x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iaşi: 600 de elevi din întreaga ţară se bat în cifre şi ecuaţii la etapa naţională a concursului de matematică “Adolf Haimovici”

Iaşi: 600 de elevi din întreaga ţară se bat în cifre şi ecuaţii la etapa naţională a concursului de matematică “Adolf Haimovici”

de Cristinel C. Popa    |    10 Apr 2014   •   15:01
Iaşi: 600 de elevi din întreaga ţară se bat în cifre şi ecuaţii la etapa naţională a concursului de matematică “Adolf Haimovici”

Concursul de matematică aplicată “Adolf Haimovici” are programată etapa naţională între 12 şi 14 aprilie la Iaşi. Importantul eveniment educaţional se adresează elevilor de liceu, de la profilele - tehnic, servicii şi resurse naturale şi protecţia mediului; real - specializarea ştiinţele naturii; umanist - specializarea filologie (cl. a IX-a, cl. a X-a), precum şi specializarea ştiinţe sociale (cl. a IX-a, cl. a XII-a). Anul acesta participă peste 600 de elevi din întreaga ţară, precum şi 53 profesori însoţitori, din 37 judeţe. Deschiderea oficială are loc duminica, 13 aprilie, la ora 9.00, în Amfiteatrul TCM 2 al Facultăţii de Construcţii de Maşini şi Management Industrial Iaşi. Proba de concurs are loc în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ superior, în ziua de 13 aprilie, la ora 10.00. Premiile oferite la finalul concursului constituie o răsplată binemeritată pentru efortul elevilor: premii din partea organizatorilor, din partea sponsorilor, şi cel mai important, burse de studiu pentru premianţii concursului care vor urma cursurile Facultăţii de Construcţii Maşini şi Management Industrial din Iaşi. Am stat de vorbă cu profesor Irina Căpraru, inspector de matematică la IŞJ Iaşi. “Implicarea copiilor dar şi a profesorilor la această importantă competiţie este de remarcat an de an. Acest concurs este pur şi simplu iubit la Iaşi. Poate de aceea şcolarii se pregătesc temeinic în cadrul Clubului de matematică “Adolf Haimovici” acolo unde profesorii oferă săptămânal meditaţii, lecţii de matematică pentru elevii cu aplecare şi dragoste pentru această frumoasă disciplină”, a spus dna inspector Căpraru. Manifestare naţională de amploare, ediţia a XVIII-a se desfăşoară sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale şi este organizată de Inspectoratul şcolar al Judeţului Iaşi, împreună cu Asociaţia Profesorilor de Matematică ”Florica T. Câmpan”, Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial Iaşi şi Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” din Iaşi.

Portret Adolf Haimovici

Adolf Haimovici este considerat un matematician român de mare valoare. S-a născut în 1912 la Iaşi. Este fratele mai mic al academicianului Mendel Haimovici. După şcoala primară şi studiile secundare, urmate la Şcoala “Gh. Asachi” şi Liceul Naţional, se înscrie şi absolvă în 1934 Facultatea de Ştiinţe din Iaşi, secţia Matematică şi Fizică-Matematică. Şi-a susţinut teza de doctorat în 1938 sub conducerea marelui matematician Alexandru Myller cu un subiect de geometrie diferenţială. Timp de 10 ani a predat la mai multe şcoli din învăţământul secundar, iar în 1945 şi-a început cariera universitară la Facultatea de Matematică a Universităţii “Al. I. Cuza” din Iaşi, unde a şi primit în 1981 titlul de profesor emerit al universităţii. A decedat la 1 ianuarie 1993 la Iaşi. Unul din amfiteatrele Facultăţii de Matematică din Iaşi îi poartă numele.
 

×