x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nepotism în SUA: Ginerele lui Trump, la Casa Albă

Nepotism în SUA: Ginerele lui Trump, la Casa Albă

de Şerban Mihăilă    |    11 Ian 2017   •   13:40
Nepotism în SUA: Ginerele lui Trump, la Casa Albă
Sursa foto: Cliff Owen/AP

După ce a șocat planeta cu propuneri radicale în materie de tratate și alianțe internaționale, președintele ales al SUA, Donald Trump, a continuat seria numirilor controversate în cadrul noii sale administrații. Miliardarul american l-a desemnat, luni, pe ginerele său, Jared Kushner, consilier principal la Casa Albă, declanșând un scandal pe tema nepotismului și a conflictului de interese.

„Jared  Kushner a fost un atu formidabil și un consilier de încredere de-a lungul întregii campanii electorale și în perioada de tranziție și sunt mândru că va juca un rol-cheie în administrația mea”, a declarat Donald Trump, într-un comunicat citat de AFP.

„A reușit incredibil, atât în afaceri, cât și în politică. El va avea o valoare inegalabilă în echipa mea pentru a începe și a pune în aplicare programul meu ambițios”, a mai precizat viitorul locatar al Casei Albe.

Căsătorit cu Ivanka Trump, copilul favorit al președintelui ales, multimilionarul evreu Jared Kushner, fiul unui investitor imobiliar din New York, nu avea experiență politică înainte de a fi implicat în campania prezidențială a socrului său. În vârstă de 36 de ani, el a devenit rapid extrem de influent în anturajul lui Trump și a ajuns în postura de a decide înlăturarea unor persoane de bază din echipa de campanie a candidatului republican.

Astăzi, Kushner a pătruns în cercul restrâns de sfătuitori ai lui Trump, alături de controversatul Steve Bannon, consilier de strategie al noului președinte, Reince Priebus, secretar general al Casei Albe, și de Michael Flynn, consilier pe probleme de Securitate Națională. Lipsa de experiență politică a ginerelui său nu pare un impediment pentru Trump.

Potrivit mass-media internaționale, Kushner a avut o mare influență asupra desemnării componenței noii administrații americane. Mai mult, echipa de tranziție a lui Trump ar fi cerut administrației Obama să transmită prin Kushner toate probleme de politică externă aflate în atenția noului lider american.

Din noua sa poziție, Jared Kushner se va ocupa inițial de politica SUA în domeniul comercial, precum și de relațiile cu Orientul Mijlociu, susține BBC, care citează persoane din anturajul președintelui ales. După ce, în ultimii ani, relațiile dintre SUA și Israel s-au răcit în mod neașteptat, anunțata reapropiere a viitoarei administrații de la Washington de guvernul israelian îi rezervă lui Kushner un rol-cheie într-o zonă extrem de sensibilă pentru securitatea întregii planete.

O serie de comentatori politici din Orientul Mijlociu consideră, de altfel, că decizia lui Trump de a muta ambasada SUA în Ierusalim, oferind orașului legitimitatea de capitală a Israelului, a fost luată și la insistențele lui Kushner, care provine dintr-o familie de evrei ortodocși și ai cărui bunici au supraviețuit Holocaustului.

Furtună de proteste contra numirii lui Kushner

Numirea lui Kushner la Casa Albă a declanșat un val de proteste din partea democraților, care au lansat o serie de acuzații de „nepotism” și „conflict de interese” la adresa lui Donald Trump.

Un grup de membri ai Partidului Democrat au adresat deja o scrisoare de protest Departamentului de Justiție și Biroului de Etică al Guvernului, cerând examinarea „problemelor legale” generate de această numire.

Spre deosebire de membrii cabinetului american, consilierii prezidențiali sunt considerați ca făcând parte din personalul Casei Albe și nu au nevoie de aprobarea Congresului pentru a fi confirmați în funcție.

Potrivit legii contra nepotismului, promulgată de președintele Lyndon Johnson în 1967, o oficialitate publică nu are voie să-și promoveze rudele „în poziții civile din cadrul agenției în care aceasta activează sau asupra căreia își exercită controlul sau jurisdicția”.

Legea i-ar interzice unui președinte să ofere unei rude un post în cabinetul său, însă nu este clar dacă aceasta se aplică în cazul membrilor echipei de la Casa Albă, remarcă BBC.

În încercarea de a demonta aceste acuzații, avocata lui Kushner a anunțat că ginerele lui Trump se va retrage de la conducerea afacerilor sale imobiliare și a ziarului „New York Observer”. De asemenea, el nu va fi plătit pentru funcția de consilier prezidențial.

Avocata lui Kushner a spus că acesta se află în legătură cu Biroul de Etică, pentru a afla „ce măsuri trebuie luate” pentru a evita incompatibilitatea.

×