x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Unic in tara: IȘJ Iași organizează Concursului Național de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”

Unic in tara: IȘJ Iași organizează Concursului Național de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”

de Cristinel C. Popa    |    23 Mai 2015   •   11:31
Unic in tara: IȘJ Iași organizează Concursului Național de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”

Evenimentul este organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, în parteneriat cu Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași. In perioada 21-24 mai 2015 se desfăşoară ediția a X-a a competitiei la care participă 250 de elevi de gimnaziu din toate judeţele ţării, precum și din Republica Moldova și Ucraina. Scolarii vor susţine două probe, scrisă și orală, menite să valorifice originalitatea şi creativitatea elevilor în receptarea şi în producerea de mesaje scrise despre textul literar/nonliterar, explorat în relaţie cu alte tipuri de imagini artistice (plastice, muzicale, dramatice, cinematografice. “Având în vedere caracterul aniversar și omagial al acestei ediții, al cărei format transcende scenariul consacrat al unei competiții școlare către profunde și autentice spații culturale și științifice, concursul reprezintă un exercițiu inedit de provocare intelectuală pentru concurenți, reuniți de pasiunea pentru fenomenul artistic în complexitatea sa, cu forme de manifestare în literatură, artă dramatică, artă plastică și cinematografie. Educația modernă, deschisă abordării transcurriculare a comunicării, din perspectivă culturală și estetică, în spiritul creativității și al originalității, al stabilirii complementarităţii dintre limbajele artistice, ne-a determinat să lansăm, încă din 2005, acest concurs, unic în țară, eveniment care s-a bucurat în fiecare an de aprecierea participanților, elevi de gimnaziu din toate județele țării, dar și a profesorilor însoțitori sau examinatori. “Ionel Teodoreanu” înseamnă competiție, erudiție, stare de a fi sub semnul lecturii și al deschiderilor spre universul fascinant și polivalent al artelor”, a subliniat prof. dr. Camelia Gavrilă, inițiatoarea concursului. Autoritățile locale, reprezentanți importanți ai mediului academic și cultural ieșean și ai Ministerului Educației și Cercetării Științifice susțin, ca parteneri tradiționali și privilegiați, acest important eveniment educaţional, precum și inițiativa Inspectoratului Școlar Județean Iași de a genera un context reprezentativ de manifestare a sensibilității și a spiritualității ieşene, de afirmare a susţinerii de care se bucură, din partea comunității, activitatea de performanţă a elevilor, pe fundalul demersurilor noastre pentru desemnarea orașului Iași - capitală culturală europeană.

Invitati de marca de peste hotare la Art’s week - Colegiul Negruzzi

Manifestarea face parte dintr-un ciclu de evenimente de traditie intitulat Art's Week. În dorința de a stimula interesul elevilor pentru artă și de a facilita înțelegerea sincretică a palierelor artistice, coordonatorii evenimentului au pregătit o serie de conferințe și workshopuri vizând domenii precum filmul, teatrul, literatura, fotografia, muzica și artele plastice, care se adresează diferitelor grupe de vârstă. Astfel, Art's Week își propune să ofere tinerilor elevi de la Colegiul Negruzzi, dar nu numai lor, oportunitatea de a experimenta forme de expresie, de creație și de receptare artistică inedite, care să îi ajute să-și descopere talentele, să își formeze abilități artistice flexibile și să își educe gustul artistic. Activitățile sunt variate, printre ele numărându-se atât cele de tradiție, precum lansarea pachetului editorial al școlii, spectacole de teatru în limba engleză și expoziții de artă plastică, cât și unele noi, care „energizeaza” spiritele negruzziștilor, așa cum o face concertul rock al trupei Iron Cross. Proiectul Art's Week se bucură în această ediție de participarea unor invitați din străinătate, Dr. Howard Eyrich, coordonatorul programului de doctorat în consiliere al Seminarului Teologic din Birmingham, Alabama, SUA, cu o experienţă de peste 30 de ani în consiliere și Cosmo Tomaselli, formator, care vor susține miercuri o dezbatere pe tema „Minciuni pe care cultura le spune tinerilor”. O altă activitate la care participa invitați internaționali este atelierul didactic, „Competențe și identitate socială”, ce își dorește să ia forma unui schimb de idei și practici didactice între profesorii școlii și profesorii de la VIA University College Danemarca. De asemenea, vineri va avea loc sesiunea națională de comunicări științifice pentru profesori „Artă și educație. Interfețe transcurriculare”, la care sunt invitati prof. univ. dr. Lăcrămioara Petrescu, Director al Școlii Doctorale de Studii Filologice, și prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, Decan al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice. Toate evenimentele se desfășoară, în același timp, pe fundalul aniversării celei de a zecea ediții a Concursului Național Transcurricular de Literatură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”. Din partea elevilor, coordonatorii activităților sunt Rezuș Ioana-Irina, clasa a XI-a B (olimpică națională la limba română și la lingvistică) și Anghel Irina Maria, clasa a XI-a A, (olimpică națională la limba engleză).
 

×