x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special (VIDEO EXCLUSIV) Jandarmeria are dezlegare la vânătoare de capete sparte şi face pe niznaiu: Răniţi? Care răniţi?

(VIDEO EXCLUSIV) Jandarmeria are dezlegare la vânătoare de capete sparte şi face pe niznaiu: Răniţi? Care răniţi?

de Cristian Ionescu    |    25 Mar 2012   •   14:59
(VIDEO EXCLUSIV) Jandarmeria are dezlegare la vânătoare de capete sparte şi face pe niznaiu: Răniţi? Care răniţi?

Jandarmeria si-a satisfacut setea de sange, din nou. Mai multi suporteri ai echipei de fotbal Universitatea Craiova, alaturi de fani dinamovisti si rapidisti, au fost batuti, gazati si dusi la sectie, in urma unor incidente ce au avut loc in timpul mitingului din Piata Victoriei, la care au participat peste 1.000 persoane.

La nici o ora de la inceperea mitingului, pe care fanii Craiovei il anuntasera ca fiind unul pasnic, jandarmii au intervenit pentru scoaterea unui suporter al Universitatii, cu forta, din randul celorlalti participanti, moment in care suporterii au inceput sa-i huiduiasca pe jandarmi. Inevitabil, s-au inregistrat cateva imbranceli intre fortele de ordine si suporteri, dar nimic ce ar putea justifica 'macelul' care avea sa urmeze. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene si i-au dispersat pe majoritatea suporterilor din Piata Victoriei.

Spre ghinionul lor, cateva zeci de suporteri au fost prinsi de bratul viguros al (farade)Legii in parcarea de langa muzeul Antipa si batuti crunt, chiar daca urlau ca n-au facut nimic, doar au fugit, de frica. Unul dintre jandarmi a comentat printre dinti “Da’ de ce-ai fugit, ma, daca n-ai facut nimic?'. 37 de persoane au fost retinute de Jandarmerie la mitingul din Piata Victoriei. Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache a declarat ca suporterii dusi la sectie au fost sanctionati contraventional pentru 'instigare la violenta si tulburarea ordinii publice', desi oamenii participau la un miting autorizat, la care se strigau lozinci, ce-i drept, jignitoare pentru unii, insa aveau tot dreptul sa tulbure linistea publica. Insa era un miting al suporterilor unei echipe de fotbal, nu un cor de maici.

Usturoi n-a mancat, gura nu-i miroase


In mijlocul revolutiei, Cosmin Pana, ofiterul de presa al Jandarmeriei Capitalei zice ca nu stie despre vreun ranit. In clipul de mai jos aveti posibilitatea de a decide singuri daca au existat, sau nu, raniti. Jandarmeria a mai afirmat ca "violentele" au fost pornite din tabara suporterilor si ca mai multe torte au fost aruncate in fortele de ordine si altele pe carosabil. Partial fals. Nicio torta nu a fost aruncata spre fortele de ordine. Insa a existat una care a fost aruncata pe carosabil. Torta a fost stinsa in cateva secunde, iar situatia dezamorsata de reprezentantul Asociatiei Suporterilor Romani, prin discutii cu jandarmul care coordona activitatea trupelor de interventie, dupa care protestul a fost reluat fara nicio problema. Nu au existat banere cu trimitere la ura rasiala, nu au existat banere cu continut sexual explicit, nu au existat pietre sau bete aruncate inspre jandarmi, insa n-au lipsit gazele lacrimogene, pulane pe spinare, arestari si tratamente inumane din partea Jandarmeriei.

Imaginile video confirma: Jandarmii au inceput

La inceputul protestului, un pluton de scutieri s-a deplasat prin fata zonei ingradite unde se aflau suporterii, provocandu-i pe acestia sa reactioneze cu lozinci usturatoare. Dupa o ora de la inceputul protestului, un pluton de jandarmi inarmat pana in dinti s-a strecurat tiptil prin spatele manifestantilor. Tinta lor, un presupus consumator de bere. Nu se stie exact unde era sau cine era, ei primisera informatia ca 'undeva, in multime, cineva bea bere'. Nu a existat dialog cu cei care ii rugau sa rezolve decent problema. Nu a existat niciun motiv bine intemeiat pentru utilizarea buteliilor cu gaz lacrimogen. Niciun motiv n-a existat pentru hingherirea oamenilor pe strazi si bataile din duba. “Era clar ca protestul suporterilor nu decurgea cum se dorea si trebuia fabricat imediat un incident', spun oficialii ASR. Mai mult, celor care au vrut sa plece acasa dupa interventia jandarmilor nu li s-a permis acest lucru. Strazile si trecerile de pietoni din zona au fost inchise, jandarmii primind ordin sa nu lase pe nimeni sa plece din zona. Imaginile stau martore aberatiilor de ordine emise de Jandarmerie. Printre cei retinuti se afla si Vlad Neagoe, fiul ofiterului de presa al Universitatii Craiova, Vicentiu Neagoe(redactor la Jurnalul National). Minorul si-a vazut moartea cu ochii. Asa cum puteti urmari in imaginile filmate, un jandarm ii infige manain par, altul il ia de gat, un altul ii cara bastoane pe spinare si picioare in burta, iar taica-su urla disperat sa-i lase baiatul in pace ca nu a facut nimic, l-au luat nevinovat. Vicentiu Neagoe a fost de asemenea batut si bagat la duba.

Unde-i 'puntea' Jandarmeriei?

Daca nu stiati, Jandarmeria are un negociator. Acesta asigura o 'punte' intre punctul de vedere al autoritatilor si cel al manifestantilor. Oare unde-o fi fost 'puntea' in cazul lui Vlad Neagoe si a celorlalti suporteri tabaciti de jandarmi?






×