Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) din Republica Moldova a depus, ieri, o sesizare la Curtea Constituțională (CC) a republicii, în care acuză faptul că „alegerile (prezidențiale) nu au fost libere și corecte", informează Deschide.md
„Curtea Constituțională a decis să organizeze ședința de examinare a raportului Comisiei Electorale Centrale (CEC) în lipsa mea. Chiar dacă noi am cerut amânarea ședinței doar cu o zi, Curtea s-a grăbit să stabilească ședința pentru azi (marți)”, a notat lidera PAS, Maia Sandu, pe pagina sa de Facebook. Potrivit Maiei Sandu, „CEC a refuzat sa examineze” contestațiile PAS, „iar instanța a stabilit că nu sunt de competența ei'. "Astăzi vom vedea cum califică membrii CC aceste încălcări și derapaje din partea instituțiilor statului. Vom avea un tablou complet a ceea ce înseamnă astăzi statul în Republica Moldova”, a subliniat lidera PAS. „Statul, sau cei care au ajuns să-l reprezinte fără să ne reprezinte pe noi, a fost surd și mut la ilegalitățile comise în campanie, iar uneori a fost parte la aceste ilegalități", a notat Maia Sandu. „Aceste alegeri nu au fost libere și corecte, de aceea contestăm rezultatul anunțat de CEC”, a adăugat ea. Curtea Constituțională a Republicii Moldova urma să examineze, ieri, solicitarea CEC cu privire la confirmarea rezultatului scrutinului prezidențial și validarea mandatului președintelui Republicii Moldova.
Curtea Constituțională se disculpă
Președintele CC, Alexandru Tănase, a declarat, la începutul ședinței, că până acum nu au fost depuse contestații din partea candidatului la prezidențiale, Maia Sandu, un astfel de document fiind înregistrat abia marți. Socialistul prorus, Igor Dodon, a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie.
Odată cu anunțarea rezultatelor, atât Maia Sandu, cât și reprezentanții diasporei au atacat decizia CEC în instanță.