x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acuzație: Facebook conectează perfect teroriștii

Acuzație: Facebook conectează perfect teroriștii

de Şerban Mihăilă    |    08 Mai 2018   •   14:32
Acuzație: Facebook conectează perfect teroriștii

Facebook a ajutat mii de extremiști din organizația teroristă Stat Islamic să intre în contact, prin intermediul funcției sale „sugestii de prietenie”, arată un raport al organizației neguvernamentale „Proiectul pentru Contracararea Extremismului”. Cercetătorii, care au examinat activitatea teroriștilor pe rețeaua de socializare în 96 de state, au descoperit că utilizatorii cu simpatii islamiste radicale intră frecvent în legătură prin intermediul acestei funcții.

Aflată deja în mijlocul unui scandal de proporții deoarece nu a reușit să elimine încă materialele cu conținut terorist de pe platformele sale, rețeaua de socializare Facebook este acum acuzată că îi conectează în mod activ pe jihadiștii din întreaga lume, permițându-le acestora să dezvolte noi focare de teroare și să recruteze în permanență membri pentru cauza luptei lor, scrie publicația britanică „The Telegraph”, care citează concluziile raportului. Utilizând un algoritm sofisticat, Facebook îi poate conecta pe utilizatorii cu preocupări comune. Facebook adună automat informațiile personale ale utilizatorilor, care sunt folosite ulterior, atât pentru atragerea publicității, cât și pentru punerea în legătură a persoanelor din rețea, în funcție de preferințele acestora. Fără verificări eficiente în privința informațiilor distribuite, teroriștii pot exploata însă funcția „sugestii de prietenie” pentru a intra în contact și pentru a comunica cu simpatizanți și susținători.

Convertiți prin mesaje jihadiste

Gregory Waters, unul dintre autorii raportului, a povestit pentru „The Telegraph” că a fost bombardat cu sugestii de prietenie de la simpatizanți ai organizației Stat Islamic (SI), după ce a intrat în contact cu un extremist activ. Și mai alarmantă este relatarea unui alt cercetător, Robert Postings, care a accesat câteva site-uri de știri, fără tentă extremistă, urmărind subiectul unei revolte islamiste din Filipine. După câteva ore, el a fost asaltat pe Facebook de o avalanșă de sugestii de prietenie cu o serie de extremiști din regiune. De îndată ce contactul inițial este făcut, incapacitatea Facebook de a înlătura conținutul extremist din rețea facilitează jihadiștilor radicalizarea rapidă a posibilelor victime. Raportul prezintă cazul unui susținător indonezian al SI, care a trimis o cerere de prietenie unui utilizator FB din New York, în martie 2017. În timpul discuțiilor inițiale, utilizatorul american a explicat că nu este o persoană religioasă și că nu-l interesează Islamul. În doar șase luni, după ce a fost asaltat de mesajele propagandistice ale noului său prieten, utilizatorul american avea să devină un musulman radicalizat, susținător al SI.

Din cele 1.000 de profiluri de susținători SI urmărite inițial de cercetători, mai puțin de jumătate aveau să fie suspendate, de Facebook, șase luni mai târziu. În alte cazuri, chiar dacă materialul cu conținut terorist a fost identificat și șters, utilizatorului nu i-a fost suspendat contul.

În dorința lor de a conecta cât mai mulți oameni, cei de la Facebook au creat, fără intenție, un sistem care îi ajută pe extremiști și pe teroriști să intre în legătură”.

Robert Postings

×
Subiecte în articol: acuzatii facebook