x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 1.600 £ pentru imigranții care atacă Europa

1.600 £ pentru imigranții care atacă Europa

de Şerban Mihăilă    |    07 Feb 2017   •   19:40
1.600 £ pentru imigranții care atacă Europa
Sursa foto: PAQUET/EPA

Organizația teroristă Stat Islamic (SI) a pus ochii pe sute de refugiați și imigranți care se îndreaptă spre Europa, cerându-le să pornească Jihadul asupra Occidentului. În schimb, gruparea islamistă le oferă acestora banii necesari pentru a pătrunde ilegal pe continentul european. „Schema” brevetată de SI pare să explice valul de atentate care a zguduit Uniunea Europeană în ultimii doi ani.

Stat Islamic oferă până la 1.600 de lire sterline imigranților din taberele aflate în Liban și Iordania, dacă aceștia acceptă să fie recrutați de teroriști, se arată într-un raport al grupului de reflecție contra extremismului „Quilliam”, cu sediul la Londra, ajuns în mâinile reporterilor de la publicația „The Guardian”. Focalizarea pe imigranți a devenit o tactică esențială pentru grupările teroriste islamiste SI, Al-Qaida, Al-Shabaab, Boko Haram, precum și pentru talibani. Toate aceste organizații au folosit zilnic termenul „refugiat” în materialele utilizate online, între 13 iunie 2016 și 8 ianuarie 2017, scrie raportul. În aceeași perioadă, analiștii „Quiliam” au descoperit 263 de exemple în care grupările teroriste încearcă să-i convingă individual pe refugiați să pornească Jihadul contra „necredincioșilor” sau să se alăture extremiștilor și să se convertească la Islam.

Raportul identifică anumite „locuri fierbinți” pe harta rutelor folosite de imigranți și refugiați, unde aceștia sunt abordați frecvent de teroriștii din SI. „Quilliam” menționează orașul Qatrun, din sudul Libiei, în care se presupune că sunt între 4.000 și 6.000 de luptători din SI. Aici, scrie raportul, traficanții de persoane primesc din partea jihadiștilor un comision de 450 de lire sterline pentru fiecare imigrant care se îndreaptă spre Europa și a acceptat să intre în SI. Tinerii care călătoresc singuri sunt cei mai vulnerabili la radicalizarea inițiată de grupările jihadiste. Agenția Europeană de Poliție (Europol) a identificat aproximativ 88.300 de copii imigranți neînsoțiți, care sunt dați dispăruți și, foarte probabil, au devenit ținte predilecte pentru recrutorii teroriștilor.

„Tinerii care încearcă să obțină azil politic sunt primii vizați de grupările extremiste, deoarece sunt mult mai vulnerabili la îndoctrinare, sunt capabili să lupte și, în cazul femeilor, pot crea o nouă generație de recruți”, afirmă Nikita Malik, cercetător la „Quilliam”, citat de „The Guardian”. Raportul susține că „refugiații tineri, neînsoțiți, devin mai vulnerabili dacă sunt separați de părinții lor, care rămân în țările de origine sau într-un nou stat-gazdă”. De asemenea, analiștii „Quilliam” sunt de părere că refugiații tineri se pot radicaliza și pe cont propriu, citind conținutul materialelor postate online de extremiști.

Stat Islamic profită oricum

Săptămâna trecută, șeful serviciilor de informații din Italia, Alessandro Pansa, anunța că, după ce a ajuns pe punctul de a epuiza resursele de câștig provenite din contrabanda cu produse petroliere și antichități, SI s-a reorientat rapid spre o nouă activitate extrem de profitabilă pentru a-și autofinanța operațiunile: traficul ilegal de imigranți pe continentul european. „Stat Islamic se confruntă cu un regres serios. Cele mai mari surse de câștig ale organizației –contrabanda cu petrol și antichități – sunt pe punctul de a fi epuizate. Credem că teroriștii recurg la traficul de persoane, care a devenit noua lor sursă de venit”, a spus Pansa, într-un interviu acordat publicației „La Stampa”.

„Tinerii care încearcă să obțină azil politic sunt primii vizați de grupările extremiste” – Nikita Malik

 

×