x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Ce păţeşte Prună dacă a fost la SIE

Ce păţeşte Prună dacă a fost la SIE

de Dan Constantin    |    21 Iul 2016   •   08:15
Ce păţeşte Prună dacă a fost la SIE

Raluca Prună are un CV impresionant. De la studenta în Drept la Ecologic, din prima promoție, la demnitatea de ministru al Justiției, se etalează o carieră mereu în urcare și numai la adrese solide. În 25 de ani s-a spetit cu munca, a făcut și mult voluntariat (pro bono) menționat ca atare, ca să nu fie suspectată de cumul de funcții. A reușit să ia licența în Drept mai greu, în 1996, la doi ani de la terminarea ,,Ecologicei”, dar a reușit performanța să fie asistent la Universitatea București, Facultatea de Filosofie, chiar înaintea licenței în această a doua specialitate. După atâta carte acumulată, alergau mulți să o angajeze pe tânăra de viitor.

De unde a apărut supoziția că Raluca Alexandra Prună ar fi fost angajată la SIE? Discuția publică s-a născut simplu. Politicianul Gelu Vișan i-a adresat o întrebare în acest sens, pentru a lămuri suspiciunea că stagiul de formare la serviciul secret nu figurează în CV-ul afișat public de ministrul Justiției. Răspunsul lămuritor a întârziat. Traian Băsescu, dornic de scandal, dar și posesor de secrete din mapele profesionale, insistă asupra subiectului. ,,Nimeni nu a întrebat-o dacă a fost ofițer acoperit. Un politician a întrebat-o dacă a fost angajata SIE. Ce-i compromițător în a fi angajat SIE? Marea problemă este dacă îți treci sau nu în CV... Ea știe ce a făcut, dacă a făcut. Obligația ei este să aibă un CV cinstit în care să spună ce a făcut”, pune gaz pe foc.

CV cinstit, fără servicii secrete, dar...

O dezbatere la Anten3, la care participă și doi foști directori SIE, Cătălin Harnagea și Teodor Meleșcanu, nu incriminează statutul de angajat al serviciului secret. Dimpotrivă, cei din SIE, mereu anonimi, servesc interesele țării în misiuni dificile, de mare risc. Directorii spionajului au explicat de ce, legal, lista ofițerilor acoperiți nu poate fi publică. Ei nu au putut nici confirma, nici infirma dacă Raluca Prună a fost angajată în perioadele lor de mandat (31 iulie 1997 - noiembrie 2000, Harnagea, respectiv 2012-2014, Meleșcanu). Posibilitatea angajării nedeclarate în CV trebuie căutată tot în CV. Prună încheie studiile de Drept în februarie 1996 și intră în barou, ca avocat, în noiembrie, același an. Un ,,stagiu” de câteva luni, în directoratul lui Ioan Talpeș, nu poate să strice pentru fiica unui ambasador cu mari realizări într-o zonă de mare interes (Orientul Mijlociu, Zona Golfului) pentru spionajul tuturor. O angajare în structura SIE poate dura acoperită, după CV-ul doamnei Prună, până în martie 1997, când pleacă la Universitatea Paris VII Nanterre, ca bursier Tempus. Stagiile de la Budapesta, ca bursier Soros, au fost posibil pro bono. Dacă e adevărat ce vorbește satul...

Declaraţia de integritate, “piatra de moară”

De ce nu lămurește Prună problema? Dacă nu a fost angajată SIE, nu e greu să alunge suspiciunile care se adună ca norii negri. Dacă a fost și a ,,uitat” să treacă angajarea la serviciul secret, aspectul devine penal.

Declarația de integritate semnată de Raluca Prună, dată pe propria răspundere, are un punct care a fost asumat în cunoștință de cauză sub sancțiunea falsului în declarații și cele privitoare la efectele legale (penale și civile) ale falsului în declarații și cuprinde precizarea expresă: Nu sunt şi nu am fost ofiţer, agent sau angajat/colaborator în orice formă în actualele servicii secrete.

 

×
Subiecte în articol: raluca pruna