x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Damascul neagă folosirea armelor chimice contra civililor. SUA şi Marea Britainie examinează opţiunea militară în Siria

Damascul neagă folosirea armelor chimice contra civililor. SUA şi Marea Britainie examinează opţiunea militară în Siria

de Istvan Deak    |    25 Aug 2013   •   12:04
Damascul neagă folosirea armelor chimice contra civililor. SUA şi Marea Britainie examinează opţiunea militară în Siria

Ministrul sirian al Informaţiilor, Omran al-Zohbi, a declarat sâmbătă că regimul său "nu a utilizat niciodată arme chimice", respingând acuzaţiile opoziţiei, informează agenţiile internaţionale de presă.

Regimul sirian neagă în bloc şi îi acuză pe inamicii săi rebeli că ei înşişi au folosit arme chimice în apropiere de Damasc. "Noi nu am utilizat niciodată arme chimice în Siria, în orice formă ar fi, lichid sau gaz", a declarat el într-un interviu la televiziunea Al-Mayadine cu sediul la Beirut, din care fragmente au fost difuzate de televiziunea siriană. "Armata siriană nu are nevoie să utilizeze arme chimice, pentru că moralul ei este ridicat şi ea realizează progrese împotriva terorismului", a asigurat el. "Armata siriană avansează" şi "teroriştii se confruntă cu probleme", a adăugat el, folosind terminologia oficială pentru a-i desemna pe rebelii care luptă împotriva regimului lui Bashar al-Assad.

Opoziţia a acuzat Puterea că a recurs la gaze toxice în atacurile din regiunea Damasc de miercurea trecută. Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH), care se sprijină pe informaţii furnizate de o reţea de surse medicale şi militanţi antiregim, a anunţat la rândul său un bilanţ de sute morţi de gaz toxic începând de miercuri, inclusiv zeci de rebeli. Un responsabil al ONU a sosit sâmbătă la Damasc pentru a încerca să obţină permisiunea regimului, în vederea grăbirii anchetării acestor supoziţii de către experţii ONU aflaţi deja în capitala siriană.

Secretarul american de Stat John Kerry a discutat joi în mod excepţional cu omologul său sirian Walid al-Moualem despre presupusul atac cu arme chimice, a anunţat sâmbătă seară un responsabil al Departamentului de Stat, citat de AFP. În timpul acestei convorbiri telefonice, Kerry i-a spus interlocutorului său că "regimul sirian, dacă nu avea nimic de ascuns, ar fi trebuit să permită accesul imediat şi nerestricţionat la zona" în cauză din apropiere de Damasc.

În schimb, regimul sirian "a continuat să atace regiunea afectată" de presupusul atac de la 21 august pentru "a bloca accesul şi distruge dovezile", a acuzat şeful diplomaţiei americane, potrivit spuselor oficialului de la Departamentul de Stat.

Statele Unite şi Siria nu au rupt în mod oficial relaţiile diplomatice, dar Washingtonul şi-a închis ambasada de la Damasc şi l-a repatriat în urmă cu 18 luni pe ambasadorul Robert Ford, lucrând cu opoziţia siriană, reaminteşte AFP.

Barack Obama a examinat sâmbătă eventuale opţiuni militare împotriva Siriei, acuzată de comiterea unui masacru cu arme chimice, chiar dacă preşedintele Statelor Unite rămâne foarte reticent la orice nouă aventură militară de mare amploare în Orientul Mijlociu. Casa Albă este sub presiune, după ce opoziţia siriană a acuzat regimul de comiterea unui masacru.
Duminică, secretarul Apărării, Chuck Hagel, a declarat că Pentagonul este pregătit să pună în aplicare o intervenţie militară în Siria, dacă preşedintele Barack Obama va ordona acest lucru.
Hagel a reiterat afirmaţiile Casei Albe, conform cărora SUA încă investighează presupusa utilizare de către Guvernul sirian a unor arme chimice împotriva civililor. În acelaşi timp, a precizat că armata americană, care îşi repoziţionează forţele navale în Marea Mediterană pentru a-i da preşedintelui opţiunea unei lovituri armate, este pregătită să acţioneze dacă i se cere. “Preşedintele Obama i-a cerut Departamentului Apărării să pregătească opţiuni pentru toate eventualităţile. Am făcut acest lucru şi suntem gata să punem în aplicare orice opţiune, în cazul în care acesta (Obama) decide asupra uneia din aceste opţiuni”, a afirmat secretarul Apărării într-o conferinţă de presă la Kuala Lumpur, în cadrul unei vizite de o săptămână în Asia, potrivit Reuters.

Surse din domeniul securităţii americane şi europene au afirmat că SUA şi agenţiile de informaţii aliate au făcut o evaluare preliminară potrivit căreia forţele siriene au utilizat arme chimice, iar ONU a cerut acces pe teren pentru a investiga aceste acuzaţii.

Hagel a participat la o întâlnire, sâmbătă, între preşedintele american şi echipa sa de securitate naţională pe subiectul Siriei. Întrebat, după întâlnire, dacă este convins că au fost utilizate arme chimice în această ţară, secretarul Apărării a răspuns: »'Noi, împreună cu aliaţii noştri, continuăm să evaluăm informaţiile
şi detaliile acestor informaţii privind utilizarea de arme chimice ‘’. ‘’Nu aş merge mai departe pe acest subiect până nu obţinem mai multe informaţii, bazate pe fapte'’, a continuat Hagel.


×
Subiecte în articol: damasc arme chimice siria