x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Procurorul “periculos” de la DNA Ploiești, dărâmat de o înregistrare

Procurorul “periculos” de la DNA Ploiești, dărâmat de o înregistrare

de Ion Alexandru    |    16 Feb 2017   •   08:42
Procurorul “periculos” de la DNA Ploiești, dărâmat de o înregistrare
Sursa foto: ANAMARIA TOMA / AGERPRES FOTO

Procurorul Mircea Negulescu, de la Serviciul Teritotrial Ploiești al DNA, și-a aunțat, ieri, demisia din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, după ce, martți seară, posturile Antena 3 și România TV au difuzat o înregistrare audio a unei convorbiri telefonice purtată de magistrat cu soția unui arestat. DNA a anunțat, ieri, că cererea de încetare a activității în cadrul acestei structuri, formulată de Mircea Negulescu, a fost înaintată Secției pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, urmând ca acest for să decidă calea de urmat.

 

În înregistrarea difuzată marți seara, procurorul Mircea Negulescu a purtat o covorbire telefonică, cu o durată considerabilă, în care încerca să o convingă pe soția afaceristului prahovean Vlad Constantinescu, arestat într-un dosar al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Poiești, să își retragă un denunț pe care l-a formulat împotriva sa la DNA. Din discuție, se înțelege că procurorul Negulescu este de părere că Vlad Costantinescu a fost constrâns să îl denunțe pentru lucruri neadevărate.

În discuția respectivă, Negulescu îi spune interlocutoarei: "Adică i-am zis aşa «măi omule», i-am zis de faţă cu ofiţerul meu. Am zis «Uite care e chestia. Vrei să fii liber până în Crăciun? Fă un denunţ pe mine, pe ceva, că am făcut ceva, că te-am ajutat în vreun fel, mă înţelegeţi? Şi zic, tu eşti liber dacă tu faci asta» pentru că ăştia aşa vor să îi determine, e clară treaba. (...) Ţinta nu e el. E un instrument pe care ăştia vor să îl folosească. (...)  Zic «Vlad tu vezi în mine un duşman în condiţiile în care după ce eu am plecat pe dosarele alea două dacă procurorii erau de bună credinţă, îşi făceau treaba în continuare». Nu îi chemau pe ăia să îi pună să dea declaraţii că i-am audiat eu şi am făcut presiuni asupra lor şi pe urmă s-au dus ambele dosare la Pachetul Înaltei Curţi unde eu am fost cercetat pentru purtare abuzivă".

 

“Și procurorul general, o altă zdreanţă ordinară”

În convorbire, Negulescu face aprecieri defăimătoare la adresa unor înalți magistrați: "L-au înnebunit cu capul, el a făcut într-adevăr o plângere că nu ştiu ce, cu deputatul, cu Adi Mincu, a lăsat-o la noi. Vezi, Doamne, de mine nu a scris, cu Negulescu Mircea, dar se subînţelege. Pe mine nu mă deranjează că eu o să fac dovada că nu a fost nicio înţelegere, că nu fac aşa ceva. Nu am făcut niciodată aşa ceva. Eu am arestat jumătate de ţară şi făceam cu Adi Mincu?”. “Nu sunt supărat. Dacă eram supărat nu vă mai sunam în seara asta. E nemulţumit de ceea ce se întâmplă şi are dreptate. Cum să spui aşa ceva? Ăla e om doamnă? Tu bei cafeaua cu un nenorocit, cu o Iudă care te-a trădat. O să îi dovedesc că nu a fost nicio înţelegere cu nimeni. Să înţelegeţi şi să aveţi convingerea că nu fac aşa ceva. I-am luat pe toţi deputaţii şi pe toţi senatorii şi îl salvam pe ăsta? Eu nu am culoare politică. O zdreanţă ordinară. Aia şi cu procurorul general, o altă zdreanţă ordinară. Un lucru de căcat. Ăla nu e ultraj”, conchide procurorul.

