x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hong Kong: De ce se revoltă “umbrelele”

Hong Kong: De ce se revoltă “umbrelele”

de Marina Constantinoiu    |    30 Sep 2014   •   17:09
Hong Kong: De ce se revoltă “umbrelele”
Activiştii prodemocraţie acuză deturnarea politicii "o ţară, două sisteme"
Din weekend-ul trecut, “revolta umbrelelor” a scos pe străzile din Hong Kong zeci de mii de manifestanţi. Duminică, forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe studenţi şi militanţi, care solicită mai multă democraţie şi modificarea modului de scrutin pentru desemnarea şefului Executivului local. Manifestaţii cu care fosta colonie britanică, sub tutelă chineză din 1997, nu era obişnuită, comentează Le Monde. Militanţii prodemocraţie au jurat să ocupe centrul oraşului atât timp cât Beijingul nu va realiza reformele politice promise după retrocedarea către China a fostei colonii. Manifestanţii protestează faţă de decizia Beijingului, anunţată în august, de a introduce sufragiul universal pentru alegerea şefului Executivului în 2017, menţinând totodată controlul candidaturilor.

Apel la încetarea protestelor

Şeful Executivului din Hong Kong a cerut marţi mişcării pro-democraţie Occupy Central să pună capăt “imediat” manifestaţiilor care perturbă de trei zile funcţionarea centrului financiar al acestui oraş chinez, relatează AFP. Studenţii, care au năvălit vineri în sediul Guvernului, sunt de mai multe săptămâni promotorii unei campanii de nesupunere civică pentru a denunţa ceea ce mulţi dintre localnici percep ca o preluare crescândă a serviciilor locale de către puterea centrală.
Casa Albă a făcut apel luni la autorităţile din Hong Kong să dea dovadă de “reţinere” în faţa zecilor de mii de manifestanţi care solicită mai multe libertăţi politice în fosta colonie britanică, relatează AFP. Beijingul a asigurat marţi Guvernul din Hong Kong de sprijinul său ''deplin'' în ce priveşte gestionarea manifestaţiilor ''ilegale'' din fosta colonie britanică, relatează AFP. ''Susţinem în întregime Guvernul Regiunii autonome speciale Hong Kong pentru a trata problema activităţilor ilegale'' legate de manifestaţii, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei chineze Hua Chunying.

Ce face Beijing-ul
Beijingul nu intenţionează, pentru moment, să intervină direct în conflict. China “Guvernul central se opune fermn oricărei activităţi ilegale care ar putea prejudicia statul de drept şi a pune în pericol liniştea socială”, a afirmat un purtător de cuvânt al Consiliului de Afaceri al statului chinez, citat de Le Monde.
Grupul “Occupy Central with Love and Peace” (OCLP) a creat pe Facebook o pagină destinată presei străine, intitulată “The Age of Disobedience” (“Era nesupunerii”), care prevede o mare manifestaţie pentru 1 octombrie, cu ocazia celei de-a 65-a aniversări a proclamării Republicii Populare Chineze. Grupul, fondat pe principiul nesupunerii civice, ameninţă cu blocarea centrului financiar. Liceenii şi studenţii sunt şi ei în grevă de la 22 septembrie, uneori cu acceptul profesorilor lor.

MAE român avertizează în privinţa manifestaţiilor din Hong Kong

Ministerul Afacerilor Externe  atenţionează cetăţenii români asupra demonstraţiilor stradale din Hong Kong, care au condus la blocarea traficului rutier în mai multe zone ale oraşului, perturbând importante trasee ale mijloacelor de transport public în zonele: Central, Admiralty, Wan Chai şi Causeway Bay în insula Hong Kong şi Mong Kok în peninsula Kowloon. În acest sens, MAE recomandă cetăţenilor români aflaţi în Hong Kong să evite deplasările în zonele menţionate.
Totodată, se recomandă cetăţenilor români să manifeste precauţie în cazul în care sunt surprinşi în imediata apropiere a oricăror acţiuni de protest sau demonstraţii şi să acorde atenţie deosebită evoluţiilor situaţiei, prin intermediul mass-media locale.
Având în vedere cele prezentate, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Hong Kong, ca anterior efectuării deplasării, să consulte site-urile de specialitate şi să urmărească pagina de internet www.mae.ro pentru informaţii actualizate.

×