x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Suedia estimează la 2000 numărul islamiştilor radicalizaţi pe teritoriul său

Suedia estimează la 2000 numărul islamiştilor radicalizaţi pe teritoriul său

03 Iul 2017   •   15:18
Suedia estimează la 2000 numărul islamiştilor radicalizaţi pe teritoriul său
Sursa foto: Stockholm

Aproximativ 2.000 de islamişti radicalizaţi se află în prezent pe teritoriul Suediei, de zece ori mai mult decât în 2010, dar puţini dintre aceştia sunt susceptibili să comită un act de violenţă, a declarat luni şeful serviciului de informaţii suedez, citat de France Presse. 

Dintre cei 3.000 de extremişti adepţi ai unei acţiuni violente identificaţi de serviciul de informaţii (Poliţia de Securitate/ Säpo) din această ţară scandinavă, 2.000 aparţin mişcării islamiste. 

Alţi aproximativ 300 sunt plecaţi din 2012 în Siria sau în Irak - dintre care 140 au revenit -, iar între 600 şi 700 sunt adepţi ai extremei drepte sau evoluează în cercurile stângii radicale. 

În 2010, Säpo estima la 200 numărul islamiştilor radicalizaţi în Suedia. 

"Este important ca noi toţi, în Suedia, să luăm toate măsurile pentru a stopa această tendinţă, înainte să se producă un atentat sau un act violent de care ne temem", a declarat şeful serviciului de informaţii, Anders Thornberg, într-un interviu acordat agenţiei de presă TT. 

În opinia sa, creşterea puternică a acestei cifre se datorează în principal propagandei grupării jihadiste Statul Islamic, care a unit diverse grupuri extremiste islamiste. 

La 7 aprilie, la Stockholm a avut loc un atentat cu un camion care a intrat în plin într-un grup de pietoni într-o zonă circulată în centrul capitalei, provocând moartea a cinci persoane. Un uzbec, simpatizant al Statului Islamic, a fost autorul atacului. 

Numeroşi suedezi au figurat în ultimii ani în anchete privind atentate în Europa, între care Osama Krayem, arestat pentru presupusa sa implicare în pregătirea atentatelor din 13 noiembrie 2015 de la Paris şi din 22 martie 2016 din Bruxelles. 

Totuşi, Thornberg a subliniat că doar unii dintre islamiştii radicalizaţi în Suedia au avut intenţia şi capacitatea de a pregăti şi pune în aplicare un atac terorist.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: suedia islamisti teritoriu