x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Judecătoria Vaslui a publicat motivarea respingeriii ordonanței președințiale pentru retragerea jandarmilor din Pungești

Judecătoria Vaslui a publicat motivarea respingeriii ordonanței președințiale pentru retragerea jandarmilor din Pungești

16 Dec 2013   •   19:47
Judecătoria Vaslui a publicat motivarea respingeriii ordonanței președințiale pentru retragerea jandarmilor din Pungești

Magistrații de la Judecătoria Vaslui au publicat, luni, motivarea de respingere a ordonanței președințiale pentru ridicarea statului de "zonă specială de siguranță publică" și repectarea dreptului la libera circulație a cetățenilor din Pungești, solicitată în instanță în cursul săptămânii trecute de Simona Niculescu, o activistă pentru drepturile omului și specialistă în drept european, informează agerpres.ro.

Simona Niculescu s-a deplasat înainte de a depune cererea de ordonanță președințială, la Pungești, pentru a vizita tabăra de rezistență a protestatarilor, amplasată pe un teren situat lângă suprafața concesionată de Chevron. Reprezentanții Jandarmeriei i-au pus în vedere faptul că poate pătrunde pe respectivul teren doar în prezența proprietarului și doar în grupuri de câte 3 — 4 persoane, reclamanta susținând că i-a fost îngrădit dreptul la libera circulație.

"Aspectele de fapt relevate în susținerea solicitării adresate de reclamantă, astfel cum rezultă din mijlocul de probă administrat în cauză (...) nu sunt de natură să creeze aparența încălcării dreptului de liberă circulație prin exercitarea unor abuzuri din partea Jandarmeriei Române. (...). Or, măsura care se cere a fi luată, de interzicere a Jandarmeriei Române de a nu mai condiționa temporar (până la finalizarea protestelor) accesul persoanelor în zonă, de identificarea lor și justificarea unui interes, până la soluționarea acțiunii de fond, este de natură a produce de fapt efecte ireversibile în contextul necesității asigurării continue a ordinii și liniștii publice. Luarea unei asemenea măsuri ar echivala în mod necesar cu prejudecarea fondului, ceea ce denotă neîntrunirea condiției contrare a ordonanței președințiale", se arată în motivarea instanței.

Magistrații au precizat, totodată, că stabilirea încălcării dreptului la liberă circulație prin acte abuzive din partea autorităților care acționează în baza unor decizii administrative reprezintă o chestiune de fond care va fi analizată în cadrul dosarului nr. 8135/333/2013, aflat pe rolul Judecătoria Vaslui.

Simona Niculescu a anunțat, luni, că va depune apel la decizia de respingere a ordonanței președințiale.

Duminică, 8 decembrie, reprezentanții Jandarmeriei au anunțat că Pungești a fost declarată 'zonă specială de siguranță', din cauza incidentelor violente din ziua precedentă, atunci când cei aproximativ 500 de protestatari ar fi distrus gardurile amplasate pe terenul concesionat de Chevron, unde se lucrează pentru amenajarea platformei pe care urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor de șist din județ. 

×
Subiecte în articol: proteste pungesti