x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Platforma Unionistă Acţiunea 2012 cheamă basarabenii să voteze pentru unirea Republicii Modova cu România

Platforma Unionistă Acţiunea 2012 cheamă basarabenii să voteze pentru unirea Republicii Modova cu România

03 Iul 2015   •   17:28
Platforma Unionistă Acţiunea 2012 cheamă basarabenii să voteze pentru unirea Republicii Modova cu România

Basarabenii sunt chemaţi, duminică, 5 iulie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului pentru a vota o rezoluţie privind unirea Republicii Moldova cu România.

Manifestaţia este organizată de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, în colaborare cu Tinerii Moldovei şi mai multe organizaţii grupate în Blocul Unităţii Naţionale.

''Toţi unioniştii, toţi cei care doresc să-şi vadă ţara reîntregită, au datoria să se afle în acea zi în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a cere Unirea României cu Republica Moldova. Doar uniţi putem face faţă provocărilor viitorului, putem trăi mai bine la noi în ţară, ne putem bucura de o ţară mare, fără graniţe interne, fără oprelişti, cu un destin comun şi prosper pentru toţi românii'', se arată în apelul organizatorilor.

Evenimentul va avea loc în spaţiul în care au fost organizate şi celelalte trei Mari Adunări Naţionale, din 1989, 1990 şi 1991, la care s-au luat decizii importante pentru teritoriul cuprins între Prut şi Nistru în urma destrămării URSS.

''Prin intermediul Marilor Adunări Naţionale au fost luate decizii istorice referitoare la limba oficială, denumirea statului şi independenţă. Acum este momentul ca toţi cei care ies în stradă să ceară urgentarea Reunirii'', a declarat Constantin Codreanu, reprezentant al Blocului Unităţii Naţionale.

Platforma Unionistă Acţiunea 2012 a organizat în ultimele luni mai multe acţiuni la Chişinău pentru a cere unirea cu România, la care au participat zeci de mii de oameni. Un miting de amploare a avut loc la 16 mai, la 203 ani de la alipirea Basarabiei la Imperiul Rus, aproximativ 25.000 de persoane cerând atunci unirea cu România, ca soluţie la problemele sociale din Republica Moldova, şi denunţând anexarea Moldovei de Est în 1812.

Tot la 16 mai, membrii organizaţiilor unioniste au lansat o campanie de colectare a semnăturilor în problema unirii şi au anunţat organizarea, la 5 iulie, a unei Mari Adunări Naţionale. În acelaşi timp, a fost constituit Blocul Unităţii Naţionale, din care fac parte 22 de entităţi neguvernamentale, printre care Platforma Unionistă Acţiunea 2012, Mişcarea Civică Tinerii Moldovei, Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova, Asociaţia Foştilor Deţinuţi şi Victime ale Represiunilor din Moldova.

×