x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Boier Pleşa ce-ai făcut? Un castel unic în trecut, o simplă piatră în prezent...

Boier Pleşa ce-ai făcut? Un castel unic în trecut, o simplă piatră în prezent...

de Ovidiu Ciutescu    |    22 Oct 2008   •   00:00
Boier Pleşa ce-ai făcut? Un castel unic în trecut, o simplă piatră în prezent...

Castelul Pleşa din localitatea mehedinţeană Obârşia de Câmp, construit în 1892 de boierul Gheorghe Pleşa ar putea fi salvat de autorităţi, informează Agerpres. Castelul construit  în stilul palatelor de pe Valea Loirei, din Franţa, este la un pas de a deveni ruină.



Aflat pe lista clădirilor de patrimoniu, castelul a cunoscut o istorie amestecată. De la strălucirea pe care i-au dat-o pictorii şi sculptorii, până la decadenţa impusă de nepăsarea „moştenitorilor”. După 1989 autorităţile s-au văzut puse în faţa unui lucru fără precedent. Boier Pleşa nu avea moştenitori.

Fata morgana
Nimeni nu a revendicat construcţia şi nici ce a mai rămas din averea sa. Aşa că, în 25 februarie 2004, acest monument neoclasic, cu 50 de încăperi, pictat de zeci de pictori din întreaga lume, cu scări de lemn sculptate, cu oglinzi veneţiene, şemineu şi o instalaţie de termoficare unică în România acelor ani, a fost concesionat pe o perioadă de 49 de ani, la o licitaţie organizată de primăria comunei Obârşia de Câmp, omului de afaceri belgian Michel Cappellen. Florea Stănaia, primarul urbei, spune că înstrăinarea a avut cele mai bune intenţii. Asta pentru că, „prin contract, acesta s-a obligat să renoveze clădirea. Din păcate, până la această dată nu a efectuat nici o lucrare, din care cauză castelul este în pericol să se năruiască”. Timpul a trecut, belgianul a apărut inclusiv pe la televiunile noastre, s-a lăudat cu averea primită peste noapte şi...atât. Restaurarea, terenul de golf, intrarea edificiului în circuitul turistic şi multe alte idei expuse de investitor au rămas simple declaraţii, manifertări de masturbare intelectuală în faţa camerelor de luat vederi.

Jefuit de toată lumea
Acum, aflat în pragul colapsului existenţial, castelul Pleşa are o singură variantă – restaurarea sa de către autorităţi. Dar lucrurile nu sunt aşa de simple. Pentru că, spune primarul din Obârşia de Câmp, autorităţile locale trebuie să demareze procedurile de reziliere ale contractului de concesiune, astfel încât această capodoperă arhitecturală a stilului neoclasic să fie salvat: “Vom propune Ministerului Culturii şi Consiliului Judeţean Mehedinţi un parteneriat pentru restaurarea castelului Pleşa şi, eventual, introducerea lui în circuitul turistic european”. De asemenea, suprafaţa de teren de 42 de hectare concesionată belgianului, pe care acesta intenţiona să amenajeze cel mai mare teren de golf din Europa, va fi preluat de Consiliul Local şi transfomat, eventual, în izlaz comunal. Castelul de Obârşia de Câmp a fost construit de Gheorghe Pleşa, intelectual cu studii de drept în Franţa, unde la 90 de ani a şi murit, nelăsând în urmă vreun urmaş. El ar fi folosit banii, pe care tatăl acestuia, cojocar de meserie, îi furase de la un turc care strângea birurile în zonă. Lucrările au demarat în timp ce Gheorghe Pleşa era îndrăgostit de o franţuzoaică frumoasă căreia, pentru ai intra în graţii, i-a promis un castel, întrucât palatul nu avea toalete interioare, aceasta ar fi rupt logodna cu Pleşa, iar castelul a rămas părăsit.  După 1948, acesta a devenit sediul unui SMT şi a fost abandonat în 1971. În acea perioadă, piesele decorative şi de artă din castel au dispărut fără urmă.

×
Subiecte în articol: romania pleşa