x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mitinguri de susţinere a autonomiei Ţinutului Secuiesc la Viena, Londra, Munchen, New York, Ottawa

Mitinguri de susţinere a autonomiei Ţinutului Secuiesc la Viena, Londra, Munchen, New York, Ottawa

de Istvan Deak    |    09 Mar 2013   •   13:46
Mitinguri de susţinere a autonomiei Ţinutului Secuiesc la Viena, Londra, Munchen, New York, Ottawa

Duminică după-amiază, la Târgu-Mureş urmează să fie organizat un miting pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, unul dintre organizatorii manifestaţiei, Consiliul Naţional Secuiesc, subliniind că ziua de 10 martie va fi proclamată “Ziua Libertăţii Secuilor”. La manifestaţia pentru autonomie de duminică va participa şi un procuror delegat, pentru supravegherea legalităţii acesteia.

Organizatorii mitingului, Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), Partidul Civic Maghiar (PCM) şi Partidul Popular din Transilvania (PPMT), au tot concursul autorităţilor locale, în condiţiile în care există autorizaţie pentru desfăşurarea manifestaţiei. UDMR, oficial, la nivel de formaţiune politică, a decis să nu se alăture acestei manifestaţii, apreciindu-se că ar putea fi manipulată, chiar dacă este organizată cu bună-credinţă. Paralel cu mitingul pentru autonomie din Târgu Mures, se vor organiza mai multe manifestaţii de solidaritate la reprezentanţele diplomatice ale României din Europa şi America, printre locaţiile posibile numărându-se Budapesta, Viena, Helsinki, Haga, Stockholm, Zurich, Munchen, New York, Los Angeles, Toronto sau Ottawa.

„Poliţia locală şi-a exprimat dorinţa ca această manifestare să nu aibă incidente. La aceasta va participa şi un procuror delegat – a fost anunţul şefului Poliţiei locale din Târgu Mureş - să supravegheze legalitatea manifestaţiei. Presupun că s-a dorit o asigurare a legalităţii, pentru că totuşi este un eveniment important şi cred că autorităţile locale fac un efort ca acest miting să se desfăşoare într-un cadru legal”, a declarat, la un post de televiziune, Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Ce ar dori primarul
Dorin Florea, primarul oraşului, a făcut zilele trecut un apel ca miza mitingului să fie schimbată din automia Ţinutului Secuiesc în desemnarea oraşului Târgu-Mureş drept capitala Regiunii Centru. “Dragi susţinători ai Ţinutului Secuiesc, cred că astăzi, pe fondul discuţiilor privind reorganizarea administrativă a României, este mult mai important să susţinem împreună ca Târgu Mureş să devină capitala regională, indiferent de forma în care reorganizarea administrativă se va hotărî la Bucureşti. Bunăstarea secuilor, a maghiarilor şi a românilor, recunoaşterea Ţinutului Secuiesc ca regiune geografică, depind în cea mai mare măsură de dezvoltarea economică locală şi mai ales de atragerea fondurilor europene, nu de separare şi de autonomie. Autonomia Ţinutului Secuiesc este o luptă cu morile de vânt, pe când o posibilă stabilire a capitalei regionale la Târgu Mureş poate deveni o realitate. Dacă ne unim forţele, dacă reuşim să susţinem unitatea şi capitala regională la Tîrgu Mureş, câştigăm cu toţii. Câştigă ţara, câştigă regiunea, câştigă secuii, românii şi maghiarii care locuiesc în zona Ţinutului Secuiesc. Pierd doar acei politicieni care îşi duc existenţa datorită conflictelor interetnice generate de ei înşişi. Ţinutul Secuiesc poate deveni o mândrie a secuilor, a maghiarilor şi a românilor deopotrivă. Coasta de Azur din Franţa nu este o regiune autonomă, şi totuşi este mândria Franţei”, susţinea primarul Florea.

„Eu am văzut astăzi un interviu al organizatorului principal al acestei manifestări şi am inţeles că sunt două cereri, una dintre ele se referă la autonomie – nu s-a definit ce tip de autonomie – iar a doua va fi, de fapt, un protest faţă de planurile de regionalizare ale Guvernului, prin care se exprimă comunitatea din Harghita, Covasna, Mureş, în sensul în care acest plan ar constitui un dezavantaj din perspectiva reprezentării maghiarilor pe plan local, puterea acestora şi, până la urmă, o modificare a graniţelor administrative, care ar duce la schimbarea ponderii etnice”, a adăugat Csaba Asztalos.

Ce zice Budapesta
Secretarul de stat în Ministerul de Externe de la Budapesta, Nemeth Zsolt, a declarat, într-o intervenţie la postul naţional de radio Kossuth Budapesta, că la Târgu Mureş va avea loc o manifestaţie pentru autonomie organizată de CNS, PCM şi PPMT, şi că paralel cu manifestaţia de aici, se vor organiza mai multe manifestaţii de solidaritate la reprezentanţele diplomatice ale României din Europa şi America. „Guvernul ungar preferă să negocieze cu partenerii săi români în loc să protesteze”, a declarat Nemeth Zsolt pentru Magyar Nemzet. În acelaşi timp însă, a subliniat acesta, „Guvernul susţine dreptul minorităţilor de a manifesta în favoarea autonomiei lor. Dacă maghiarii de peste graniţe doresc autonomie – teritorială, culturală, secui sau cei din Partium sau chiar cei din Voivodina – Guvernul Ungariei are obligaţia constituţională să sprijine aceste deziderate”.

„Ungaria nu priveşte România ca pe un duşman”
Nemeth a făcut referire la recenta vizită în România a ministrului ungar de Externe, precizând că la discuţiile de la Bucureşti s-a atins şi subiectul reorganizării regiunilor. El a afirmat că în prezent în România, din 42 de judeţe, în două şi jumătate (în Mureş, precizând el, maghiarii nu sunt majoritari, dar sunt în numar însemnat) maghiarii exercită şi importante funcţii administrative. „Această realitate trebuie păstrată şi după reorganizarea administrativă”, a subliniat Nemeth. El a arătat că vizita ministrului său de Externe a avut loc în condiţii foarte tensionate, cauzate de subiectul steagului secuiesc, dar şi de situaţia de la Universitatea de Medicină din Târgu Mureş, de cazul colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe, precum şi de problemele privind utilizarea limbii materne. Secretarul de stat a reamintit că ministrul ungar al Afacerilor Externe a afirmat că Ungaria nu priveşte România ca pe un duşman, ci ca pe un partener, aliat, prieten, pe care îl respectă şi de la care aşteaptă să trateze Ungaria cu respect.

Cotidianul ungar Magyar Hirlap anunţă că premierul ungar Orban Viktor l-a primit, vineri, la Budapesta, pe preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, cei doi având un schimb de opinii despre chestiuni referitoare la comunitatea etnicilor maghiari din România, modificarea Constituţiei, reorganizarea administrativă şi situaţia drepturilor minorităţilor.

×
Subiecte în articol: Tinutul Secuiesc miting targu mures