x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China a inaugurat cea mai lungă linie de tren de mare viteză. Este însă sigură?

China a inaugurat cea mai lungă linie de tren de mare viteză. Este însă sigură?

26 Dec 2012   •   14:10
China a inaugurat cea mai lungă linie de tren de mare viteză. Este însă sigură?
Sursa foto: Wang Zhao/AFP

Cea mai lungă line de cale ferată, destinată unui tren de mare viteză, a fost inaugurată, azi, în China. Linia va lega capitala Beijing de oraşul Guangzhou, din sudul ţării. Întreaga rută are 2.298 de kilometri şi 35 de staţii.

Trenul va circula cu o viteză medie de 300 de kilometri la oră, însă există planuri ca viteza medie să fie mărită, treptat, dacă şinele vor rezista cum se anticipează. Astfel, în loc de 22 de ore, cât durează acum un drum Beijing - Guangzhou, călătoria va dura acum 10 ore.

Decizia de a se inaugura linia pe 26 decembrie a fost luată pentru ca data lansării să coincidă cu ziua de naştere a fostului preşedinte Mao Zedong.

China este în plin proces de extindere a liniilor de mare viteză, însă felul în care această modernizare este făcută nu e lipsit de critici.

Vara aceasta 40 de oameni au murit şi 200 au fost răniţi într-un accident de tren de mare viteză, ancheta scoţând la iveală greşeli de proiectare şi de gestionare.

Potrivit raportului oficial, erorile a 54 de angajaţi ai căilor ferate au dus la tragedie. Accidentul a avut loc după ce un astfel de tren a fost lovit de fulger, motiv pentru care a încetinit mult viteza. Un alt tren a venit din spate, ciocnindu-se cu trenul defect.

Raportul a arătat că trenul nu fusese proiectat pentru a suporta loviturile de fulger, iar comenzile nu au funcţionat cum trebuie, odată ce avaria s-a produs. De asemenea, nici cei responsabili cu gestionarea traficului nu şi-au făcut datoria cum trebuie, pentru a opri trenul care venea din spate. 

×