x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia şi-a prelungit cu patru luni programul de finanţare

Grecia şi-a prelungit cu patru luni programul de finanţare

de Istvan Deak    |    22 Feb 2015   •   17:51
Grecia şi-a prelungit cu patru luni programul de finanţare

Campania electorală, în care grecilor li s-a promis că relaţia cu creditorii internaţionali se va schimba radical şi că austeritatea va fi ceva de domeniul trecutului, s-a încheiat. Realitatea din teren a determinat autorităţile de la Atena să poarte negocieri intense la Bruxelles, pentru a ajuns la un nou acord privind extinderea programului de finanţare a Greciei.

Zona Euro a decis să prelungească cu patru luni planul de ajutor financiar pentru Grecia, cu condiţia ca Atena să prezinte până luni o listă de reforme care trebuie aprobate de creditorii internaţionali.

Comisarul european pentru moneda euro, Valdis Dombrovskis, a confirmat acordul pe contul său de Twitter, spunând că Grecia va trebui să prezinte “o listă de reforme”.

La rândul său, ministrul grec al Finanţelor, Yanis Varoufakis, a declarat vineri după întâlnirea de la Bruxelles că acordul cu Zona Euro asupra prelungirii cu patru luni a programului de ajutor financiar este o primă etapă care va permite Greciei “să lase memorandumul în urma ei”.
Varoufakis a mai menţionat că Grecia va lăsa în urmă programele de reformă asumate de guvernele precedente şi va depune eforturi pentru crearea unor noi reforme, adăugând că Atena va colabora cu creditorii internaţionali pentru a stabili excedente primare realiste.
Zona Euro a decis să prelungească planul cu condiţia ca Atena să prezinte până luni o listă de reforme care trebuie aprobate de creditorii sai internationali. “Instituţiile (Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional - n.red.) vor furniza imediat o primă părere pentru a spune dacă acest lucru este suficient ca un punct de plecare pentru a finaliza revizuirea “făcută de creditoritori”, a arătat Zona Euro într-o declaraţie.

Zona Euro va vota apoi pachetul de măsuri.

Acordul convenit vineri seară de Eurogrup (miniştrii de Finanţe din Zona Euro) cu privire la Grecia anulează angajamentele faţă de creditorii internaţionali asumate de precedentul Guvern de la Atena, condus de conservatori, a declarat sâmbătă premierul grec Alexis Tsipras, citat de agenţiile internaţionale de presă. “Ieri am făcut un pas decisiv, renunţând la austeritate şi la troică. Am câştigat o bătălie, dar nu şi războiul. Dificultăţile reale ne aşteaptă de acum încolo”, a spus Tsipras.

×