x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Doi hocheişti din naţionala Austriei au jucat o săptămână în România: “Am fost trataţi ca regii”

Doi hocheişti din naţionala Austriei au jucat o săptămână în România: “Am fost trataţi ca regii”

de Istvan Deak    |    19 Sep 2014   •   17:36
Doi hocheişti din naţionala Austriei au jucat o săptămână în România: “Am fost trataţi ca regii”

Dacă li s-ar fi spus în martie lui Andre Lakos şi Oliver Setzinger, două dintre vedetele echipei de hochei pe gheaţă a Austriei la Olimpiada de Iarnă de la Soci, că în septembrie vor juca meciuri oficiale în România pentru o formaţie românească, sigur ar fi râs în hohote şi ar fi răspuns că este de domeniul fantasticului. Dar ceea ce părea de domeniul fantasticului a devenit cât se poate de real. Lakos şi Setzinger au semnat un contract pe o săptămână cu formaţia Dunărea Galaţi, având ca obiectiv accederea moldovenilor în finala Cupei României. Experienţa celor doi la Galaţi a ajuns repede subiect pentru presa austriacă.

“O experienţă unică au trăit starurile hocheiului austriac Andre Lakos şi Oliver Setzinger. Hocheiştii încă fără angajament au ajuns până în oraşul românesc Galaţi, o aşa-zisă provincie a hocheiului. Vizita lor scurtă a fost încununată şi cu două partide oficiale”, notează cotidianul austriac Kronen Zeitung. 

“Ai luat-o razna?” a fost prima reacţie a lui Setzinger când Lakos i-a propus un contract în România. “De ce nu? Decât să stăm acasă şi să ne plângem de milă”, a replicat Lakos. Cei doi nu au stat mult pe gânduri, şi-au făcut bagajele şi au pornit spre România. “Au zburat la Galaţi, un oraş aflat pe malul Dunării, în apropierea graniţei cu Moldova. Un prieten de-ai lui Lakos, sponsor al echipei locale de hochei CSM Dunărea, i-a propus un angajament: o săptămână, două partide de cupă”.

“O altă ţară, o nouă experienţă”, a fost răspunsul lui Lakos, care l-a convins şi pe Setzinger să îl urmeze. “Nu ştiam ce ne aşteaptă acolo, dar totul a decurs corect. Mai mult, oamenii au fost extrem de amabili şi buni cu noi”, spune Lakos.

“Aşa de bine ca acolo nu este tratat un hocheist nicăieri în lume”, adaugă Setzinger. “Clubul este în reconstrucţie. Sunt investiţi foarte mulţi bani. Patinoarul de 3.500 de locuri va fi modernizat la standarde EBEL”, continuă Lakos.

Cei doi s-au declarat nemulţumiţi de nivelul de joc din România. “Sunt oscilaţii extreme, dar şi câţiva jucători foarte buni”, consideră Setzinger. Înfrângerea 2-7 cu HSC Csikszereda le-a lăsat un gust amar celor doi. “Am avut un portar de 46 de ani. A luat ăla nişte ouă”, spune Lakos.

Prestaţia celor doi în partida cu ciucanii a fost departe de nivelul aşteptat. Cei doi s-au revanşat în meciul următor, unul fără miză împotriva celor de la Progym Gheorgheni. 16-0, şase puncte pentru Setzinger şi trei goluri pentru Lakos.

Chiar şi aşa, cei doi au primit oferte concrete de a continua la Galaţi, însă le-au refuzat. “Poate în viitor, când Galaţiul va evolua în Liga Mol”, speculează sursa citată. “A fost o experienţă memorabilă”, consideră Lakos. Cei doi s-au întors la Viena, unde se antrenează cu formaţii din ligi inferioare. “Suntem liniştiţi şi optimişti. Oferte sunt, totul poate decurge rapid”, au încheiat cei doi.

Competiţia de la Galaţi a fost câştigată de formaţia din Miercurea-Ciuc, care a învins în finală Corona Braşov, cu scorul de 2-1.

×