x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti: Securitatea statului moldovean este în pericol!

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti: Securitatea statului moldovean este în pericol!

17 Mar 2015   •   11:09
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti: Securitatea statului moldovean este în pericol!

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat că securitatea statului moldovean este în pericol, făcând referire la războiul din Ucraina și la amenințările generate de proiectul secret 'Novorossia' al Kremlinului, care include și Republica Moldova.

''Armata moldovenească trebuie reformată, trăim alte timpuri, în care există amenințări asupra statului nostru. Există pericolul unui conflict militar pe teritoriul Republicii Moldova. Șansa noastră este apropierea și colaborarea cu blocul NATO. Îmi pare rău că, atunci când a fost momentul, nu ne-am apropiat mai mult de NATO'', a afirmat Nicolae Timofti, potrivit mass-mediei locale, citată de Agerpres.

Președintele Nicolae Timofti a făcut aceste declarații în contextul în care premierul Chiril Gaburici s-a aflat luni la Bruxelles, unde a avut o întrevedere cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, care a salutat disponibilitatea autorităților de la Chișinău de a aprofunda relațiile bilaterale și a reiterat susținerea NATO pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

''Statele NATO au susținut întotdeauna Republica Moldova în problematica Tratatului privind Forțele Armate Convenționale din Europa, solicitând retragerea forțelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova'', a subliniat Jens Stoltenberg după întrevederea avută cu premierul Gaburici, după cum a relatat postul public de televiziune de la Chișinău.

La rândul său, Chiril Gaburici a subliniat interesul autorităților moldovene pentru deschiderea la Chișinău a unui oficiu NATO care să faciliteze dialogul politic și cooperarea dintre Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică.

De amintit că Republica Moldova este stat neutru, potrivit Constituției, dar unii politicieni și experți contestă necesitatea acestei prevederi, mai ales în contextul în care în regiunea din stânga Nistrului staționează un contingent militar rus și există muniție a Federației Ruse.

×