x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Strada Eternitatea, numarul…etern

Strada Eternitatea, numarul…etern

de Cristinel C. Popa    |    18 Ian 2016   •   15:39
Strada Eternitatea, numarul…etern
Sursa foto: Foto: Cristinel C. Popa

Inedit. O simpla adresa din Iasi. O adresa “ferecata” in marmura, pentru o eternitate! Un numar de poarta al unui muritor iesean! Un numar etern, cel al locuintei. O placa de marmura cocotata pe gard, ca un sicriu pe postamentul unei capele! Prinsa cu suruburi, de lemnul neetern, reciclabil, “muritor”.

Unde altundeva, decat pe strada Eternitatea, din Iasi. Acolo exista o casa ce are numarul facut din marmura. Garduri din marmura inca nu s-au construit, dar sunt pe cale.

“Tablia” din marmura e groasa de trei degete. A aparut asa ceva poate si pentru ca locuitorul cu pricina locuieste la o aruncatura de bat de cimitir, dar si de atelierele de construit cruci, morminte, cavouri.

Culmea, numarul e si 13. Sau poate de aceea: sa se puna la adapost de eventualul ghinion, proprietarul a zis sa-si faca un numar din marmura. Tare, sa reziste la vremuri.

Am stat putin de vorba cu “chiriasul” temporar pe pamant. Nu, locuinta sa e proprietate personala, ca si numarul! Doar gardul, casa, ca si noi toti, sunt vremelnice pe acest pamant. Numarul pare a iesi din aceasta ecuatie a circuitului uman pe pamant.  

Pe proprietarul “numarului etern” il cheama Nicolae Rosu si a lucrat o viata ca strungar. A rotunjit fier, nu marmura! Poate si destine, cine stie; ocupat fiind, nu a fost dispus sa-si povesteasca viata, cu toate ca as fi fost dispus sa i-o aflu. Iese din micul atelier gospodaresc situat in fundul curtii, langa casa, sa ma intampine.


Foto: Cristinel C. Popa

Peste gard se zareste un Matiz. Niciun fel de lux, dimpotriva. O casa obisnuita cu oamenii muncitori, modesti.

“Am dat comanda, la oamenii cu care ma cunosc la atelierele de cavouri, si mi-au facut unul. Dar probabil ca si altii au numere ca al meu…”, imi spune. Si pleaca grabit. Am verificat din fuga, la vecini: niciunul nu mai are marmura la poarta. Doar pe strada Brandusa, ceva mai incolo, unul de tabla.

Insa nu se compara: rugina, intemperii, nu rezista! Asadar poftiti romani la numere de marmura! E noua moda la Iasi. Pe strada Eternitatea, la orice etaj! Chiar si la subsol! Vorba cantecului Corinei Chiriac.     


Foto: Cristinel C. Popa

×