x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CCR: Iniţiativa cetăţenească referitoare la căsătoria între un bărbat şi o femeie îndeplineşte condiţiile

CCR: Iniţiativa cetăţenească referitoare la căsătoria între un bărbat şi o femeie îndeplineşte condiţiile

20 Iul 2016   •   15:21
CCR: Iniţiativa cetăţenească referitoare la căsătoria între un bărbat şi o femeie îndeplineşte condiţiile

Curtea Constituţională a României (CCR) a constatat miercuri că propunerea legislativă cetăţenească de revizuire a Constituţiei, referitoare la faptul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, îndeplineşte condiţiile privind exercitarea iniţiativei.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi de către judecătorii CCR.

Preşedintele Curţii, Valer Dorneanu, a precizat că CCR nu s-a pronunţat asupra oportunităţii acestei modificări a Constituţiei.

"Nu este atributul CCR să stabilească dacă va admite căsătoria între soţi în Constituţia noastră, nici măcar să definească din nou noţiunea de familie, nici măcar să definească celelalte noţiuni care sunt aşteptate de către unii cu privire la parteneriate civile. CCR avea să se pronunţe strict asupra constituţionalităţii propunerii de revizuire, iar din punctul acesta de vedere am avut de verificat condiţiile prevăzute de articolele 150 şi 152 din Constituţie", a afirmat Dorneanu după şedinţa CCR.

Acesta a subliniat că drepturile cetăţenilor nu sunt suprimate prin această iniţiativă.

"Dreptul la căsătorie deocamdată în România nu este consacrat constituţional ca un drept fundamental. Legislaţia europeană cu privire la aceasta recomandă o largheţe a statelor, le dă o marjă de suveranitate în care să se pronunţe dacă admit sau nu admit căsătoria între cupluri de acelaşi sex. De asemenea, nu este încălcat nici conceptul de viaţă de familie, fiindcă acesta este mult mai larg decât sfera căsătoriei, cuprinde relaţiile cu copii, cu rudele, defineşte care sunt obligaţiile acestora, legăturile de rudenie. Nici din punctul acesta de vedere nu se reţine că ar fi încălcat acest drept. Pentru aceste motive am constatat că, fiind întrunite condiţiile de constituţionalitate prevăzute de articolele 150 şi 152, propunerea îşi poate urma cursul mai departe", a spus Dorneanu.

El a subliniat că alte motive de revizuire a Constituţiei vor trebui să parcurgă acelaşi traseu.

Senatul a transmis luna trecută la CCR propunerea legislativă pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale privind revizuirea Legii fundamentale.

Pe 23 mai, Coaliţia pentru Familie a depus la Senat o propunere legislativă de revizuire a Constituţiei, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, iniţiativa fiind semnată de 3 milioane de cetăţeni. După ce a fost înregistrată la Senat, ea a fost prezentată, pe 7 iunie, în Biroul permanent şi transmisă la CCR pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale.

Potrivit Coaliţiei pentru Familie, această propunere legislativă de revizuire a Constituţiei are ca scop protejarea explicită a familiei şi a drepturilor părinţilor.

Formularea propusă pentru articolul 48 alin. 1 din Constituţie este: ''Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor''. Actualul text al Constituţiei se referă la căsătoria dintre soţi.

Comitetul de Iniţiativă este format din 16 membri: Nadia Tătaru, Georgeta Stoian, Alina Tomi, Mariana-Liliana Georgescu, Tudor Sişu, Vlad Miriţă, Mihaela Mănuceanu, Sorin Lavric, Mihai Gheorghiu, Călin Diaconu, Pavel Chirilă, Cornel Bratu, Liviu Axinte, Constantin Necula, Paul Negruţ, Mircea Tudor.

Iniţiatorii propun ca referendumul naţional pentru modificarea Constituţiei în acest sens să se desfăşoare odată cu alegerile parlamentare.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: ccr