x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Autorul atentatului de la Stockholm din 2017 afirmă că atacul a avut drept scop să oprească lupta împotriva SI

Autorul atentatului de la Stockholm din 2017 afirmă că atacul a avut drept scop să oprească lupta împotriva SI

20 Feb 2018   •   12:00
Autorul atentatului de la Stockholm din 2017 afirmă că atacul a avut drept scop să oprească lupta împotriva SI

Solicitantul de azil uzbec Rakhmat Akilov, judecat pentru că a ucis cinci persoane în aprilie 2017 la Stockholm la volanul unui camion furat, a declarat marţi în timpul procesului său din capitala suedeză că scopul său a fost acela de a forţa Suedia să pună capăt luptei împotriva grupării extremiste Statul Islamic, relatează AFP. 

"Am vrut ca Suedia să nu mai trimită soldaţi în zonele de război unde Statul Islamic este atacat", a declarat Akilov. 

Uzbecul, care s-a exprimat în limba rusă, a adăugat că dorea de asemenea ca Suedia "să nu mai trimită sume enorme de bani pentru a lupta împotriva califatului". 

Avocatul său Johan Eriksson a declarat de asemenea că Rakhmat Akilov nu are "amintiri exacte" despre momentul atacului când a intrat cu un camion de marfă în mulţimea de pe o stradă pietonală extrem de frecventată din Stockholm, la o oră de maximă circulaţie, la data de 7 aprilie 2017.

Trei suedezi, printre care şi o fetiţă de 11 ani, precum şi un britanic de 41 de ani şi o belgiancă de 31 de ani au fost ucişi, iar alţi zece trecători au fost răniţi. 

Akilov a detonat o încărcătură explozivă în cabina vehiculului crezând că va muri în deflagraţie, însă dispozitivul nu a provocat decât pagube materiale. S-a dus apoi într-o staţie de metrou pentru a fi arestat câteva ore mai târziu la nord de Stockholm. El şi-a recunoscut faptele şi în timpul arestului. 

Rakhmat Akilov a jurat supunere Statului Islamic cu o zi înainte de tragedie, însă gruparea jihadistă nu a transmis nicio revendicare.AGERPRES

×