x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu refuză să accepte numirea lui Vâlcov, dacă Victor Ponta nu va fi de faţă

Băsescu refuză să accepte numirea lui Vâlcov, dacă Victor Ponta nu va fi de faţă

27 Aug 2014   •   19:59
Băsescu refuză să accepte numirea lui Vâlcov, dacă Victor Ponta nu va fi de faţă

Preşedintele Traian Băsescu spune că nu va accepta ca Darius Vâlcov să depună jurământul de investitură în funcţia de ministru delegat pentru Buget, dacă premierul Victor Ponta nu va fi de faţă la ceremonie.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată la Palatul Cotroceni, Băsescu a afirmat că a avut dubii despre trecutul lui Vâlcov, iar faptul că premierul Victor Ponta nu a putut participa, azi, la ceremonia de depunere a jurământului, programată pentru ora 18:00, i s-a părut un semnal că primul ministru de dezice de propunerea sa.

Iată mai jos declaraţiile lui Traian Băsescu:

* "Pe 19 august am primit de la primul ministru propunerea scrisă de nominalizare a domnului Vâlcov. Aşa cum fac de obicei, mai ales când este vorba de un personaj controversat, am solicitat instituţiilor statului şi serviciilor să văd dacă sunt probleme cu respectivul propus. Pe data de 21 am avut informările toate, i le-am transmis şi premierului, drept pentru care pe data de 25 august, plecând de la premisa reală că toate informaţiile pe care le-am primit eu despre domnul Vâlcov le-a primit şi premierul, i-am trimis o scrisoare premierului în care îl rugam să-mi spună dacă îşi menţine propunerea. Răspunsul a fost evaziv, nu şi-a anunţat direct susţinerea. Iată răspunsul primului ministru: "Ca urmare a adresei dumneavoastră, vă retransmit în compie documentul de numire a domnului Darius Vâlcu". Deci nu îmi dă un răspuns clar - "da, îmi menţin propunerea în urma informaţiilor pe care le-am primit". Eu am interpretat ca fiind o eschivă de a menţine în clar propunerea pe care a făcut-o în fază iniţială.

* Bun, mi-a stârnit dubii, am mai aşteptat până pe 27, încă două zile, iar azi dimineaţă am emis decretul de nominalizare. Imediat ce s-a publicat în Monitorul Oficial, în jurul orei 14:00, a fost contactată cancelaria primului ministru pentru a conveni asupra orei la care să facem investitura şi a datei. Propunerea preşedinţiei a fost la ora 18:00, propunere care a fost agreată de primul ministru.

* La ora 17:50, am primit de la cabinetul primului ministru informarea că primul ministru nu participă la ceremonie, invocând alt program şi că l-a delegat pe vicepremierul Oprea să participe. Sigur că mi s-a părut neserios modul în care am fost anunţat, dar mi s-a părut şi o neasumare publică pe care am legat-o de răspunsul evaziv pe care mi l-a dat pe data de 25, când nu şi-a mai asumat numirea, ci mi-a trimis din nou scrisoarea iniţială.

* În aceste condiţii mi s-a părut foarte greu să mai iniţiez ceremonia de derulare a jurământului. În afara respectării art. 104 din Constituţie, care prevede că mandatul unui ministru începe după jurământ, este o chestiune de simbilistică care îşi are originea tot în Constituţie, participarea primului ministru şi a altor miniştri simbolizează solidaritatea cu noul ministru. De aceea n-am fost dispus să renunţ la această simbolistică şi nu-mi rămâne decât să aştept un moment în care putem conveni reorganizarea ceremoniei în prezenţa primului ministru care pentru mine înseamnă că îşi asumă numirea noului ministru. Eu nu vreau să văd declaraţia primului ministru în care să spună - eu nici măcar nu am fost de faţă. Nu este vorba că domnul Vâlcov ar fi urmărit penal. Dar sunt diverse fapte care au fost sesizate parchetului şi nu se ştie când sau dacă se va începe o urmărie. Acest lucru îl ştiu şi eu şi îl ştie şi premierul. Mi s-a părut că premierul vrea să se situeze pe o fugă de răspundere. N-ar fi prima dată.

* Nu se va desfăşura această ceremonie de investire decât în prezenţa primului ministru. Chiar dacă în Constituţie se spune că se desfăşoară în faţa preşedintelui, s-a creat o cutumă care trebuie respectată chiar şi de Victor Ponta. 

×
Subiecte în articol: darius valcov traian basescu Victor Ponta