x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Razboiul actionarilor

Razboiul actionarilor

03 Dec 2004   •   00:00

Spatiile comerciale atrag intotdeauna afaceristi dornici de a face un ban frumos. Problema se iveste atunci cand intr-o firma care detine multe spatii apar doua tabere adverse, mai ales ca din subinchirieri se pot obtine venituri substantiale.


ADRIAN MOGOS

Click pentru a mari imaginea
FOCAR. Sediul firmelor lui Ciobanu, locul unde se gandeste privatizarea din Caras Severin
SC Comaliment SA Resita, firma cu 38 de magazine alimentare, a fost inclusa in planul de privatizare si scoasa la licitatie. Licitatia pentru cele 40% din actiuni detinute de FPS, din 20 septembrie 2000, nu a fost lipsita de evenimente. SC Comintex SA Craiova, una dintre firmele participante, a fost exclusa de catre organizator, pe motive de forma. Reprezentantii acesteia au actionat in judecata FPS la Tribunalul Municipiului Bucuresti, care a anulat licitatia, dar apelul a fost castigat de stat, Curtea de Apel Bucuresti respingand hotararea Tribunalului, decizie ce a fost mentinuta si la Curtea Suprema.

TRANZACTII. In timp ce craiovenii se luau la tranta cu Justitia, Costel Ciobanu, castigatorul licitatiei si FPS incheiau contractul de vanzare-cumparare. Astfel s-a ignorat procesul de anulare a licitatiei care era in toi. Intriga a inceput atunci cand Ionel Parvu, administratorul SC Comaliment SA, a decis sa achizitioneze patru autovehicule necesare societatii. Pana aici, nimic in neregula, doar ca masinile cumparate au apartinut lui Ciobanu si au fost vandute catre Comaliment prin intermediari. Cu o luna inaintea licitatiei, Ciobanu i-a vandut lui Valentin Lacatusu o autoutilitara Fiat Ducato, an de fabricatie 1991, cu suma de 278 de milioane de lei, in aceeasi zi, Manuela Ciobanu, sotia lui Ciobanu, vinde tot lui Lacatusu un BMW 525i, din 1991 cu 248 de milioane. SC CODA SERV SRL, unde asociat unic este Daniela Barbalata, sora lui Ciobanu, iar administrator este sotia acestuia, vinde unui anume Marius Blanaru o autoutilitara Daimler Benz din 1984 cu 20 de milioane. Interesant este ca Blanaru este cumnatul lui Ciobanu si a cumparat de la el, in aceeasi zi, cu 218 milioane, o alta autoutilitara, Peugeot, fabricata in 1990.

RETEAUA. Pe 26 octombrie 2000, la sase zile de la incheierea licitatiei, cand nici nu era semnat contractul de vanzare-cumparare al actiunilor, Lacatusu vinde catre Comaliment masinile cumparate cu 280, respectiv, cu 250 de milioane de lei. Blanaru vinde aceleiasi firme autoutilitara Mercedes cu 330, iar cealalta cu 220 de milioane de lei. Filele cec nr. 00130612 si 00130613 arata ca SC Comaliment SA a platit cash, in aceeasi zi, 1 miliard de lei, suma care coincidea cu lichiditatile Comaliment.

In Cartile de Identitate ale Autovehiculelor, intermediarii nu sunt inregistrati, masinile trecand de la familia Ciobanu si firmele acesteia direct in proprietatea Comaliment.

Valentin Lacatusu este sotul Doinei Lacatusu, administrator la CODA 2000 SRL, firma lui Ciobanu. Societatea are, conform bilantului contabil din 2003, datorii la bugetul de stat de 5 miliarde de lei, iar CODA SERV SRL, de 36 de miliarde. Dupa sapte luni, noul Consiliu de Administratie al Comaliment aproba (PV nr. 55/12 aprilie 2001) tranzactiile sus-mentionate. Ca totul sa fie in regula, s-a cerut o evaluare a automobilelor, prin care s-a stabilit ca pretul de achizitionare a fost corect. Pretul da, dar in raportul CA privind achizitionarea de masini, utilaje, echipamente, instalatii de catre SC COMALIMENT in perioada 01.01.2000-01.11.2002, se precizeaza ca activele, cele patru masini si un computer Pentium IV, nu au fost achizitionate de la administratori, directori, actionari sau afiliati ai acestora.