Pentru că, din această discuţie, reieșea că una dintre “zdrenţe” ar fi procurorul general al României, ieri, Parchetul General a emis un comunicat în care a arătat că Augustin Lazăr a sesizat Inspecția Judiciară a CSM, sub aspectul unor posibile  abateri disciplinare în vederea extinderii verificărilor referitoare la procurorul Mircea Negulescu. În același comunicat se devoalează identitățile celor două persoane catalogate drept “zdrențe” de către același procuror: “Reiese cu claritate faptul că persoana despre care se afirmă că avea în lucru o cauză făcându-se trimitere la doamna procuror Luminița Cristea, despre care în mod greșit s-a spus că lucrează în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în realitate activează în raza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești. Totodată, în ceea ce privește înregistrarea audio difuzată s-a făcut referire la șeful doamnei procuror Luminița Cristea, respectiv la procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, şi nu la procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr”

 

Denunţat de afaceristul Vlad Constantinescu, zis și “Șomerul”

Interlocutoarea procurorului Mircea Negulescu este soția afaceristului Vlad Constantinescu, arestat, în luna noiembrie a anului trecut, la cererea Parchetului Curții de Apel Ploiești, pentru șantaj și ultraj. Anchetatorii au stabilit faptul că, în perioada 2014 – 2016, suspectul, cunoscut și sub porecla de “Șomerul”, ar fi eliminate concurența în domeniul afacerilor cu material lemnos de pe raza județului Prahova, prin amenințarea cu un act de justiție viciat, lăsând impresia că are influență asupra unor funcționari și magistrați.

Astfel, Vlad Constantinescu ar fi șantajat și ultragiat un funcționar public cu funcție de conducere la nivelul județului, dar și un ofițer de poliție din cadrtul IPJ Prahova. Vlad Constantinescu derulează afaceri cu produse petroliere în zona Breaza-Azuga. După arestare, el ar fi formulat un denunț împotriva procurorului DNA Mircea Negulescu, acuzând-ul pe acesta că s-ar afla în spatele dosarului instrumentat de procurorii Parchetului Curții de Apel Ploiești.

 

Cine este procurorul Negulescu

Mircea Negulescu a activat opt ani în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieştii, fiind delegat ulterior la DNA Ploieşti.  La DNA, Mircea Negulescu este procurorul care a instrumentat, dosarul "Tony Blair", în care sunt cercetaţi Sebastian Ghiţă şi Victor Ponta. Cauza nu a fost trimisă instanţei, cercetările fiind continuate de un alt anchetator. Negulescu a făcut parte din echipa de procurori care a instrumentat dosarele în care sunt judecaţi Gheorghe Ştefan zis “Pinalti” şi Vasile Blaga. Același procuror este cel care a instrumentat și dosarul în care a fost arestat fostul primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu, na nunta finilor avestuia din urmă participând însuși Mircea Negulescu. Un alt dosar pe care l-a instrumentat este cel în care a fost arestat fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar.

De asemenea, magistratul a făcut anchete în care au fost cercetaţi doi procurori, Daniel Bucur şi Iulian Văduvan, ambii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia.

 

Și Ghiță a fost gratulat cu calificativul “zdreanță”

Nu este pentru prima dată când procurorul Mircea Negulescu este protagonistul unor țnregistrări date publicității, în care are un limbaj colocvial. În urmă cu o lună de zile, în presă a fost difuzată o altă convorbire, în care Negulescu în cataloghează drept “zdreanță” pe Sebastian Ghiță. În aceeași înregistrare, Mircea Negulescu se autocaracterizează ca fiind un individ “foarte periculos”.

 

Pricurorul Mircea Negulescu nu a demisionat din magistratură, el renunțând doar la activitatea desfășurată în cadrul DNA. CSM urmează să stabilească, zilele următoare, la ce unitate de parchet urmează să-l repartizeze

 

×