x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Aniversare - Epistola lui Neacsu Lupu

Aniversare - Epistola lui Neacsu Lupu

de Costin Anghel    |    Mihai Stirbu    |    02 Iul 2006   •   00:00


Peste 15 ani va implini jumatate de mileniu. Ingalbenita de trecerea timpului, scrisoarea lui Neacsu catre judele primar al Brasovului, Johannes Benkner, este socotita actul de nastere a limbii romane.

"I pak sa stii domnia ta ca are frica mare si Basarab de acel lotru de Mahamet beg, mai vartos de domniele voastre. I pak spui domnietale ca mai marele miu, de ce am inteles si eu. Eu spui domnietale, iara domnia ta esti intelept si aceste cuvinte sa tii domniata la tine"
Neacsu din Campulung

Peste 15 ani va implini jumatate de mileniu. Ingalbenita de trecerea timpului, scrisoarea lui Neacsu catre judele primar al Brasovului, Johannes Benkner, este socotita actul de nastere a limbii romane.

Zilele acestea s-au implinit 485 de ani de la momentul in care judele primar al Brasovului, Johannes Benkner, primea o epistola de la Neacsu din Campulung. Importanta acestei bucati de hartie este data de faptul ca este cel mai vechi document in limba romana care s-a pastrat in tara noastra. Printre cei care s-au aventurat prin miile de metri de documente pastrate la Arhivele din Brasov in speranta ca vor descoperi o bucatica din istoria spatiului roman s-a numarat si Nicolae Iorga. Lui i s-a atribuit aducerea la lumina a scrisorii lui Neacsu. Actul de nastere a limbii romane scrise avertiza pe ardeleni de pericolul unei invazii turcesti. Scrisoarea, redactata la Dlugopole, numele slav al orasului Campulung-Muscel, nu este datata, stabilirea acesteia facandu-se pe baza evenimentelor istorice descrise si a persoanelor implicate. Astfel, s-a ajuns la rezultatul de 29-30 iunie 1521.

PERSONAJE. Despre expeditor se crede ca facea negot cu marfuri turcesti si avea oameni, printre care se numara si ginerele sau, Negre, pomenit in text, insarcinati sa le treaca din sudul Dunarii prin Tara Romaneasca si de aici in orasele din Transilvania. Despre adresant, Ioan, Johannes ori Hans, Hanas, Benkner, Bengner, Beagnar era "judetul" (primarul, primul magistrat, Burgermeisterul) Cetatii Brasovului. Documentele arata ca ocupa aceasta functie si in 1511, dar si multa vreme dupa data primirii scrisorii de la Neacsu din Campulung, in 1545 si in 1559. La 1559 il gasim ajutandu-l pe diaconul Coresi la tiparirea "Intrebarii crestinesti", care nu este altceva decat traducerea Catehismului lutheran. Impreuna cu alti doi fruntasi ai comunitatii sasesti, Fuchs si Honteru, celebrul predicator si carturar, militant al lutheranismului, a intemeiat la Brasov o "moara" de hartie, prima intreprindere de acest fel de pe teritoriul romanesc. Benkner cunostea limba romana si incuraja scrisul in limba romana.

CUCERITORUL. Imparatul, despre care scrisoarea informeaza ca "au esit den Sofiia", este Soliman al II-lea Magnificul, supranumit si Cuceritorul, Legislatorul. Sub domnia lui Imperiul atinge culmea puterii militare si politice. Multumita jurnalului de campanie al sau, scrisoarea boierului Neacsu a putut fi datata precis: 29 sau 30 iunie 1521, cand sultanul ordona iesirea armatelor sale din Sofia. Un alt personaj al epocii pomenit in epistola este Mehamet-beg, "lotrul". El era sangeapul Nicopolei, cunoscut si sub numele de Mehmet fiul lui Ali-beg Mihaloglu, unul dintre cei mai activi colaboratori ai sultanului. "Basarab" este Neagoe Basarab care urcase pe tronul Tarii Romanesti in 1512 si avea sa mai domneasca pana la 15 septembrie 1521, cand murea.

MERIT. Nicolae Iorga este cel care a descoperit scrisoarea

LITERE CHIRILICE. Textul a fost scris cu litere chirilice si se compune din trei parti. Forma limbii romane folosite in scrisoare este foarte asemanatoare celei folosite in prezent. Lingvistul Aurel Nicolescu arata in observatiile sale lexicale asupra textului ca nu mai putin de 175 din totalul de 190 de cuvinte romanesti folosite in text, indiferent de repetari si fara substantive proprii, au origine latina. Unele din formele incorecte se datoreaza scrierii cu litere chirilice, care are dificultati cu notarea unori sunete romanesti ca "i" si "a". Neacsu se adresa judelui Brasovului astfel: "Inteleptului si de bun neam si cinstitului si de Dumnezeu daruitului jupanului Hanas Begnar din Brasov, multa sanatate de la Neacsu din Campulung". Negutatorul continua in randurile urmatoare cu motivatia prezentei scrisori: "I pak (asijderea) dau stire domnie(i) tale za (despre) lucrul turcilor cum am auzit eu ca imparatul au iesit den Sofiia, si amintirea nu e, si se-au dus in sus pre Dunare. I pak sa stii domnia ta ca au venit un om de la Nicopol de mie me-au spus ca au vazut cu ochii lor ca au trecut ceale corabii ce stii si domnia ta pre Dunare in sus. I pak sa stii ca baga den toate orasele cate 50 de omin sa fie in ajutor in corabii". DEPOZIT. Scrisoarea lui Neacsu din Campulung nu este singurul document important al Directiei Judetene Brasov a Arhivelor Nationale. De la vechile hrisoave scrise pe pergament pana la actele din arhivele moderne si contemporane formeaza baza documentara a institutiei. Arhiva brasoveana este una dintre cele mai vechi institutii din orasul de la Poalele Tampei, fiind prima data mentionata documentar in anul 1476. Ca parte structurala proprie a administratiei orasului a functionat de la 1878 in Casa Sfatului, fiind mutata in anul 1923 in actualul sediu din fostul Bastion al Fierarilor.
  • Proiect realizat cu sprijinul DANIC, prin inspectorul superior Alina Pavelescu
  • ×
    Subiecte în articol: martorii neacsu neacsu campulung