x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nivel de alertă teroristă FĂRĂ PRECEDENT în Franţa. "Noi atacuri jihadiste sunt INEVITABILE"

Nivel de alertă teroristă FĂRĂ PRECEDENT în Franţa. "Noi atacuri jihadiste sunt INEVITABILE"

24 Mar 2015   •   12:05
Nivel de alertă teroristă FĂRĂ PRECEDENT în Franţa. "Noi atacuri jihadiste sunt INEVITABILE"

Secialişti francezi de rang înalt în combaterea terorismului avertizează asupra faptului că ameninţările teroriste în Franţa au atins un nivel fără precedent şi că noi atacuri jihadiste sunt inevitabile, relatează Russia Today.

"Nu trece nicio zi fără o alertă, fără descoperirea unei reţele care încearcă să trimită persoane către Siria sau Irak, sau fără o intervenţie a serviciilor de securitate. Numărul ţintelor a explodat. Sunt 2.000 sau 3.000, poate 4.000 de persoane identificate sau suspectate de intenţii criminale", a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului Apărării, sub acoperirea anonimatului.

Specialişti din Ministerul Apărării susţin că jihadiştii folosesc cele mai bune tehnici de criptare şi disimulare şi că serviciile de securitate fac eforturi să ţină pasul.

Cele mai mari îngrijorări sunt legate de aproximativ 200 de persoane care s-au întors din tabere de antrenament sau zone de luptă controlate de Statul Islamic în Irak şi Siria. Serviciile de securitate îi plasează sub cea mai atentă supraveghere posibilă, dar resursele sunt limitate şi autorităţile sunt pe deplin conştiente că millitanţii ar putea aştepta ani întregi înainte de a acţiona.

Oficialii se tem, de asemenea, de competiţia între grupările militare care le-ar putea determina să comită acte şi mai brutale.

"Al-Qaida trebuie să îşi restaureze prestigiul şi va încerca să concureze cu SI cu acţiuni complexe şi importante", a declarat oficialul. El a subliniat ameninţarea din partea grupării Al-Qaida cunoscute sub numele de Khorasan, despre care se crede că plănuieşte un atac aerian de amploare. Unul dintre principalii membri ai acestei grupări este un expert francez în explozibili, David Drugeon, care ar fi supravieţuit unui atac al SUA cu avioane fără pilot, anul trecut.

De la atacurile din ianuarie de la Paris, soldate cu 17 morţi, alerta teroristă se află la cel mai ridicat nivel, iar mii de poliţişti sunt mobilizaţi în zone sensibile, precum redacţii de presă sau sinagogi. Dar oficialii antiterorism susţin că acest lucru va contribui mult prea puţin la prevenirea unui atac.

×