x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Senatul SUA: Putin l-a ajutat pe Trump

Senatul SUA: Putin l-a ajutat pe Trump

de Şerban Mihăilă    |    18 Mai 2018   •   14:30
Senatul SUA: Putin l-a ajutat pe Trump
Sursa foto: VALDA KALNINA/EPA

Comitetul pentru Informații din Senatul american a ajuns la concluzia că Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale din 2016 pentru a-l ajuta pe actualul șef al Casei Albe, Donald Trump, să obțină victoria. Amestecul Moscovei, susțin membrii influentului comitet senatorial, a avut loc la ordinul direct al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. Concluzia investigației este similară cu verdictul general oferit de comunitate de informații din SUA.

„Nu există niciun dubiu că Rusia s-a angajat într-un efort fără precedent, intervenind în alegerile noastre din 2016”, a afirmat senatorul Richard Burr, președintele republican al Comitetul pentru Informații din Senatul american, citind o declarație pe care a redactat-o împreună cu Mark Warner, liderul democraților din același comitet. „Efortul rușilor a fost complex, sofisticat și executat la ordinul direct al președintelui Putin, pentru a-i da o mână de ajutor lui Donald Trump și a lovi în Hillary Clinton”, a mai precizat Burr, citat de publicația „The Independent”.  Concluziile comitetului  senatorial, la capătul uneia dintre cele mai importante anchete pe tema presupusului amestec al Rusiei în alegeri, coincide în linii mari cu verdictul general oferit de comunitatea de informații din SUA, în pofida protestelor vehemente formulate atât de Moscova, cât și de președintele Donald Trump. Rezultatul investigației din Senat este însă diferit de cel al Comisiei pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor, care, cu trei săptămâni în urmă, a dispus încheierea anchetei privind ingerinţele Rusiei, stabilind că nu au existat acţiuni coordonate ale echipei de campanie a preşedintelui Trump cu Moscova. Decizia camerei inferioare a Congresului SUA era întâmpinată la vremea respectivă cu  exaltare de șeful administrației de la Washington. „După cum am susținut permanent, totul a fost o mare farsă a democraților, bazată pe remunerații și minciuni. Nu ar fi trebuit numit niciodată un procuror special pe această temă. Vânătoare de vrăjitoare!”, scria Trump pe Twitter.  

Casa Albă, între ciocan și nicovală

Comitetul senatorial anchetează presupusul amestec al Rusiei în alegerile din SUA de mai bine de un an. Miercuri, senatorii s-au întâlnit cu fostul director al Agenției Naționale de Securitate a SUA, Mike Rogers, cu fostul director al CIA, John Brennan, precum și cu fostul șef al Serviciilor de Informații americane, James Clapper. Ulterior, senatorii au dat publicității aproximativ 2.500 de documente din anchetă, între care și detalii ale mărturiei oferite de fiul cel mare al președintelui, Donald Trump Jr. Acesta le-a declarat senatorilor că „nu-și amintește” dacă i-a spus tatălui său despre o întâlnire avută la Turnul Trump cu avocata rusă Natalia Veselnitskaya. Între timp, procurorul special Robert Mueller continuă propria investigație pe aceeași temă, spre iritarea Casei Albe. Congresmenii americani, între care numeroși lideri republicani, l-au avertizat însă pe Trump că o eventuală demitere a lui Mueller sau continuarea criticilor la adresa comisiei sale este un atac la adresa Justiției, care îi pune în pericol actualul mandat prezidențial.

„După o analiză meticuloasă, membrii comitetului nostru au constatat că verdictele comunității de informații au fost exacte și la obiect”.

Mark Warner – membru al Comitetul pentru Informații din Senat

×