x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe URMĂREŞTE LIVE: Asteroidul GIGANT 2004 BL86 se apropie de Pământ! Ce spun specialiştii

URMĂREŞTE LIVE: Asteroidul GIGANT 2004 BL86 se apropie de Pământ! Ce spun specialiştii

15 Ian 2015   •   10:35
URMĂREŞTE LIVE: Asteroidul GIGANT 2004 BL86 se apropie de Pământ! Ce spun specialiştii

În noaptea de 26 spre 27 ianuarie, asteroidul 2004 BL86 se va apropia la o distanţă de 1,2 milioane de kilometri de Terra, de trei ori distanţa de la Pământ la Lună, potrivit iflscience.com. Apropierea asteoizilor de planeta noastră nu este un lucru neobişnuit, însă această rocă spaţială a atras atenţia specialiştilor din cauza mărimii şi a luminozităţii.

Site-ul Lunar Meteorite Hunters scrie că în luna ianuarie vor avea loc 41 de treceri ale unor asteroizi la mică distanţă de Terra. Cele mai multe roci spaţiale sunt mici, cu un diametru de aproximativ 24 de metri.

Trecerea asteroidului poate fi urmărită live online, pe Virtual Telescope.

2004 BL86 are o lungime de 400-900 metri şi nu va putea fi observat cu ochiul liber, dar poate vi văzut cu ajutorul unui telescop obişnuit.

Roca spaţială va putea fi admirată în timp ce trece prin constelaţiile Hydra, Racului şi Leului, iar specialiştii ne asigură că traiectoria este sigură şi că nu există niciun risc de impact. Dacă totuşi s-ar prăbuşi, ar face un crater cu un diametru de aproximativ 10 km, iar efectele ar fi devastatoare.

Cum acţionăm în cazul în care Pământul este ameninţat de un asteroid
    
Mai mulţi oficiali europeni şi-au petrecut recent două zile în încercarea de a identifica astfel de modalităţi de acţiune, cu obiectivul declarat de a schiţa o serie de proceduri menite să ne salveze înainte ca pericolul să se materializeze.

"Există un număr foarte mare de variabile care trebuie luate în considerare atunci când luăm în discuţie efectele oricărui impact cu un asteroid, ceea ce face ca astfel de simulări să fie foarte complexe. Printre aceste variabile se numără dimensiunea, masa, viteza, compoziţia şi unghiul de impact", a declarat Detlef Koschny, directorul departamentului pentru urmărirea obiectelor spaţiale din apropierea Pământului din cadrul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Oficialii europeni au luat în discuţie măsurile necesare în cazul în care Pământul este ameninţat de un asteroid cu diametrul între 12 şi 38 de metri ce s-ar deplasa prin spaţiu cu viteza de 45.000 km/h. ESA şi alte agenţii spaţiale naţionale vor trebui să colaboreze cu autorităţile de protecţie civilă pentru a le oferi informaţii cu privire la momentul şi locul în care se va produce un astfel de impact, precum şi cu privire la efectele previzibile ale impactului.

"Spre exemplu, cu până la trei zile înaintea unui impact preconizat putem dispune de estimări relativ corecte cu privire la masa, dimensiunea, compoziţia şi locul de impact al unui astfel de asteroid", a explicat Gerhard Drolshagen, cercetător în cadrul departamentului ESA de urmărire a obiectelor spaţiale din apropierea Pământului.

"Pe baza acestor date se pot realiza preconizări cu privire la tipul de impact şi efectele impactului, energia generată ş.a.m.d. iar autorităţile de protecţie civilă pot lua măsuri în consecinţă", a mai spus omul de ştiinţă.

×