x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator TAXA AUTO de primă înmatriculare devine TIMBRU DE MEDIU. Află cum se va calcula

TAXA AUTO de primă înmatriculare devine TIMBRU DE MEDIU. Află cum se va calcula

04 Ian 2013   •   13:10
TAXA AUTO de primă înmatriculare devine TIMBRU DE MEDIU. Află cum se va calcula
Sursa foto: INTACT IMAGES/Income/Dragos Savu

Taxa de primă înmatriculare auto va fi înlocuită cu un "timbru de mediu" pentru care proprietarii de vehicule vechi şi poluante vor plăti mai mult, iar deţinătorii de vehicule noi vor plăti mai puţin sau chiar deloc în cazul maşinilor hibride electrice, a anunţat premierul Victor Ponta. El a precizat, în şedinţa de astăzi, că plata pentru acest timbru de mediu va fi calculată în funcţie de emisia de noxe şi capacitatea cilindrică a vehiculului.

"Nu se mai numeşte taxă de primă înmatriculare, se numeşte timbru de mediu. (...) În primul rând să ţinem cont de emisiile de noxe şi de capacitatea cilindrică, sigur consumă mai mult o maşină de 5.000 (centimetri cubi - n.a.) decât una de 1.500. Eu ştiu acest lucru din experienţe extraguvernamentale. În al doilea rând, maşini noi, nepoluante - taxă mai mică, maşini vechi, mai poluante - taxă mai mare. Timbru, iertaţi-mă, trebuie să mă obişnuiesc cu noua denumire, care şi sună şi este mai corectă", a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, premierul Victor Ponta.

Taxa de primă vânzare auto, suspendată de fostul Guvern doar până la începutul acestui an, este din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie. În decembrie, Ponta a asigurat că Guvernul va reglementa situaţia taxei auto în prima şedinţă din 2013. Atunci, premierul a afirmat că taxa de primă înmatriculare a fi înlocuită cu o taxă de mediu raportată mult mai strict la gradul de poluare al unui vehicul.

Taxa de primă vânzare auto, introdusă de Guvernul Boc la sfârşitul anului 2011, trebuia percepută la prima transcriere a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa de poluare. În ianuarie 2012, în urma protestelor din Capitală şi din ţară, coaliţia guvernamentală PDL-UDMR a decis să suspende pentru un an, până la 1 ianuarie 2013, taxa de primă vânzare, cu explicaţia că proprietarii de maşini vechi trebuie să beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.

În luna octombrie, premierul Victor Ponta a anunţat că sistemul de taxare a proprietarilor de autovehicule va fi modificat începând cu anul viitor, prin înlocuirea actualei taxe de primă înmatriculare cu o taxă de mediu, calculată în funcţie de nivelul de poluare, dar care să nu fie mai mare decât preţul autoturismului. El a precizat atunci că un grup de lucru format la nivelul ministerelor Finanţelor şi Mediului analizează variantele pentru noul sistem de taxare, care să încurajeze achiziţionarea maşinilor noi şi nepoluante, şi că va fi solicitat acordul Comisiei Europene astfel încât noua taxă care să fie introdusă de la 1 ianuarie 2013.


×