x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Troian Băsculescu în dialog cu Jose Mujica

Troian Băsculescu în dialog cu Jose Mujica

de Luiza Moldovan    |    15 Mai 2014   •   17:13
LA VIE EN MOV
Jose Mujica. Preşedinte al Uruguayului. CNN i-a luat un interviu, preluat de agenţiile de presă din toată lumea. Trăieşte în aceeaşi casă din Montevideo în care trăia şi înainte să fie preşedinte şi consideră că nu are dreptul să trăiască altfel decât majoritatea cetăţenilor pe care-i conduce. Îşi donează 97 la sută din salariu şi vinde flori împreună cu soţia sa, chiar în casa în care locuiesc. “Nu am nevoie de multe ca să trăiesc. Nu sunt un preşedinte sărac, sunt un preşedinte auster. Săraci sunt cei care au nevoie de multe – Seneca a spus-o”.

Am citit de pe Mediafax cum, întrebat, după o visită la Casa Albă, cum e să păşească în interiorul celui mai puternic dintre simbolurile comuniste, Mujica a spus că trebuie să accepte “această planetă” chiar dacă nu e de acord cu ea. E clar. Din perspectivă băsistă, omul e dus cu pluta. Să fii tu preşedinte şi să stai în aceeaşi casă dintotdeauna! Să conduci acelaşi Volskwagen Beetle din 1987 şi să nu-ţi crape obrazul de ruşine. Să fii atât de calm şi de impertinent de fericit încât să spui la CNN că nu-ţi trebuie multe ca să trăieşti! Mujica a trăit degeaba. În locul lui, Băsescu transforma Uruguayul în propria lui tarla şi făcea ce voia basca lui cu ea. De câte ori voia, îl suna pe Obama să-i spună ce fericit e poporul uruguayan prieten şi vecin, că-i are pe americani colea, să-i protejeze, ca un tată bun, de restul planetei, care e rea. Sau rău, mă rog.

Să n-ai tu fes de 300 de euro pe cap când eşti preşedinte într-o ţară al cărei salariu minim e de 100 de euro mi se pare c-ai trăit degeaba pe această planetă pe chiar că n-o-nţelegi.

Dragă domnule Mujico, pentru că vreau să vă ajut, permiteţi-mi să vă invit la conferinţa cu tema “Cum să-ţi înţelegi planeta”, organizată de Traian Băsescu la Cotropeni, doar-doar o să-nţelegeţi şi dumneavoastră cu adevărat cuvântul “austeritate”. Ca să nu ziceţi c-aţi trăit chiar degeaba. În cadrul conferinţei, vi se vor băga minţile-n cap şi veţi înţelege că “austeritatea e ceilalţi”. La discuţiile ulterioare conferinţei, veţi putea intra într-un schimb de experienţă cu personalităţi de vază ale societăţii noastre austere, care vă vor învăţa cum să luptaţi pentru austeritate de la volanul unui bolid de marcă şi cum să accesaţi credite de un milion de euro doar cu buletinul. De asemenea, veţi putea lua parte la simpozionul cu tema “Cum am devenit grandoman”, susţinut de însuşi preşedintele în exerciţiu, domnul Troian Băsculescu (aşa cum s-a exprimat un cetăţean străin la examenul pentru obţinerea cetăţeniei române). Sper să vă fie de folos şi Doamne ajută să vă înţelegeţi planeta!


×