Un cutremur de 5,1 grade pe scara Richter s-a produs ieri în Marea Neagră, la 15 kilometri distanţă de Mangalia. Specialiştii spun că nu există pericol de tsunami în cazul cutremurelor atât de mici, însă unul mai mare ar produce şi acest fenomen. Un tsunami a măturat Mangalia în 1901, după un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter.
Seismul s-a produs ieri dimineaţă, la ora 10:49, la o adâncime de zece kilometri. S-a resimţit cu precădere la Mangalia şi pe întreg litoralul românesc, dar şi la Bucureşti, în toată Dobrogea şi la Sofia, în Bulgaria. Conform datelor furnizate de Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut epicentrul la 43,85 grade latitudine nord şi 28,39 longitudine est.
FALIA ŞABLA
Vinovată de mişcările seismice din Marea Neagră este falia Şabla, aceeaşi care a aruncat un val tsunami peste Mangalia la 31 martie 1901, după un seism de 7,2 grade pe scara Richter, produs la 15 kilometri adâncime. Cutremurul de la începutul secolului trecut a avut epicentrul la est de capul Şabla-Kaliacra, în nord-estul Bulgariei.
"Nu se pune problema de tsunami la un cutremur cu magnitudine atât de mică, de 5,1 grade pe scara Richter. Şi dacă ar fi fost ceva, s-ar fi întâmplat imediat. Noi avem evidenţe că la 7,2 grade magnitudine a fost tsunami. Există articole publicate în presa scrisă de autori români, bulgari şi turci că la cutremurul din 1901 a fost tsunami. Atunci numai Mangalia a fost afectată", explică Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, care ieri se afla întâmplător chiar la observatorul seismologic din Dobrogea. Specialistul mai spune că nu trebuie să ne speriem de posibile replici cu magnitudine mai mare în perioada imediat următoare, pentru că aceste mişcări seismice sunt destul de rare şi de magnitudine mică. "Atunci când am calculat Centrala de la Cernavodă, am avut în vedere şi posibilitatea unui cutremur de 7,2 grade pe scara Richter, produs pe falia Şabla. Acestea nu au nici o legătură cu zona Vrancea. Acolo este o chestiune de coliziune continentală, pe când aici este vorba despre faliere. S-a îndepărtat un bloc faţă de celălalt, producând acest cutremur. Este efectul de faliere. Nu ne mai aşteptăm la ceva asemănător în perioada următoare", mai spune Gheorghe Mărmureanu.
MĂSURI
Falia Şabla este una dintre cele mai cunoscute surse seismice din această parte a Europei. Cele mai multe cutremure produse de aceasta sunt însă de magnitudine mică. Falia seismică trece pe la sud de Mangalia, iar un cutremur cu magnitudinea 7,2 pe scara Richter, ca cel din 1901, ar produce valuri tsunami de patru metri înălţime, care s-ar revărsa peste oraş. De aceea, observatorul seismic de pe litoral ar trebui să ofere date despre producerea unui tsunami cu mult înainte ca valul să ajungă la mal. Conform specialiştilor, în zona Mării Negre s-au produs 24 de valuri tsunami în ultimii 200 de ani, dintre care două au fost pe teritoriul Dobrogei.
Sfaturi în caz de seism
· dă numai acele telefoane care sunt neapărat necesare;
· scurtează, pe cât posibil, conversaţiile de pe telefon;
· trimite mesaje scurte (SMS);
· foloseşte internetul de pe telefonul mobil pentru poştă electronică (e-mail) sau mesaje instant;
· dacă familia şi prietenii sunt în afara zonei afectate, roagă pe unul dintre ei să le transmită celorlalţi informaţii despre situaţia ta. În felul acesta vei da un singur telefon în loc de mai multe.
(Alexandru Rădescu)