Click pentru a mari imaginea
RASPICAT. Marin Dorobantu nu accepta sa fie tras pe sfoara

JUSTITIA. Totul s-a finalizat cu un dosar penal care l-a avut protagonist pe Ionel Parvu. Acesta, conform reclamatiilor, a fost implicat direct in procesul de achizitie a masinilor, fiind de acord cu toata afacerea. Procurorul care a instrumentat initial dosarul a fost trimis in concediu la scurt timp dupa demararea anchetei. Rezolvarea a cazut pe umerii prim-procurorului Mic, care a dat o solutie de neincepere a urmaririi penale, decizie care a nemultumit reclamantii. Astfel, jalba a ajuns pe scara ierarhica la Parchetul de pe Langa Curtea de Apel Timisoara. Procurorul General de atunci a dispus reluarea urmaririi penale si redeschiderea dosarului care a fost trimis inapoi la Parchetul de pe langa Tribunalul Caras-Severin. Convinsi ca nu isi pot afla dreptatea in justitia caraseana, Marin Dorobantu si Ion Piroi, doi dintre actionarii Coamaliment, au inaintat un memoriu la PNA si la Ministerul de Justitie. Memoriul a fost trimis pentru solutionare Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara, care il retrimite la Parchetul Caras-Severin. Asadar, justitia s-a intors pe meleagurile de bastina.

OBRAZUL SUBTIRE CU CHELTUIALA SE TINE
Marin Dorobantu si Ion Piroi sunt convinsi ca legaturile lui Ciobanu cu judecatorii, politistii si politicienii din judet l-au scos basma curata: "Normal ca poate sa faca tot ce vrea daca directoarea de la CODA SERV este sotie de ofiter SRI, iar judecatoarea Ionescu, implicata in dosarele noastre cu el, pe cand era procuror, este buna prietena cu Manuela Ciobanu. Subcomisarul Florica Stoian, sefa la Cercetari Penale, si sotul, adjunctul sefului Politiei Resita, sunt nasii de botez ai uneia dintre fetele lui Ciobanu". Ana Petrovici este prim-grefier la Tribunalul Caras-Severin, dar este totodata si matusa Manuelei Ciobanu. Ciobanu este convins ca matusa sa prin alianta nu poate influenta un proces. La terasa CODA a fost de notorietate cheful tras de subcomisarul Nicolae Bortes, seful Cercetari Penale din IJP CS, comisarul Lucian Manciu, de la Serviciul Economic din IJP, Viorel Boroghina si Mihai Bonda, de la Serviciul confiscari Directia Finantelor Publice Caras-Severin. Ciobanu nu considera iesit din comun faptul ca sefi ai politiei trec pe la terasele sale: "Era Campionatul European de Fotbal. Ce puteam sa le fac? Sa-i dau afara?". De curand, la petrecerea de inaugurare a Clubului EXE, care apartine lui Ciobanu, au fost prezenti Sorin Frunzaverde, fost ministru al Apararii, si actualul primar, Liviu Spataru.

DISCORDIE
Disputele dintre actionari au inceput atunci cand, dupa ce a preluat controlul la Comaliment, Ciobanu a decis sa inchirieze spatiile societatii catre CODA SERV SRL, care le-a subinchiriat unor mici intreprinzatori. Supararea grupului anti-Ciobanu vine tocmai de aici. "Comaliment a inchiriat firmei lui Ciobanu bazarul din Piata Resita Sud cu 25 de milioane, dar el le subinchiriaza cu 100 $ o taraba. Si sunt cateva zeci de tarabe. Unde sunt atunci banii pentru

Comaliment care se cuvin celorlalti actionari?", spune Marin Dorobantu. In iulie 2004, Dorobantu a mai depus un denunt penal prin care il acuza pe Ciobanu de abuz in serviciu, delapidare, inselaciune, gestiune frauduloasa si furt.

Pe de alta parte, Costel Ciobanu este deja obisnuit cu procesele intentate de cativa ani buni: "Oamenii acestia nu inteleg ca eu pot sa fac bani si ei nu. Dorobantu mi-e chiar neam, iar Piroi are si el doua cupoane, insa se crede marele actionar. Fiecare dintre cei care ma contesta au magazine luate de la Comaliment si subinchiriate. Diferenta este ca eu am investit, iar ei, nu. Ma poarta prin procese, insa eu sunt hotarat sa fac societatea profitabila".
ACUZE
"Ciobanu nu avea voie sa tina Consiliul de Administratie, pentru ca licitatia a fost anulata. A patruns in Consiliul de Administratie si a putut sa-si faca toate actele. Vii cu cateva masini ruginite sa iei firma? Daca statul este prost, fura-l, dar pe mine, nu"
Marin Dorobantu
INDARJIRE
"Si ei au spatii subinchiriate exact ca mine, pentru ca aceste subinchirieri, conform Legii 31, nu sunt interzise. Eu am demonstrat ca societatea poate fi profitabila si voi face venituri indiferent daca ma poarta prin procese sau nu"
Costel Ciobanu
×