoni, la depăşirea mijloacelor de transport persoane în comun în staţii, precum şi la pătrunderea în intersecţii. Neprocedând aşa, Giurcă Tovie, 36 ani, în timp ce conducea autospeciala 31 Hunedoara 5374 pe o stradă din Deva judeţul Hunedoara a accidentat mortal o persoană de 62 de ani care s-a angajat regulamentar în traversare pe spaţiul marcat.

Circulând cu viteză excesivă la volanul autoturismului proprietate personală, la orele amiezii prin oraşul Rovinari, judeţul Gorj, Stiucă Constantin de 37 de ani cetăţean român domiciliat în Elveţia a intrat în spatele unei autobasculante care se deplasa în aceeaşi direcţie de mers. Accidentul a avut ca urmare decesul mamei şoferului aflată ca pasageră în autoturism.

În acelaşi timp şi pietonilor li se recomandă să traverseze străzile numai prin locurile special amenajate în acest scop după o temeinică asigurare. Numai în ultimele 24 de ore, ca urmare a uşurinţei cu care au tratat regulile de traversare, nouă pietoni au fost grav accidentaţi de autoveehicule, din care cinci în Capitală.

NAVIGATORII AU RELUAT LUCRUL
Greva navigatorilor de pe Dunăre a încetat. După îndelungi discuţii purtate în seara zilei precedente între comisia guvernamentală, conducerea din Navrom şi membrii comitetului sindicatului navigatorilor aflaţi în grevă, s-a ajuns la un acord comun, majoritatea revendicărilor marinarilor fiind satisfăcute, altele urmând să fie soluţionate odată cu noua legislaţie a muncii.

Urmare a înţelegerii survenite, navigatorii au hotărât să reia activitatea.
În dimineaţa acestei zile au fost reluate cursurile de trecere cu bacul peste Dunăre pentru turisme, autocamioane şi pasageri, cât şi cursele vaselor de pasageri, clasice şi rapide.
Dunărea a devenit din nou, după şapte zile cât a durat greva navigatorilor, un bulevard acvatic, animat cu activitatea de transport a mărfurilor şi călătorilor dinspre şi înspre marea cea mare.

ALIMENTE, BĂUTURI, ŢIGĂRI ŞI CAFEA PE DEVIZE
Biroul de presă al guvernului ne-a transmis următorul comunicat: după cum s-a mai anunţat, guvernul a hotărât alocarea unei sume importante în devize pentru achiziţionarea unor produse deosebite necesare populaţiei. Preţurile de livrare pentru produsele considerate a nu fi de strictă necesitate - băuturi fine, ţigări, cafea solubilă-ness ­ au fost corelate cu preţurile de cumpărare în devize. În condiţiile actuale nu se pune problema creşterii preţurilor produselor de primă necesitate, inclusiv cafea, cu atât mai mult cu cât producţia agricolă a anului 1990 se anunţă la nivelul aşteptat.

"CEAHLĂUL" DIN PIATRA NEAMŢ, PREMIAT PENTRU PRODUCŢIA LUI '89 ÎN SPANIA
Comitetul de selecţie pentru nominalizarea premiului internaţional pentru prestigiu comercial din Spania a ales câştigătoare Înteprinderea mecanică "Ceahlăul" din Piatra Neamţ pentru activitatea comercială desfăşurată anul trecut. Decernarea premiului va avea loc la Madrid în data de 25 iunie anul curent, fiind invitaţi cei mai buni comercianţi, membri ai Corpului Diplomatic, reprezentanţi ai agenţiilor de presă. Premiul a fost creat cu scopul de recompensă produselor exportate, dar şi prin prestigiu.

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani